JAPONSKA - KANAZAWA IN JAPONSKI VRTOVI

Pred odhodom na Japonsko nisem čisto točno vedela kaj naj pričakujem.  Japonsko sem si vedno slikala kot podobo Tokia, futuristično velemesto, ki se raztega čez celo deželo.

Narava je na Japonskem zares čudovita in jesenske barve jo samo še polepšajo. 


Pa se je izkazalo, da je Japonska povsem drugačna. Čeprav gre na Japonskem za močno degradacijo okolja in so velemesta združena v megamesta (npr. Kyoto-Osaka-Kobe) sama tega nisem občutila, saj smo večinoma bivali v manjših mestih in se vozili po neokrnjeni pokrajini. Dejansko smo bili večji del potovanja v krajih, kjer je visoka tehnologija sicer prisotna a ni poglavitna. Nepogrešljiva sta bila samo tehnološko dovršeni WC in hitri vlak Shinkansen in prav zaradi slednjega je bilo potovanje še bolj hitro in enostavno. Z njim smo se pripeljali na vzhodno obalo, v mesto KANAZAWA katerega prevod pomeni „barje zlata“. In zlato je še danes rdeča nit tega mesta saj še danes tu pridelujejo zlato. Predvsem zlate lističe, s katerimi potem obložijo vse, od gradov, do skodelic, kolačkov in sladoleda. Bi poizkusili pecivo z zlatom?


Ali raje sladoled z zlatom?

sladoled za matcha čajem in zlatim lističem

A vrnimo se v Kanazawo. Da gre za malce futuristično mesto smo spoznali že v prihodu, saj imajo tu zgrajeno meni najlepšo železniško postajo s čudovitim japonskim portalom:


Sicer pa nekaj širokih cest značilnih za mesto s skoraj pol milijona prebivalcev. Kanazawa je mesto na obali a do morja nismo prišli, zadržali smo se v središču mesta. Ravno prav je bilo veliko za samostojen večerni sprehod.




Mesto se zdi tako odprto, široko. Cela dva dni smo porabili, da smo ga prehodili, od japonskih vrtov do ribje  tržnice, obiskali smo muzej zlata in se sprehodili po ulici samurajev in odšli v predel, kjer so nekoč živele gejše... A lepo po vrsti, začnimo z najlepšim … japonski vrt.


JAPONSKI VRT

Pomladi in jeseni so japonski vrtovi najlepši. MANAKAI (vrhunec cvetenja češenj) in MOMIDŽI (občudovanje jesenskega listja) je nekaj, kar imajo samo Japonci. In samo tu lahko doživiš, da ljudje dejansko občudujejo rdeče javorje, katerih listi žarijo v soncu. In le ena beseda pove kako je bilo:  SUGOI (= waw, več kot čudovito).


Vreme nam je bilo naklonjeno (pravzaprav je šlo za darilo bogov) in čudovit dan smo izkoristili za sprehod po parku KENROKUEN. To je eden od najlepših japonskih parkov, dovršen do zadnje podrobnosti.

Jesen je čudovit čas za sprehod po parku.




V japonskem vrtu je pomemben vsak detajl. Poskrbijo za drevo od vrhov do korenin, vsak kamenček in vsaka travica sta postavljena skladno s kompozicijo. Majhni vrtovi so postavljeni v perspektivi, da imaš občutek velikega vrta, velik vrt pa je zapolnjen tako, da vsak trenutek čutiš, da si del njega.




Bistvo japonskih vrtov je v prefinjeni urejenosti, ko posnema naravo in v to vključi vodo, skale, drevesa, ribnike, slapove, ... Vse je še lepše, ko veter rahlo maje veje. A vedeti je treba, da nič ni prepuščeno naključju, vse je načrtovano do potankosti v taki meri, da dobimo občutek, da je vse tam po naključju. To je umetnost japonskega vrta. To je bistvo japonskega vrta.




prevzeli so me japonski javorji, drobnolistni in v vseh odtenkih ... SUGOI ...

Mogočen park ima mogočna drevesa. Velika drevesa so skrbno oblikovana v povsem naravno obliko z veliko prostora. Tu zares čutiš, da ima drevo svobodo.





Jesen je pravi čas, če želite v japonskem parku doživeti lepoto in spokojnost in hkrati uživati v vseh odtenkih od rumene do rdeče. Čeprav je bilo v parku veliko ljudi lahko uživaš v vrtu, kajti s časoma se navadiš na to množico prijaznih nasmehov in uživaš v družbi prijaznih ljudi. Tako, da verjemite mi, da eno je videti tak vrt na ekranu, povsem drugo je biti tam in to doživeti. Zares nepozabno. Lahko bi šla še enkrat in še enkrat. Moj IČIGO-IČIE.


Med tem, ko so japonski vrtovi polni in razgibani so budistični vrtovi togi in minimalistični. Še malo bolj posebni so ZEN VRTOVI. To so skalnati vrtovi, namenjeni da se zazreš vase, da kamen spregovori s teboj. ZEN je težko razumeti, sploh nam zahodnjakom je to izven uma. Vendar jaz kljub temu z lahko uživam v vsakem japonskem vrtu. Treba je se prepustiti toku in uživati, čutiti vrt.


Iz umirjenih vrtov na RIBJO TRŽNICO in nekaj besed o japonski hrani.  Ste tudi vi prepričani, da smo na Japonskem ves čas jedli samo suši?


... se nadaljuje ...

predhodna objava: ZGODOVINA, HIDA NO SATO, PISAVE
naslednja objava: JAPONSKA HRANA IN JAPONSKI WC

delim z / linking up with:
OUR WORLD TUESDAY,
MY CORNER OF THE WORLD
THE WEEKEND IN BLACK AND WHITE

Komentarji

  1. Thank you very much for coming to Japan. When you were in Japan,I was in Slovenia.
    https://minorusaito.blogspot.com/2019/11/a-trip-to-slovenia.html

    Your country is very beautiful. I want to go there again in a future.

    OdgovoriIzbriši
  2. Japan is one of the Most Beautiful Countries I have ever been to! These photos you shared are proof of how colorful and amazing the Japanese culture Which is most of it plays on ITS preservation of nature and Its Traditions! Thank you for sharing These!

    Stevenson
    http://www.stevensonque.com

    OdgovoriIzbriši
  3. I guess you can never really know what to expect until you get to a different country. But it looks like you adjusted well and enjoyed photographing the places you visited. I love the maple trees and their fabulous color as I usually only see pine trees. The street shots are really lovely to see.

    Thanks for making 'My Corner of the World' a success this week!

    My Corner of the World


    OdgovoriIzbriši
  4. Wonderful photos! I love the portal of the railway station.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤