Grški otok SANTORINI (1/10)


   
SANTORINI ALI THIRA?   THIRA (oz. Thera) so ga poimenovali Špartanci po svojem kralju, v 13. st. so ga Benečani preimenovali v SANTORINI po kapeli Sv. Irene (Santa Irini), ki se nahaja v današnji Perissi. Danes se  za otok uporabljata oba imena, Santorini je mednarodno, Thira bolj Grško. Vendar se v letalstvu in v večini turističnih vodnikom vseeno uporablja THIRA. Da je zmeda z imenom bolj popolna poskrbi glavno mesto, ki se imenuje FIRA.

SANTORINI, pogled iz vasi Imerogvili proti jugu
FIRA, glavno mesto se nahaja 300 m nad morjem. 

VULKANSKI OTOK

Otok je približno današnjo obliko dobil pred 21.000 leti, ko se je takrat delujoči vulkan sesedel sam vas (po domače: zbruhal je ves material, prazna vreče pa ne stoji pokonci). Kaldero je tvoril današnji otok Thira/Santorini skupaj z otokoma Thirassia in Aspronisi. Mislim, da takrat kaldero še ni napolnilo morje, vsekakor je vulkanše naprej neprestano bruhal in pred 3.600 leti sta znotraj kaldere nastala še dva mala otočka: Palea Kameni (stari izgoreli otok) in Nea Kameni (novi izgoreli otok). Eden možnejših izbruhov je presenetil na Thiri stanujoče minojce v pozni bronasti dobi, saj ga je povsem opustošil, ostale so samo ruševine danes na ogled pri vasi Akrotiri.

Pogled iz Fire na otoček NEA KAMENI sredi kaldere. Za njim je PALEA KAMENI in v ozadju čisto majhen Beli otokAspronisi. 
SANTORINI, lepo vidne plasti
SANTORINI, pogled iz ladje na staro pristanišče v Firi in na Firo na vrhu pečine. Iz pristanišča do Fire vodi 600 stopnic in gondola. 
Pogled na sever, vas Oia 
Oia
Oia
Žal me zgodovina ne zanima toliko kot sam vulkan. Vulkan velja za aktivnega, trenutno je v fazi mirovanja oz. ugašanja. Zadnji izbruh je bil leta 1950 (1956 pa uničujoč potres). Da vulkan še malo diha je vidno na mlajšem in večjem Nea Kameni. Med obema otočkoma pa vrelci vroče termalne vode mešajo z morsko.

Vizualno najlepši je otok Aspronisi, ki skupaj s Thirassio in Thiro tvori obroč oz. prstan. Ker je otok neposeljen in v privatni lasti o njem ni veliko govora. Zaradi veliko plasti belega plovca ga imenujejo tudi Beli otok.  

ASPRONISI, Beli otok 



DOPUST NA SANTORINIJU (22. - 29. junij 2013)

Marsikomu se Santorini ne zdi primeren kraj za počitnice. Po internetu sem brala veliko negativnosti: grde črne plaže, gužva, otok za žuranje, sami hoteli in nobenega miru, nenehno preletavanje letal, ... Ne verjamem, da ima tako mnenje kdo, ki je tam bil. Meni je bil otok že ob prvem obisku junija leta 2001 tako všeč, da sem si rekla: ČEZ 10 LET SE VRNEM! Nisem si mislila, da bo to res. In se je zgodilo natanko 12 let kasneje.


In naključje je hotelo, da sva šla (tokrat sama, brez L.) tudi v isti hotel. AFRODITI/VENUS BEACH. Bi šla kam drugam, pa je bilo nekje že zasedeno, drugje mi ni ustrezala lokacija, spet drugje je bilo predrago. Afroditi/Venus nama je bil poznan in izpred 12 let v lepem spominu, tudi zaradi dobre hrane. Časi se spreminjajo in tudi hotel je izgubil svoj blesk in svoje kuharje. Ni bilo pa tako slabo. 3-4* si še vedno zasluži. Ima pa dobro lokacijo in brezplačne ležalnike na plaži.



Dovolj o hotelu. Na Santorini sem prišla zaradi dopusta, da odklopim od Slovenije, da kakšen dan polenarim, da kaj dobrega pojem, da se sprehodim med trgovinami, da ni dolgočasno, ... in da lahko naredim kakšno lepo fotko. Izkazalo se je, da je bil to dopust za 5*. 

SANTORINI, zemljevid iz interneta
Santorini v 10 nadaljevanjih:

1 - Santorini ... kikladski otoka Thira
   
2 - Fira in Ia ... dva najlepša kraja   
   
3 - 365 belo-modrih cerkvic
   
4 - izlet po otoku ... iz juga na sever
   
5 - najlepši sončni zahod ... kje drugje, če ne v Oji
   
6 - z ladjo po kalderi ... sončni zahod malo drugače
   
7 - vino, pivo in ribe
   
8 - plaže ... črna, bela in rdeča plaža
   
9 - Kamari ... ne, ni samo žur, daleč od tega
   
10 - Fira ponoči ... res nekaj posebnega
       

Komentarji

Objavite komentar

😊❤