SANTORINI (2/10) - FIRA IN OIA

FIRA, glavno mesto Santorinija, je nastalo na klifu kaldere, 300 m nad morjem. Hiše se spuščajo strmo proti morju in so grajene v značilnem kikladskem slogu. Bele hišice z modrimi okni in vrati so prerasle v luksuzne hotele z bazenčki. Pravzaprav je tako, da so v Firi predvsem trgovinice, lokali, restavracije… Luksuzni hoteli in apartmaji pa v nadaljevanju, ki se imenuje FIROSTEFANI. Ta predel je res kičasto lep.


Firo si je vsekakor vredno ogledati tako podnevi, kot tudi zvečer, ko dobesedno zažari v množici luči.



Podnevi sva si jo ogledala dopoldne, kamor sva se po zajtrku zapeljala z busom. Ne bom trdila, da ni bilo vroče, ampak mestece sva prehodila po dolgem in počez, marsikatero ulico večkrat. Je bilo čisto znosno, pa še občasno je pihalo.

Tudi kosilo sva si privoščila. Ne s pogledom na kaldero, kjer so top restavracije z visokimi cenami in majhnimi porcijami. Malce v notranjosti a še vedno v centru mesta.

V starem pristanišču vsakodnevno pristajajo velike ladje na križarjenju. Le redki se do Fire povzpnejo po skoraj 600 stopnicah. Nekateri gredo z osli, ki so značilno prevozno sredstvo. Hitreje pa gre z gondolo, kjer enosmerna karta stane 4 €. Nisva šla.



FIROSTEFANI, kjer fotografije povedo vse:













Drugo večje naselje na otoku je  IMEROVIGLI, kjer pa ni toliko trgovin in lokalov in deluje dosti bolj umirjeno in dosti manj mondeno kot Firostefani. Na robu kaldere s čudovitim razgledom na Firo. 

IA (izg. Oja) je najvišja vas na otoku, do uničujočega potresa leta 1956 je bila tudi glavno mesto. Razprostira se na robu kaldere, 350 m nad morjem in velja za najlepšo vas na otoku. Belo barvo velikokrat zamenja sladoledno oker-rumena kar se zelo sklada s toplo barvo sončnega zahoda. Po tem je vas tudi poznana. Doživeti sončni zahod v Oji je neprecenljivo.

Več o tem pa v nadaljevanju ....


Komentarji