JAPONSKA - TOKIO (1)

Listam po svojih fotografijah in kar ne vem kje začeti. Mogoče kar na začetku? Tokio?

TOKYO - Ginza


Pa dajmo … TOKIJO, TOKIO, TOKYO, 東京 ali v prevodu „vzhodna prestolnica „  je večmilijonsko mesto večmilijonskega naroda. V mestu živi 8 mio ljudi, v perfekturi 13 mio, cela Japonska pa ima skoraj 130 mio ljudi. Ampak ne bomo o številkah. Razsežnost Tokija je neskončna, vsaj tako se je zdelo, ko smo se povzpeli na tokijski stolp. Tokio ima več razglednih stavb, najbolj poznan je 634 m visok TOKYO SKYTREE, ki je predvsem turističnega pomena, zvečer ga lepo osvetlijo in verjamem, da je fascinantno biti na drugi najvišji stavbi na svetu.

TOKYO - SkyTree

Ampak, razgled iz Tokyo Skytree ne ponuja pravega razgleda, saj so ga postavili preveč na obrobje in je previsok za dobre fotografije. Razgled je dosti lepši iz kakšne druge višje stavbe. Dovolj je že 333 m visok TOKYO TOWER, kjer je razgledna ploščad na samo 150 m. A razgled pove vse, ko stolpnice vidiš na dosegu roke. Razsežnost Tokija začutiš, ko ga pogledaš iz višine in ne vidiš konca.  In si rečeš .. waw, a je mogoče? Sem res tu?

TOKYO - pogled iz Tokyo Tower 



TOKIO  je mesto, kjer se ne želiš izgubiti. No, menda, da se ne moreš, ker je podzemno tako dobro povezano :)  Promet v Tokiu je zagotovo posebno poglavje. Dobre povezave med železnico (JR) in metrojem, hitri in točni vlaki, zato poteka ves potniški promet pod zemljo. Ceste so nezasedene, nekaj avtomobilov, nekaj več taksijev, vse skupaj pa tako tekoče kot v Ljubljani pozno zvečer. Nobenega smoga. In tudi sicer zelo čisto mesto, enega samega papirčka na tleh, čeprav ni košev za smeti. Na ulici ne jedo, ne pijejo, ne kadijo, sicer pa že kakšno leto kajenje na javnih prostorih ni dovoljeno.




Tokio je mesto, ki te ne pusti ravnodušnega, enostavno ga moraš imeti rad. Prevozili in prehodili smo ga po dolgem in po čez, podnevi in ponoči. In najlepše je takrat, ko neonski napisi razsvetlijo ulice. A najprej smo se morali priporočiti bogovom …

Asakusa Kannon Temple

Prvi tempelj ki smo ga obiskali je bil  Asakusa Kannon Temple  sicer budistični, znotraj tudi šintoistični. V njem smo se naučili, da se pred šintoističnimi vrati prikloniš in se pred vstopom v tempelj očistiš.  Očiščenje z dimom je budistično, čisto zraven je očiščenje z vodo, kar je šintoistično. Obe veri sta povezani ena z drugo.

budizem ... očiščenje z dimom

šintoizem ... očiščenje z vodo

Šintoistično očiščenje – desna roka, leva roka, vodo popiješ ali vsaj izplakneš usta – nekaj takega, potem greš lahko do templja, kjer prosiš bogove za  uresničitev skritih želja … vržeš kovanec v režo, da te bogovi slišijo, se prikloniš, 2x ploskneš, da prikličeš bogove, si nekaj zaželiš, spet ploskneš, se prikloniš.

prošnja bogovom (za kar je vredno stati v vrsti)

Ko smo se priklonili bogovom in jih prosili za eno čudovito potovanje po Japonski, smo odšli v čisto drug svet.  Čakalo nas je celodnevno pohajkovanje po Tokiju. Malo za šalo smo dobili shemo tokijske podzemne, ki je nismo nič potrebovali, samo smo imeli Heleno, ki se je hitro vživela v tokijski vrvež in mi z njo. Med potjo nam je razložila japonski bonton, kjer je na prvem mestu red. Brez njega bi tu vladal kaos, tako pa je bilo vse tako zelo urejeno. Ljudje so v vrstah čakali na vlak, ki je bil do sekunde in do metra točen. Ja, vlak se ustavi točno tam kjer čakajo potniki.


Red je nepisano pravilo, prav tako ustaljene poti, Japinci nočejo nobenih sprememb. 



V vagonih te preseneti tišina. Poln vagon potnikov, ki spijo ali strmijo v zaslon svojega mobilnika. Nobenega zvonjenja, nobenega piska. Sms, messenger, igrice. Vsak po svoje. Tišino moti samo japonsko napovedovanje po zvočniku. Skoraj polovica potnikov nosi maske. Sezona prehladov je in ne želijo širiti virusov in bacilov. Kajti bolan v službo ne moreš, bolniške si ne želiš. Pri prehladu je najbolj zoprno to, da japonski bonton prepoveduje, da si v javnosti očistiš nos. Ja, to je skrajno nevljudno.  Zato nosijo maske. In mogoče malo tudi zato, da se skrijejo, kajti z masko so si vsi bolj podobni …



Poleg mask me je na Japonskem najbolj presenetila čistoča. Center mesta, pa niti enega koša in niti enega papirčka. Vse smeti pač neseš domov. In sistem deluje

Dovolj bo. Za konec nekaj zelo japonskega in malo za hec... GODZILA. Prvi tujec, ki je dobil japonsko državljanstvo. Samo ne recite, da tudi vi ne poznate Godzile... (preberi)


... se nadaljuje ...

predhodna objava: JAPONSKA - ČUDOVITO DOŽIVETJE
naslednja objava: NOČNI TOKIO 



delim z / linking up with
OUR WORLD TUESDAY
MY CORNER OF THE WORLD
THE WEEKEND IN BLACK AND WHITE

Komentarji

  1. Tokio looks beautiful! It's on my bucket list and I really hope I can go some day

    OdgovoriIzbriši
  2. I've never been there but your photos are just wonderful to see :)

    Your post is a great addition to 'My Corner of the World' this week!

    My Corner of the World

    OdgovoriIzbriši
  3. Tokio looks like a lovely place to visit. Beautiful photos!

    OdgovoriIzbriši
  4. das sind faszinierende Serie von Fotos aus dieser Stadt

    OdgovoriIzbriši
  5. Thank you for this wonderful visit to Tokyo. What an amazing place! I love your black and white photos, particularly the fish-eye view, but my favourite is the little girl and her father at the Shinto shrine - just beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  6. 😊 thank you all for your kind comments 😊

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤