ŠVICA (5.) - Reka Aare in viseči most

Vaši odzivi na fotografije iz Hrvaške so me res presenetili. Hvala za vse te čudovite komentarje. A žal tokrat nadaljujem s Švico. Dve temi sta mi še ostali, tokrat o najdaljši švicarski reki.


"Reka v Švici" piše v križankah in rešitev je AARE. O tej reki nikoli nisem vedela drugega kot to ... 4 črke.

Reka Aare teče izključno po Švici. Dolga je okrog 290 km in se zliva v reko Ren. Izvira v Bernskih Alpah (Grimselpass), teče skozi Brienzersee in Thunersee kjer se nekoliko okrepi umiri. Nato skozi Thun proti Bernu in čez celo Švico skozi kraj Aarau do Koblenza, kjer se zliva v mejno reko Ren.



V Thunu ima Aare kar pomembno vlogo, saj deli mesto na 2 dela. Vmes so naredili tudi otok, na vsaki strani otoka pa z zapornicami uravnavajo moč reke. Mladi so to izrabili za zabavo - surfanje na valovih reke Aare ... (FOTO)

Reka v svojem zgornjem toku teče skozi sotesko. Mrzla in deroča Aare mora del poti proti Brienzersee  narediti med apnenčastimi skalami.



Na enotedenskem potepu sem izbrala zelo različne izlete v okolici Thuna. En tak lahek, nenaporen ampak zanimiv je bil tudi v sotesko reke Aare, oz. Aareschlucht v nemščini. Pa tudi pretirano drago ni bilo, 18 CHF.



Za ogled smo si izbrali malo zgodnejšo uro kot ostali obiskovalci. Prišli smo okrog 9:30, kar je bilo ravno še dovolj zgodaj, da smo prehiteli množico. Če je preveč ljudi namreč ni prav nič zanimivo. Tako sem lahko uživala tudi v fotografiranju. Sploh, ko sem našla to skalo:

original <3

Pot skozi sotesko je lepa in varna. Pravzaprav kar preveč visoko nad vodo in varno v skalah, kar uniči adrenalin. Počutiš se čisto preveč varno.



Prvi obiskovalci so si sotesko lahko ogledali že davnega leta 1888 ... pred 130 leti. Navdih za eno od svojih knjig je tu dobil tudi Sir Arthur Conan Doyle, "oče" Sherlocka Holmesa, kateri je prav tu "umoril" nasprotnika prof. Moriarty-a. Te knjige se celo bežno spomnim (ker mi ni bila všeč).




VISEČI MOST

Če so poti v sotesko znali narediti že pred 100 leti, pa so trenutno najnovejši hit viseči mostovi na katerih se obiskovalcem zatresejo kolena. Glede na teren so tudi v Švici zelo v trendu, gradijo nove in vedno daljše. Tudi sama sem si močno želela na enega takih a žal sem se morala zadovoljit z enim manjšim. PANORAMABRÜCKE SIGRISWIL, ki so ga zgradili leta 2012.




180 m nad sotesko in 340 m dolg je le manjša atrakcija ob jezeru Thunersee. Glede na vso zaščito je zelo primeren tudi za družine z majhnimi otroci. Ampak nekje na sredini se vseeno malce zatrese in zamaje ... ja, je bilo vredno, pa še dokaj poceni je bilo (8 CHF). In skoraj sami smo bili. To pa je tudi nekaj, ane.




Sicer pa so najdaljši v Švici predstavljeni na www.alpenwild, najdaljši z 494 m pa je most pri Zermattu. Ampak to je na italijansko-švicarskem delu Švice.

Vreden ogleda je tudi viseči most v okolišu Grimsel. www.myswitzerland.com
Vzelo bi nam pol dneva, saj se nahaja na ovinkasti poti na prelaz Sustenpass oz. Grimselpass-Furkapass. Žal je tako, da jaz ne prenesem ovinkov on pa ne višine in sva naredila kompromis ... nisva šla ...


pogled z mostu na Thunersee in Niesen 2362 m/m

Naslednjič pa o Bernijskih Alpah ... Jungfrau, Wengen, Adelboden.... Dva dneva sva izkoristila za izlet na 2000 m. Nenadomestljivo, prava Švica.

... se nadaljuje ... 


Švica v 6. delih


Linking up with
SKYWATCH FRIDAY (last two photos)
THE WEEKEND IN BLACK AND WHITE (BW photos)
ALL SEASONS
OUR WORLD TUESDAY
WORDLESS WEDNESDAY

Komentarji

  1. A beautiful post! Interesting how the river has carved its way through the rocks. And the heart rock is spectacular!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lovely rocks shot . Please tell something about my captures on my blog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Walk way to enjoy the beauty.
    Coffee is on

    OdgovoriIzbriši
  4. Such dramatic black and white photos! Excellent and fascinating post.

    OdgovoriIzbriši
  5. Wonderful photos of this river. Did not know about it before.

    OdgovoriIzbriši
  6. It is so interesting how the black and white give them such an abstract to feel

    Molly

    OdgovoriIzbriši
  7. Beautiful photos and I like the heart shaped rock.

    OdgovoriIzbriši
  8. Your shots are amazing. I've never seen anything like this. Wowza. Good strategy to take the earliest tour.

    OdgovoriIzbriši
  9. I was just in Solovenia in June and found it to be such a lovely country.

    OdgovoriIzbriši
  10. Great black and white shot . Please tell something about my capture on my blog.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤