ŠVICA (4.) – THUN, INTERLAKEN in jezera med njima


THUN (550 m/m) je srednje veliko mesto s 40.000 prebivalci, z impresivnim gradom, ki se dviga nad mestom in majhnim starim delom mesta. Mesto ni tipično turistično mesto, čeprav je zelo lepo in ima ob jezeru kar dosti hotelov.


Thun, kanton Bern


Thun ima kar nekaj znamenitosti. Eno je grad, ki pa je bil ob 17h že zaprt, zato si nisem mogla ogledati notranjosti (ki me po pravici povedno niti ne zanima). Pod gradom je lepo urejen stari del mesta, seveda peš cona, vse do reke Aare.

grad Thun iz 12. stoletja

Thun - stari del mesta

Skozi mesto teče reka Aare, ki pride iz jezera Thunersee. Na vstopu so reko razdelili v levi in desni krak, na sredini pa naredili otok (ki ni nič posebnega, na njem je polno trgovin, ki pa jih ob 18h običajno zaprejo, razen ob četrtkih so odprte do 20h).


grad visoko nad mestom, viden iz vseh smeri

Na vsakem kraku reke so zapornice skozi katere uravnavajo vodo. To je vsekakor nekaj, kar si je vredno ogledati. In če imate srečo tam lahko gledate zanimivo surfanje na valovih. Nekateri so začetniki in jih voda hitro odnese, spet drugi so pravi profesionalci.


surfanje na valovih reke Aare

kajak na divjih valovih reke Aare

Še nekaj prav posebnega je na reki … njen tok je ravno toliko počasen, da v reki lahko plavaš brez plavanja. Tok te nese in nese … samo vedeti moraš, kako priti iz reke, zato plavajo večinoma v skupinah.


Za take, ki niso tako spretni so na desnem kraku naredili tudi kopališče. Vstopnina ni bila draga a se vseeno nisem kopala, samo mož je šel. „ Fantastično doživetje“, je rekel. Jaz pa sem izkoristila čas za sprehod in fotografiranje.


kopališče na reki Aare




Hotel Spedition sem izbrala tudi zato, ker se nahaja zelo blizu centra mesta. Vsaj večer sva tako odšla na sprehod in pijačo, včasih sva tudi kaj pojedla, saj je bilo ob reki polno lokalov. 

Pozitivno sem bila presenečena tudi nad umirjenim prometom v mestu. Ne vem, mogoče je tako povsod v Švici ampak ... nobene gužve. Parkirišč ob cestah skoraj ni bilo, parkiranje je možno predvsem v parkirni hiši, ki je seveda draga. Mogoče se zato vsi raje vozijo s kolesom ali javnim prevozom? Ta je dobro organiziran, do minute točen. 


Thun

grad visoko nad mestom


Mikalo me je iti na VELIKO KOLO (RIESENRAD) ... In sem šla.  Čudovit večerni razgled na mesto za vse, ki imamo radi razgled iz višine. Čisto na vrhu, ko se prevesi v drugo smer me je bilo mogoče malce strah, nisem se upala preveč nagibat, za vsak slučaj, no.


pogled v domove 

razgled na množico mladih, ki so uživali na manjšem koncertu na trgu




Povsem drugačen je INTERLAKEN – naj bi bilo mondeno mesto, ki sem si ga vedno želela ogledati. Že ime pove, da se nahaja med dvema jezeroma (Thunersee in Brienzersee). To se mi je zdelo še posebno zelo privlačno.





A žal ni bilo tako. Mesto me je povsem razočaralo. Ne vem zakaj. Nima duše. Veliki bleščeči hoteli za visoko družbo oz. za debelo denarnico ... hmmm... Čisto preveč turistično, vse je bilo namenjeno izključno turistom, ki radi zapravljajo. 
Poleg tega toliko zakritih žensk nisem videla še nikjer v Evropi. Nisem šovinist ampak res mi ni všeč, da kamor koli pogledaš, povsod same zakrite ženske. Kot, da nismo v Evropi, no. Ampak denar naredi svoje ...


Interlaken - modneno mesto z velikimi hoteli s 5*

Interlaken - različni slogi

Interlaken - različne kulture  :?

Interlaken - kjer je denar ukradel dušo mestu


V Interlaken smo prišli z ladjo iz Thuna preko jezera Thunersee. …. km, oz. 2 uri vožnje z ladjo, ki ima postanek v vsakem pristaniškem kraju. Cena za dnevno karto (večkrat lahko prestopiš) je 70 CHF ampak le ob ponedeljkih samo 39 CHF. Zato smo se tudi odločili za ta izlet. Zelo prijeten dan, predvsem, če je sončno.


jezero Thunersee


Ves čas poti so nas spemljali oblaki in zelo smo se razveselili, ko je posijalo sonce. Sprehodili smo se skozi Interlaken nato pa z zobato železnico na hrib HARDER KULM, 1322 m visoko nad jezeroma Thunerseee in Brienzersee. Vozovnica ni bila poceni, 32 CHF in po pravici povedano so bila za ta denar pričakovanja kar visoka. Žal … čisto običajna vzpenjača, 700 m višinske razlike v 10 minutah.


Harder Kulm "top of Interlaken"


Na vrhu nas je pričakala panoramska ploščad z razgledom na Thunersee in Brienzersee in gore zavite v oblake.


Harder Kulm - pogled na Thunersee

Harder Kulm - pogled na Interlaken in Brienzersee ... in Švicarske Alpe v oblaku  :(


Nato pa nazaj na ladjo, kjer smo naslednji 2 uri uživali v sončnem popoldnevu in se na mirnem jezeru Thunersee vozili od vasice do vasice. 




Thunersee - impresiven grad OBERHOFEN

... se nadaljuje ... 


Švica v 6. delih


Linking up:

Komentarji

  1. You show so beutiful and fairytale like sceneries - so pictoresque. Maybe a princess is living in that stunning castle! Just beautiful.

    OdgovoriIzbriši
  2. Marvelous photographs and very interesting narration.

    OdgovoriIzbriši
  3. Great and awesome fun captures . The giant wheel and so much .. wow . Please tell something about my captures on my blog.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasna zgodba in fotografije.
    Imaš smisel za kompozicijo!

    OdgovoriIzbriši
  5. I love all these pictures and it looks like such a beautiful place

    Mollyx

    OdgovoriIzbriši
  6. Absolutely stunning photos. I am in love with this place and definitely would love to visit it one day. :) Amazing mountains, charming architecture, I love it all. :) Really amazing post. Greetings from Poland. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. So dreamy. I just am salivating looking at these photos.

    Worth a Thousand Words

    OdgovoriIzbriši
  8. So much beauty. This is how I picture Switzerland in my mind. I would love to visit someday!

    OdgovoriIzbriši
  9. A special area, thanks for sharing.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤