ŠVICA (3.) - Illusorialand in hotel Spedition

Moto letošnjih počitnic v Švici je bil: Na potovanje ne grem zato, da čim več vidim, ampak, da čim več doživim. Zato sem vključila tudi ogled nenavadnega muzeja in rezervirala dopust v dizajnerskem hotelu.

illusorialand




Art-galerija ILLUSORIA LAND oz. hiša iluzij se nahaja v vasici Hettiswil bei Hindelbank in obiskali smo jo že prvi dan, na poti proti Bernu. Po naporni vožnji se je izkazala za fantastičen začetek enotedenskega potepa po Švici.


Najbrž vidite kocko... 


... ampak ni kocka, je le konkavni - vbočeni del kocke, čeprav vsi vidimo kocko... poglej še enkrat prejšnjo sliko, mogoče sedaj vidiš kocko navznoter?


Malo začudeno smo se pripeljali v vas s polji in kmetijami. Vstopimo v povsem običajno kmečko hišo. Nekaj obiskovalcev, nobene gužve. Ogovori nas prijazen Švicar in nam razloži kako „muzej“ deluje, kaj si bomo vse ogledali in nam  pokaže tudi kako nekatere slike gledati, da vidiš to, česar sicer ne vidiš. Vodič po muzeju je sin umetnika katerega risbe so zaslovele po celem svetu.

iluzija 3D

silhueta v 4D


Sandro del Prete – slikar, rojen 1937 v Bernu – je mojster iluzij. Največje njegove umetnine so 3D risbe, ko iz različnih zornih kotov vidiš različne možnost. Ko so v sami sliki skrite še druge slike. Ko nekaj gledaš in vidiš nekaj drugega. Zapleteno? Različni pogledi vodijo v različne dimenzije. Vse lahko vidimo drugače.

“Everything we see can be seen in another way. Therefore, I ask myself; isn't everything an illusion anyway? Reality is but a question of perception, and perception inevitably varies according to one’s viewpoint. Different viewpoints lead to different dimensions.”  (Sandro Del-Prete)




Njegove risbe so me fascinirale že pred leti in ko sem ugotovila, da je galerija z optičnimi iluzijami nedaleč od Berna je bilo to obvezno „must-see“ v Švici. Vstopnina 20 CHF (cca 18 EUR).



Zanimiva izkušnja je bila tudi „soba s pikami“. Med tem, ko hodiš po mostu se vrtijo svetlobne pike in misliš, da se vrtiš tudi ti, vleče te za pikami in kar težko je prehoditi sobo. Vmes se lahko vstaviš, zapreš oči in v trenutku te prizemlji, ne vrtiš se več. Dokler spet ne pogledaš in se zavrtiš s pikami… Res hudo.


vortex predor ... vstopite in se zavrtite


... vrtijo se samo laserske pike ... most je povsem trden a občutek imaš, da se vrtiš tudi ti



Počakam, da se ostali sprehodijo, vsi kričimo in se smejimo. Noro hudo, res. Grem še enkrat. In še enkrat. Vrti se mi tako zelo, da mi je že slabo. Do naslednje sobe hodim, kot bi bila pijana. Moja orientacija je bila totalno izgubljena.
Taki sobi pravijo tudi VORTEX TUNNEL oz. SPINNING TUNNEL: Prostor v obliki cilindra v katerem tla sicer mirujejo, a se vrtenje okolice poigrava z našim ravnotežjem in orientacijo.

ILLUSORIA LAND / ČLANEK / knjiga Masters of Deception   (Mojstri prevare)



HOTEL SPEDITON (THUN)


Booking.com v kraju Thun in okolici najde 31 hotelov, večina jih je ob jezeru Thun. A med vsemi mi je bil najbolj všeč skrivnosten, malce mističen hotel Spedition. Blizu centra mesta in blizu železnice, so nekdanje logistično poslopje spremenili v modern dizajnerski hotel. No, malce je na odločitev vpivalo tudi dejstvo, da delam v špediciji/logistiki že skoraj 30 let...

hotel Spedition Thun


Hotel nosi letnico 2016 in je narejen s pridihom zelo starega. Kot bi prišli v začetek 19. stoletja a zmoderno kopalnico, klimo, WiFi in tablico Samsung. In s kavnim avtomatom na hodniku.



In občasno se mi je zazdelo, kot da sem v zgodbi Agathe Christie, manjkal je samo še Hercule Poirot.


hotel Spedition Thun



Na vratih hotela so bili simpatični citati, najbolj mi je bil všeč tale: Before it's your favourite place, it's a place you've never been.  Vsekakor to drži za hotel Spedition.




HOTEL  uradna stran in ČLANEK  o hotelu.


Švica v 6. delih


Linking up with


Komentarji

  1. ...an interesting place , I enjoyed those illusions!

    OdgovoriIzbriši
  2. So interesting! And thank you for including a translation option - I would have been struggling to appreciate your post fully without it!
    Thanks for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2018/09/a-bit-of-bluegrass.html

    OdgovoriIzbriši
  3. I like that quote about a favorite place being somewhere we've never been. I forget about my favorite places starting as such. :-) The Husband of mine would love that museum.

    OdgovoriIzbriši
  4. Beautiful hotel and what a wonderful art exhibit. Glad you were able to visit. Have a great weekend.

    OdgovoriIzbriši
  5. I love your attitude when you travel and I certainly do agree! New experiences are such a wonderful way to grow! I love all your amazing photos.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤