PANORAMSKA CESTA NOCKALMSTRASSE (AVSTRIJA)

Avstrija, predvsem Koroška (Kärnten) nudi čudovite panoramske enodnevne izlete. Najbližji sta Villacher Alpenstrasse na Dobratsch in Goldeck Panoramastrasse. Malo dlje so Malta Hochalmstrasse, mimo Grossglocknerja pelje Hochalpenstrasse, od tam naprej pri slapovih Krimmel je še Gerlos Alpenstrasse.

Na vzhodni strani AC Villach-Salzburg je Nockalmstrasse, po kateri smo se zapeljali letos poleti.


Kljub lepemu poletju smo izbrali dramatično oblačen ponedeljek
z malce HDR obdelave so zato nastale tudi malce dramatične fotografije :)


Panoramska cesta NOCKALMSTRASSE je najbolj poznana med motoristi. Zanimiva je tudi za vse, ki imajo radi naravo in čudovite razglede. Za vse ostale pa ... hm. skoraj malce dolgočasno. Avstrijci res znajo naredit zanimivo in atraktivno tudi, če to sicer ni.

NOCKALMSTRASSE je 34 km dolga panoramska pot z vsaj 52 ovinkih (no, tam sem prvič opazila tablo, ki označuje ovinke). Speljana je med zeleno poraščenimi kopastimi vrhovi in pelje čez prelaz SCHIESTLSCHARTE na 2024 m.


Torej ... Pot nas je vodila mimo zimsko-športnega Bad Kleinkirchheima, kjer se že kar kmalu začne vzpon na Nockalmstrasse. Cestnina 18,50 eur za avto.  Cesta se nahaja v "biosfernem parku" BIOSPHÄRENPARK NOCKBERGE, kar Avstrijski oglašujejo kot nekaj enkratnega, neprecenljivega ... bla-bla. Od leta 2013 spada tudi pod zaščito UNESCO.

Prvi postanek smo naredili na prelazu Schiestlscharte, kjer je tudi večja koča. Nad kočo pa zvonček želja. Lepo urejena okolica kar vabi, da raziščeš okolico, a žal nam je vreme to preprečilo. Začelo je deževati ...

Zato smo se kar hitro odpravili po ovinkih navzdol, kjer nas je na postajališču GRUNDALM pričakalo sonce.


 Na planini GRUNDALM je zanimiva tudi razstava „Silva Magica“ , nekakšen nenavaden prikaz Zemlje in življenja. Žal samo v nemščini in se nisem trudila razumeti, preveč komplicirano. So mi bili pa simpatični ti jelenčki, ki so prikazovali življenje divjih živali - če sem razumela prav??  (windläufer)

malce provokativen divji ples jelenovPotem pa spet v avto in navzgor do prelaza EISENTALHÖHE, kjer smo spet oblekli vetrovke in smo med kapljicami dežja iskali lep razgled. A smo našli samo lene krave.


buuuuu


Pot smo zaključili v kraju Innerkrems, nato pa skozi Gmünd in mimo jezera Millstättersee proti domu. In potem na pozno kosilo v Kranjsko Goro.

Linking up / delim z

Komentarji

 1. ...you found some wonderful things in this gorgeous countryside.

  OdgovoriIzbriši
 2. Great post! (I like cows very much.)
  I love the wood fence in your last photo.

  OdgovoriIzbriši
 3. You had a beautiful trip as your photos show. Your b&w photos look like they are from another era.

  OdgovoriIzbriši
 4. Great views both in color and black and white. That couple running or dancing is hilarious!

  OdgovoriIzbriši
 5. This is so pretty! Wonderful photos. The hike up to the bell looks cool!

  OdgovoriIzbriši
 6. Cała Austria jest piękna a na Grossglockner byłam:) pozdrawiam

  OdgovoriIzbriši
 7. Austria has some beautiful countryside and you captured wonderful images of sky, mountains, roads, and cows!

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤