DOBRAČ (Dobratsch, 2167m) na avstrijskem Koroškem

Letošnje poletje nisem pretirano veliko hodila v hribe. Zato sem zadnji sončni vikend v avgustu izkoristila za izlet na Dobrač. Kakšnega 2000-aka le moram osvojit, pa četudi se večino poti pripeljem z avtom.




Dobrač je 2167 visok hrib v bližini Villacha.  Dostopen je po Beljaški alpski cesti (Villacher alpenstrasse), na katero so avstrijci zelo ponosni. Tako zelo, da obračunajo cestnino po 17 eur/avto. Dobrih 16 km dolga, lepa cesta nas popelje iz 500 m/m na nadmorsko višino 1700 m. Vmes je narejenih več postankov z zanimivimi razgledi.
Tu si lahko ogledate moje fotografije iz leta 2012.  In še en BLOG, kjer je lepo opisano vse in še več o Dobraču, kjer je bila Milena le dober teden pred mano.

ves čas poti nas spremlja pogled na Alpe - pogled na Italijo

in pogled na Slovenijo in Triglav (2864m)

Konec avgusta nas je presenetil s presenetljivo visokimi temperaturami. Krepko čez 30°C tako v dolini, kot tudi v hribih. Ja, presenetilo je tudi naju, ki sva se dokaj pozno odpravila od doma in se šele okrog 11h podala iz parkirišča proti vrhu Dobrača. Res je bilo že čisto prevroče za hojo po soncu.

široka makadamska pot vodi na 2167 m visok Dobrač 

165 m visok odajnik na Dobraču, zraven oddajnika je planinska koča, levo na hribu je Nemška kapela

Gozdna meja se pri nas nahaja nekje na 1600-1800 m/m. Vrh Dobrača je bil temu primerno skoraj neporaščen. Hoja se začne na široki makadamski poti. Malce dolgočasno in tudi ni bilo nič prijetno za noge v supergah. Zato sva skrenila iz glavne poti in večinoma hodila po uhojenih potkah po travni ruši - dosti bolj prijetno za hojo. A hiter tempo in močno žgoče sonce sta me povsem izčrpala. Zato nisem imela pretiranega veselja do fotografije, šele na vrhu sem spet izvlekla fotoaparat, kajti cerkev na vrhu hriba me je čisto prevzela.

Nemška kapela "Marija na Kamnu"

Nemška kapela "Marija na Kamnu" oz. "Maria am Stein" se nahaja na vrhu pečine in velja za najvišje ležečo cerkev v Alpah. Zgrajena je bila leta 1692. Nekoliko nižje, skrita očem, se nahaja še manjša "Slovenska kapela Marijinega vnebovzetja". Avstrijci ji pravijo Windische Kapelle.

Slovenska kapela Marijinega vnebovzetja
Pogled iz slovenske na nemško kapelo. Najvišje ležeča v vzhodnih Alpah.

In potem še pot nazaj proti avtu. Sva šla kar po makadamski poti. Nikoli ne gledam na uro ampak se mi zdi, da sva za pot navzdol porabila dobro uro. Vleklo se je in vleklo, ni bilo konca tega šodra.


pot navzgor 1 uro pol, navzdol malo manj

In še panoramski pogled iz avstrijskega Dobrača na slovenske Alpe. Slika ima slabo vidljivost a kaj več na tako vroč dan ob 11h tudi ni za pričakovati. Ja vem, v hribe se gre zjutraj :(

Pogled na Slovenijo iz razgledne točke ROTE WAND
ZADAJ: čisto levo je ŠKRLATICA (2740m), trikotna špička je RAZOR (2601m), sledi PRISANK (2547m), vdolbinice so z najnižjo točko VRŠIČ (1611m), nato MOJSTROVKA (2364m), sledijo PONCE (2274m), čisto na desni strani JALOVEC (2645m) in MANGART (2679m).

SPREDAJ: "vdolbina" je cestni prelaz KORENSKO SEDLO (1073m), hrib na desni je TROMEJA oz. Dreiländereck (1508 m - meja med Slovenijo, Avstriji in Italijo), kjer je tudi znano smučišče.


linking up with
OUR WORLD TUESDAY
WORDLESS WEDNESDAY
WEEKEND GREEN #23


Komentarji

  1. Oh my - amazing shots of a gorgeous place. Thanks for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2017/09/inwardly-gazing-with-monochrome-eyes.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow thanks for that tour, as i don't have the chance to see these parts of the world. I am very much fascinated by landscapes like these as ours here in the tropics is very different. The only thing i can relate with you is the 30°C temperature, but your RH is much lower than ours. So here at that temperature you will be excessively perspiring and might not reach the top for exhaustion and high Heat Index! Thanks.

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow, what great views! I never was at the Alpes, only read about them in some books (reminds me always of the old German childrens book "Heidi")
    Thanks for joining, sorry, that my visit is so late, at the moment I'm completely overwhelmed with blogging and digital works.
    Enjoy your time

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤