IRSKA (8) - Ring of Kerry in ovčarska kmetija

Peti dan mojega sedem dnevnega potovanja po Irskem. Jugo-zahod Irske. Tam, kjer so polotoki in zalivi kot bi bili prsti na roki. In po največjem "prstu" je speljana krožna pot, dovolj široka za avtobuse, ki nudi čudovite razglede. No, naj bi bilo tako. 


IRSKA, Ring of Kerry

Zbudili smo v megleno jutro in si rekli: če ti vreme ni všeč počakaj 5 min. Pa se je teh 5 minut vleklo in vleko, vreme je ostalo enako. No, včasih kak pregovor tudi ne drži. Žal se je to zgodilo ravno takrat, ko je bila na programu krožna pot RING OF KERRY. Spoznali smo nekaj novega, da izlet ne odpade, če dežuje.

Deževen dan je krasen dan :(
Čudovita pokrajina, polna zalivov in pečin, čudovite manjše vasice. Vse je bilo zavito v meglo in dež. Tako smo spoznali tudi drugačno Irsko. Ja, tudi to je Irska, zato je lahko tako zelo zelena.


Ampak ... najbolje smo se počutili na suhem, v lokalni gostilni. Malo hrane ...


... predvsem pa pivo, ki nam ga je postregla kar naša vodička Alja.Na Irskem sem srečala presenetljivo veliko "brezdelnežev". Ne baračijo, ne fehtarijo, niso pijanci. Samo sedijo in se neverjetno razveselijo vsekeg €. Kot tale frajer s kozo. Menda je tam vsak dan. Njega dež niti malo ne moti.

OVCE. Moja idealna predstava o Irski je zelena pokrajina do koder seže oko in ovce, ki se pasejo na čudovito zeleni travi. Hja, malo drugače je vse skupaj. Je bilo videti dosti več krav kot ovac. Kmetje z ovcami nimajo kaj početi, krave so bolj donosne. Govedina je dosti bolj cenjena, večino prodajo v Ameriko in Arabske države.
OVCE ostajajo zaradi tradicije. Včasih so jih imeli zaradi volne, nekaj tudi zaradi mesa. Danes pa … kdo ve, predvsem zaradi tradicije in turizma. In eno tako kmetijo smo tudi obiskali. Nahaja se v čudovitem okolju Nacionalnega parka v pokrajini Kerry.

Na kmetiji KISSANE SHEEP FARM so nam prikazali kako ovčarski pes Boder Collie skrbi za svoj trop ovac. Na ime/žvižg sliši kilometer daleč in zna prignati ovce domov.

border collie srkbi za svoje ovce

In zakaj ga ovce tako ubogajo? Ker se ga bojijo, saj jih spominja na volka.

"no, da boste vedele kdo je tu glavni!!"

Ogled smo zaključili s prikazom striženja ovac. Postrižejo jih v ... minuti. Njihov kožuh pa oddajo v predelavo nekam v Britanijo, saj take tovarne na Irskem nimajo. Pridobljeno volno uporabljajo predvsem v industrijske namene.

***

Za konec pa še prigoda, ki se nam je zgodila na poti po Ring of Kerry:

Vedno zeleni gozdovi so pravi raj za domovanje škratov. Peljali smo se skozi to škatovo pokrajino, na pol poslušali Aljo, na pol spali. In je voznik nenadoma zabremzal s tako močjo, da je avtobus najprej poskočil, nato pa se ustavil sredi ceste …

mi: „ aaaaaa – kaj pa je bilo?“
Alja: „ tole je šlo pa za las, a ste videli, skoraj smo ga povozili, še dobro, da ga je Jan (voznik) pravočasno videl„
mi: „kaj, koga? psa, mačka, becka, kozlička, koga????“

Vsi smo bili v hipu prebujeni, prilepljeni na šipo, da bi videli kaj se je zgodilo
Alja: „ škrat je bil, ga niste videli? tu jih je polno. skoraj smo enega povozili“

In potem ni nihče več spal, povsem budni smo sanjali o škratih. Domujejo pa v takih hiškah.:(HIŠKA ZA ŠKRATE - fotografirano v  BUNRATTY CASTLE & FOLK PARK)
MOJA IRSKA


Prijavljam na:

Komentarji

 1. The Ring of Kerry is on my bucket list! Have a great week!

  OdgovoriIzbriši
 2. This is a fascinating place, and your excellent photos have captured some of its spirit.

  OdgovoriIzbriši
 3. Saša izjemen potopis!!
  Sem ti takorekoč "foušna*" ker spomine tako lepo arhiviraš.
  Krasno in izjemno.  *foušna-nisem - želja pisati povzetke potovanj pa je in ostaja.
  *foušija pa=stereotip 7 sile!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Blog mi nadomešča foto-album, foto-knjigo. Preden kam grem si običajno zberem čimveč podatkov in takoj, ko pridem domov si uredim spomine. V bistvu to delam zase, saj si tako dosti bolj zapomnim videno (sem povsem vizualno zaznavni tip). In tako je bilo tudi tokrat, besedilo sem sestavila takoj, sedaj pa počasi objavljam in dodelujem. In veseli me, če si moj potopis kdo prebere ali vsaj ogleda.

   Izbriši
 4. Absolut great Shots from Ireland! I like the photos from the white horned heath!
  Have a lucky week!
  Britta

  OdgovoriIzbriši
 5. Marvelous shots!
  Thank you for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/10/springtime-memories.html

  OdgovoriIzbriši
 6. Very interesting collection of photos.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤