IRSKA (7) - Irski plesi

Irska glasba nas je spremljala celo pot. Tako v avtobusu kot zvečer na ulici ali v pubu. Melodična glasba lepo sede v uho. Irski plesi pa so itak prava paša za oči.

Nikkor 16-80 mm DX
1/10 sec, f /4.0, ISO 4000, 80 mm





V kraju Killarney smo si ogledali spektakularen nastop irske skupine CELTIC STEPS. Prvi del koncerta sem mirno sedela in uživala. Na polovici programa so na sredino dvorane prinesli mizo in nisem mogla, da bi ostala na sedežu. Premamila me je strast po fotografiranju.

Solo nastop enega izmed plesalcev sem si ogledala več ali manj skozi objektiv. Njegovi gibi so bili tako hitri, da se jim ni dalo slediti s prostim očesom. Ples pa tako nabit z energijo, da lahko samo strmiš in gledaš z odprtimi usti.

Ogledati si tak nastop čisto od blizu je neprecenljivo. Upam, da sem ujela nekaj takih trenutkov, da se čuti ta energija:






Značilnost irskega plesa je plesanje s pokončno držo, ravnimi nogami, s stopali navzven, predvsem hitro gibanje nog in visoki poskoki. Vse na prvi pogled izgleda lahkotno in poskočno.

SOFT SHOE DANCE se pleše z mehkimi čevlji podobnimi baletnim, pleše se po prstih čeprav čevlji nimajo trdih špic.

HARD SHOE DANCE se pleše v trdih čevlji, značilnih za STEP. Ritem je včasih tako hiter, da se s prostim očesom ne da sledit. Rekorder s 37 udarci na sekundo je Michael Flatley, ustanovitelj skupine River Dance. 



Ples skupine CELTIC STEPS na prvi pogled ne deluje tako močan in ognjevit, kot River Dance. Ampak doživeti tak ples čisto pod odrom je neprecenljivo. To je prednost majhnega koncerta, kjer glasbo in ples čutiš in si želiš, da se ne neha.





In še nekaj o irski glasbi:

Irci so zelo glasbeno ljudstvo. Ali plešejo, pojejo ali igrajo kak instrument. Najbolj znane skupine irske ljudske glasbe so THE DUBLINERS, THE FUREYS, MOVING HEARTS, ...

UILLEANN je irsko ime za irske dude (beseda pomeni cevi, pipes) – nanje se igra malce drugače kot na škotske dude in niso tako značilno glasbilo kot škotske dude na Škotskem

HARFA je najstarejši irski instrument, tudi ta ima značilen zven za irsko glasbo. Ena najbolj znanih harfistk je Tina Moolroney, ki občasno igra na Moherskih klifih. Harfo imajo tudi na svojem grbu, v drugo stran obrnjeno pa ima za zaščitni znak pivovarna Guinness.

BODHRAN so irski bobni. Držijo se na sredi bobna, nanj se udarja s paličico, zven bobna pa je zelo značilen za irsko glasbo (beri: prijeten za uho). (slika spodaj)


Najbolj pogosto pa je v ljudski glasbi slišali violino (gosli). 

Komentarji

  1. super serija! dobro ti odradjuje aparat uvjete tame i pokreta. prve slike su nestvarne kao dim ili duh, a svidja mi se i kako si uhvatila plesace u skoku.

    OdgovoriIzbriši
  2. So interesting, the way you edited these.

    OdgovoriIzbriši
  3. wonderfully creative photography and delightful post ~ my heart is singing and dancing ~ thanks!

    Wishing you a Happy Week ~ ^_^

    OdgovoriIzbriši
  4. Your dance photos are terrific. Love the blur of feet in the first series, and the monochromes of the group dancers. Killarney is a traditional town in County Kerry that has much to offer tourists, You have put your camera to good use

    OdgovoriIzbriši
  5. I love Irish music and dance, and your shots make me "itch" to attend Riverdance once again!!!
    Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/10/playing-with-photoshop.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Great photos. Full of movement, color and joy.

    OdgovoriIzbriši
  7. ooo, kako dobre fotografije si posnela! Čudovit trenutek.

    OdgovoriIzbriši

  8. Hvala vsem za lepe komentarje. To je bil res MOJ dan, uživala sem vsaj tako, kot plesalci.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤