Turčija - GREEN CANYON (OYMAPINAR – jez na reki Manavgat)



Reka Manavgat je najpomembnejša reka na področju Antalye. Izvira v gorovju zahodnega Taurusa, zliva se pri kraju Side. V spodnjem toku so zelo pogosto omenjeni Manavgat slapovi, v zgornjem delu sta dva manj znana jeza s hidroelektrarnoama.  


Za turiste bolj znan je zgornji, Oymapinar, ki so ga gradili med leti 1977-1984. Po samem jezu se nismo smeli sprehajati (tako kot npr. na Maltatal ali Kaprunu), očitno ni bil zgrajen v turistične namene . So pa zato tam ladjice, ki vozijo turiste naokrog po jezeru, možno je tudi kopanje.






Zares lepa narava in ni nama bilo žal, da sva odšla na ta izlet.











Ob povratku smo si ogledali še mošejo z najstarejšim (ne-vem-koliko-starim) minaretom. Mošeje v manjših krajih imajo običajno en minaret. Kolikor je denarja, toliko velika je mošeja. Vse mošeje se financirajo iz denarja občanov. 


Notranjost je bilo prepovedano fotografirati … a tega potem kar nihče ni upošteval. Razen mene, ki taka pravila 1.) spoštujem, 2..) pa tudi sicer ne maram fotografiranja verskih objektov (razen, če bi šlo za estetsko dovršeno fotkografijo). 

V najhujši vročini smo si ogledali še neke razvaline iz časov, ko je bil Side zelo pomembno pristanišče. Fotografiranje ni bilo prepovedano ... samo zanimalo me ni. 

Bolj zanimivo se je bilo peljati skozi turške vasi, kjer se je čas ustavil ... pa so le pol ure vožnje od turističnega Sideja.






Sledil je še ogled nasada pomaranč … pač 1000 enakih dreves. Dejansko ni kaj videti. Popili smo vsak po en sok iz sveže iztisnjenih pomaranč … dobre 2 dcl za 2 eur 



Izlet je bil lep a s priokousom, da se vedno pustiva zavesti. "Panoramski avtubus" ni bil nič drugega kot star odslužen mestni avtobus brez stekel (vsaj vroče ni bilo, če je to v tolažbo). 

Obljubljeno na me je bilo, da si ogledamo 4 znamenitosti (jez, antično mesto, najstarejšo mošejo in kmetijo z nasadom pomaranč). Edina vstopnina je bila za vožnjo z ladjico in poceni kosilo (preprosto ampak zelo okusno), vse ostalo jih ni koštalo nič. Izlet je bil res nekaj posebnega ampak vreden ni bil niti pol toliko kot smo plačali. Turki so res dobri trgovci, vedno so na plusu. 



Komentarji