Čudovit podzemni svet (Postojnska jama)

Postojnska jama. Dvajset let je minilo od mojega zadnjega obiska. V tem času je v svetu je postajala vedno bolj in bolj znana, obiskovali so jo turisti iz celega sveta. Mi pa smo se vozili mimo, kot, da je to nekaj vsakdanjega. A letos je vse drugače. Letos potujem po Sloveniji. Deževen junij je pravšnji za obisk neverjetnega  podzemnega sveta, z N. sva zares uživali :)


Vlak nas je popeljal skoraj v središče jame. Od raziskanih 24 km poti je le 5 km je odprtih za obiskovalce.


Vlak je drvel skozi rove s povprečno hitrostjo 10 km/h, zapuščali smo dvorane in bolj kot smo se približevali cilju, bolj je bilo lepo.  Izstopili smo in čakala me je ena ura doživetja jamskega čudesa. 


Pozabila sem že, kako čudovita jama je to. Prevzela me je, kot, da bi bila tu prvič. Hodili smo po predpisani poti, kapniki so bili čisto blizu. Lahko sem se jih dotaknila, kar je še poseben čar. 



Jama je nastajala 2.000.000 let, ko si je reka Pivka utirala pot. Tekla je vedno nižje in za sabo puščala prazne rove in prazne dvorane. Voda, ki je pronicala skozi kraške kamnine je tam v kapljicah odlagala kalcit iz raztopljenega apnenca. Plenk, plenk, plenk ... 1 mm v 10 letih. In kapljalo je milijon let. Tako so nastali kapniki. Stalagmiti, stalagtiti, stebri, zavese, ... 



Počasi smo se sprehodili skozi dvorane kapnikov, nekatere dvorane imajo zanimiva imena ... dvorana špagetov, snežna oz. bela dvorana, rdeča dvorana, koncertna dvorana ... 


Najlepši kapnik v Postojnski jami je tudi njen simbol. Briljant. 5 m visok povsem bel kapnik. Ob njem stoji baročni oz. gotski steber. 




PROTEUS  oz. zmajevi mladiči     Postojnsko jamo je leta 2016 v svet znanih popeljala človeška ribica (lat. PROTEUS), ko si je milijone ljudi na TV lahko ogledalo razmnoževanje tega čudnega bitja, ki dočaka tudi 100 let. Zelo trpežna žival, ki lahko preživi 10 let brez hrane a ne prenese svetlobe, zato smo si jo ogledali v temi. 


Mladičke človeške ribice imenujejo "zmajevi mladiči" in menda, da jih je tako imenoval že Janez Vajkard Valvasor leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske.




Jamo letno obišče 700.000 obiskovalcev, do sedaj jih je bilo 39 mio. Slovencev nas tokrat ni bilo veliko, prijetna skupina smo bili in imeli izvrstnega vodiča. Všeč mi je, da skupino vodi pravi vodič in ne samo "glas iz škatle". 

In po vsem tem me res čudi, da ta slovenski biser ni pod zaščito UNESCO.



in še film o Postojnski jami: 



delim z: THE WEEKEND IN BLACK AND WHITE, MY CORNER OF THE WORLD







Komentarji

  1. ...lots of beauty, but I don't think that caves are my thing!

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow! An amazing place indeed to explore and preserve.

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful photos, of an amazing place! I love the wonders of caves like this.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Also, thanks for the information about "the human fish"!

      Izbriši
  4. Enostavno potrebno doživeti. Super reportaža.

    OdgovoriIzbriši
  5. WOW! I would love to explore the cave! Love the photos!

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow! Those are amazing sights! So big and beautiful! We have a cave like this to visit in New Zealand but it seems to be a much smaller scale that yours.

    'My Corner of the World' is happy to see you this week! Thanks for linking.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤