KALABRIJA (1.) - Počitnice na koncu italijanskega škornja



Marsikdo mora ob imenu KALABRIJA moral pomisliti kje se pravzaprav nahaja. Tam nekje na jug … ja, čisto na jugu, čisto na koncu italijanskega škornja, ki brca žogo v obliki Sicilije. Da bi šel kdo tja na poletni dopust? Ne, ne poznam nikogar.






Nekaj klikov po internetu in ugotovila sem, da se Slovenci tja odpravijo za 1.majske  počitnice. A še to le mimogrede, ko z avtodomom odpotujejo na Sicilijo. Zato je bila ponudba Kompasa tako mamljiva. Prevoz iz Brnika v hotel le nekaj km od bisera Tirenskega morja, kjer turizem ni tako razvit, da bi turisti prevladali nad domačini.



Prijavila sva se za teden dni dopusta sredi junija. Potem pa 3 tedne pred odhodom … BUUUM. Letalo iz Brnika so odpovedali, ker je bilo premalo prijav. Haloooooo? Vendar … nobena juha se ne poje tako vroča, kot skuha. No, Kompas se je majčkeno potrudil in odletela sva z Ryanair-om. Treviso - Lamezia Terme v manj kot uri in pol.




KJE SVA BILA?

Čisto na koncu škornja, vendar ne čisto pri prstih. Tam, kjer je nart, kjer se na čevlju začnejo vezalke. Bolj znana mesta so Scilla, Tropea, Pizzo. Nikoli slišali? Do pred kratkih tudi jaz ne.



Kalabrija ima dva letališča. Iz Trevisa se leti v kraj LAMEZIA TERME, drugo je letališče je v REGGIO DI CALABRIA, ki je tudi prestolnica Kalabrije. Tam vmes se nahaja JUŽNA TIRENSKA OBALA (Southern Tyrrhenian Coast) čudovita obala, polna zalivov in majcenih plaž pod strmimi pečinami na katerih so majhna mesta, z ozkimi ulicami in majhnimi trgi.






Jug Italije je vse prek kot nižinski. Obala je strma in vsi kraji so poseljeni v strmo pobočje. Tudi avtocesta Neapel - Reggio (A3) je polna tunelov in viaduktov. Vozila sva se večinoma po medkrajevnih cestah, ki so precej slabo vzdrževane, polna lukenj (ampak takih cest smo mi itak navajeni).







Nekje sem prebrala, da se Južna Tirenska obala imenuje tudi Vijolična obala. Malce me je začudila, a sem zvečer videla, da na nebu res prevladujejo vijolični odtenki. Sicer pa je voda večinoma turkizne barve, podobno kot je bilo na Sardiniji. 



Kdor potuje na dopust v Kalabrijo ne sme imeti prevelikih pričakovanj. In potem je lahko dopust čudovit. Jug je le jug in v Italiji je to še kako vidno. Zgodovinska mesta so ohranjena toliko, da ne propadajo, ceste so zakrpane toliko, da se še da vozit. Čistoča ni na prvem mestu ampak umazano pa tudi ni bilo. Ljudje so prijazni a ne znajo niti besede angleško. Turistov je bilo ravno prav, da ni bilo nikjer gneče. Počitnice za možgane na off.



V nadaljevanju:
1) KALABRIJA – počitnice v Italiji
2) TROPEA - majhno mesto na pečini  
3) TROPEA zvečer  
4) OB OBALI - s čolnom iz Tropee do rta Capo Vaticano
5) PIZZO CALABRO & TARTUFO di Pizzo
6) OB OBALI - z avtom iz Tropee do Scille
7) EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli
8) Hotel Villaggio Stromboli (14.6.-21.6.2017)
9) KALABRIJA - black&white



Linking up with
Wordless Wednesday (on Tuesday)


❤ Zapuščate mojo stran zato prosim za vaš komentar, če vam je všeč, kaj vam je všeč .... hvala 😊❤

Komentarji

  1. Gorgeous images!
    Thank you for joining this week's party at http://image-in-ing.blogspot.com/2017/07/splish-splash.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantastic place, lovely images.

    Have a great week!

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow, that looks like a perfect holiday at a wonderful painterly place. When I could travel, I would visit it too...

    OdgovoriIzbriši
  4. Čudovito, resno razmišljam, da ši šla letos...

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤