KAKO NAREDITI BOŽIČNO KROGLE IZ STIROPORJA IN BLAGA

Na ustvarjalni delavnici smo izdelovali božično - novoletne krogle iz blaga, brez šivanja ali leplenja. Ker do sedaj tega postopka nisem poznala, niti ga nisem zasledila na internetu, ga posredujem vsem vam, ki vas to zanima. Fotografije so črno bele zato, ker mi je črno-bela fotografija enostavno bolj všeč..

potrebujemo:
kroglo iz stiroporja
blago (ne predebelo in naj se ne cefra)
bucike
nit
škarje
olfa nož
okrasno vrvico
papir (za izdelavo šablone)
svinčnik, kuli, flomaster

Za začetek sem izbrala večjo stiropor kroglo, saj se z večjo dosti lažje dela. 
Naj bo kakovostna, dovolj trda, ki se jo lahko lepo reže in pri tem ohranja obliko.


1. Kroglo je potrebno razdeliti na 8 enakih delov. Označimo s flomastrom ali kulijem, kakor koli, tako ali tako se vse prekrije z blagom.


Najlažje gre tako:
Z buciko označimo skrajna pola kugle, sever in jug. Na severu z zanko pričvrstimo nit (ki jo bomo kasneje odstranili) in jo vlečemo naravnost na jug, obkrožimo  buciko na jugu in se vrnemo na sever. Na severu naredim 1/4 kroga in ponovno vlečemo na jug, zaokrožimo in se vrnemo na sever. Krogla je razdeljena na 4 enake dele. Na enak način razdelimo še te 4 dele in dobimo osmine kroga. Pazimo, da so približno enako široki.
Nit nam je samo v pomoč, da lahko s kemičnim svinčnikom narišemo črte in kroglo razdelimo na 8 enakih delov. Narišemo črte in odstranimo nit in bucike.


2. V vse označene linije zarežemo z olfa nožem 3-5 mm globoko. V te zareze bomo zatlačili robove blaga.3. S pomočjo šablone izrežemo like iz blaga.


Kako izdelamo šablono:
A) Šablono lahko narišemo s pomočjo prozornega papirja. 
B) Ali pa tako:
- vzamemo primerno velik list papirja, ga prepognemo in rob položimo od severa do juga. Dodamo 2-4 mm in dobimo dolžino šablone.
- prepognemo počez po širini in pomerimo na najširšem delu osmine krogle, dodamo na vsaki strani +3 mm in dobimo pravokotnik iz katerega enostavno izrežemo ovalno šablono. Kasneje si lahko izdelamo šablono iz kartona.

No, ne rata ravno v prvem preizkusu, da smo naredili ravno pravšnjo šablono. Včasih je preširoka ali preozka za kak mm, pravo mero dobite s poizkušanjem. Tudi osmine niso vedno čisto enako široke, takrat je potrebno širino blaga prilagoditi.
4. Izrezke iz blaga položimo na kroglo in z buciko pričvrstita na severu in jugu, lahko tudi še v sredini.


5. Vzemite olfa nož in s topo konico zažokajte (zatlačite) robove blaga v zareze. Začnite na obeh najširših delih, da lažje enakomerno zažokate (potlačite, zatlačite). Lahko uporabite tudi kuhinjski nož a naj ne bo predebel, ker drugače naredite bučo in ne krogle.

6. In potem enako še ostalih 7 delov. 
7. Ko je krogla "oblečena" je potrebno dodati še okrasno vrvico. Lahko s pomočjo lepila ali bucike. Če lepimo je običajno dovolj kapljica lepila na severu in jugu. Vrvico lahko pričvrstimo s pomočjo bucike, ki jo zapičimo v sever in lahko tam ostane, sama vrvica pa se običajno tako lepo prilega v kanale, da je ni potrebno dodatno lepiti. Odvisno od vrvice.
8. Ko boste naredili svojo prvo kroglo vam bo vse jasno!

Težko? Za prvo kroglo sem na delavnici porabila uro in pol. Ponovila sem doma in vključno z izdelavo šablone porabila dobre pol ure, krogla je bila tudi že dosti lepša. Potem pa gre vedno hitreje...še nekaj linkov: DELO IN DOM, YOUTUBE, YOUTUBE
in cel kup ustvarjalnih idej: CUTE DIY PROJECTS

linking up with
WEDNESDAY AROUND THE WORLD
Komentarji

 1. Zelo pohvalno in poučno ter krasen izdelek.
  Mogoče bi pod zadnjo fotko dodala še barvno kombinacijo.

  Izjemno dobro napisana foto-navodila (predvsem zanimiva orientiacija sever -jug) za boljšo predstavo.  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, lahko bi bila zadnja fotka barvna, da malo poživi. Ampak na žalost sem izbrala sivo blago. Alu sivo (ostanki prta) in belo-sivo (ostanki torbice), vrvica pa je srebrno siva. Niso ravno neke hude barve, ane. Moram nekje najti kaj bolj božičnega.

   Izbriši
 2. So clever!
  Thanks for linking up at https://image-in-ing.blogspot.com/2016/12/the-church-of-transfiguration.html

  OdgovoriIzbriši
 3. Very pretty! Used to make these type of ornaments as a child!

  OdgovoriIzbriši
 4. Pretty!
  Remember my mother used to make something like that. I am not so clever...

  OdgovoriIzbriši
 5. A wonderful Christmaas ornament. So beautiful !
  Best, Synnöve

  OdgovoriIzbriši
 6. I made one of these years ago and found it again today when I was taking out my Christmas decorations. They are very effective and lovely to make. Have a wonderful weekend and thank you for stopping by my blog.

  OdgovoriIzbriši
 7. I have to say, a most beautiful work you done :)

  OdgovoriIzbriši
 8. Now, I can say that I learned something new.
  ;-)

  Once again, beautiful photographic sequence.

  OdgovoriIzbriši

Objava komentarja

😊❤