IRSKA (5) - Aranski otoki in Sveti Patrik

Z objavami zelo počasi napredujem. Tokratna je o zelo zahodnem delu Irske in nekaj malega o zgodovini Irske.





4-dan potovanja je bil dan za sprostitev. Z ribiško ladjo smo se odpeljali na ARANSKE OTOKE, oz. na  največji INIS MOR, kar v irščini pomeni VELIK OTOK (inis = otok). Ohranili so kar največ irskega, kolikor je možno, govorijo gelsko (irsko) in pletejo pulovarje. No, tudi živijo zelo skromno, saj drugače ne gre. 800 prebivalcev ima trgovino, 3 osnovne šole, zdravnika in helikopterski prevoz do bolnišnice.

S kolesom po otoku, ki meri 13 km. Cesta ob obali (6-7 km) je primerna za kolesarjenje.


zemlja je polna apnenčastega kamenja, ki ga kmetje umikajo iz polj in nalaga v ograje

Poleti vsak dan prispe tudi več 1000 turistov, večina si jih izposodi kolo in se odpelje po 6-7 km dolgi obalni cesti. Kadar je oseka je na obali možno videti tudi tjulne, ampak ob oseki obala ni najbolj prijetna za sprehode, zato sem tjulne gledala samo od daleč.

tjulni na obali Aranskih otokov
Otok je na eni strani ravninski, od pristanišča do plaže smo kolesarili brez večjega napora. Postanki so bili obvezni le  za fotografiranje in da smo pozdravili vse konje in osle, ki so nas zvedavo pozdravljali.


Connemara pony

Tisti dan je bil zares noro vroč dan, otok pa brez sence.  Zato je še kako prijalo namočiti noge v morje, ki je imelo dobrih 10°C. Na obali je bilo zelo prijetno, čas je hitro minil, čeprav na teh otokih res ni kaj početi.


Kilmurvey Beach

ARANSKI OTOKI so zelo poznani po ARANSKIH PULOVERJIH iz prave ovčje volne. Čeprav irci nimajo predelave ovčje volne na irskem in vse to opravijo v GB. In tudi ovac na otokih ni ravno veliko, če sploh so. Ampak sloves aranskih puloverjev iz aranske volne ostaja.



Tam blizu plaže je ena gostilna in dve trgovini s s pominki. Zelo je simpatično, ko te na v trgovini pozdravijo s SLAIN kar se izgovori kot SLON :) in pomeni nasvidenje.



Ena izmed znamenitosti na Aranskih otokih je tudi utrdba, stara 2000 let, ampak je bilo zares prevroče, da bi naredila korak več, kot je nujno. Peš v hrib, ne, ni šlo, sploh pa ne zaradi ene stare utrdbe :(

Ampak, če bi vedela, da tam ni bila samo utrdba,  na drugi strani otoka so bili KLIFI. Čudoviti, enkratni, ... kar sem izvedela šele kasneje, ko smo se že vračali. Zato sem prosila enega od sopotnikov, da mi je poslal nekaj fotografij, ki sem jih spremenila v ČB, ker so mi take bolj všeč.  Hvala, Vito.





Ob povratku smo si v daljavi ogledovali Moherske Klife, ki smo jih obiskali naslednje jutro. O tem pa prihodnjič.


Za konec nekaj o Irski ... 

Irci veljajo za zelo tradicionalne, ponosni so na svoje korenine kjerkoli živijo. Zato so se irski / keltski simboli ohranjali iz roda v rod.

Iz kraja Claddagh blizu Galwaya prihaja prstan CLADDAGH RING, katerega korenine segajo v 17. stoletje. Tradicija veleva, da mama podari prstan sinu, ki prsta preda punci. Prstan se nosi najprej na desni s krona gor in pomeni prijateljstvo. Nato na levi, s krono dol in velja kot zaročni prstan. In končno na levi s krona gor kot poročni.


SRCE = LJUBEZEN; ROKE = PRIJATELJSTVO; KRONA = POŠTENOST


Enako ponosni so na svojo vero in na Sv. Patrika, ki ga častijo kot narodnega junaka. In kdo je Sveti Patrik? O njem sem nekaj malega slišala že prej, a njegov sloves ne seže daleč preko meje. Najbolj poznan je doma oz. med Irci.

... zgodba o SV. PATRIKU se začne v 5. stoletju, ko je Patrick pri 16. letih prišel iz Britanije na Irsko kot ujetnik. Irska se mu je kljub temu zelo priljubila in ker je bil zvedav in pameten se je naučil veliko o Irski in Ircih, med drugim tudi gelskega jezika. Kasneje je odšel nazaj v Britanijo in Francijo, kjer je bilo krščanstvo že močno razširjeno in zelo priljubljeno. Ko se je čez leta vrnil nazaj na Irsko je tja prinesel njemu ljubo krščanstvo in ga širil po sicer poganski Irski. Krščanstvo je znal približati ljudem, saj je ohranjal stare keltske simbole. Za simbol širjenja krščanstva si je izbral 3-PERESNO DETELJICO kot prispodobo svete trojice.

DETELJICA (irsko Shamrock) ima globok zgodovinski pomen, mogoče največ pomeni vsem, ki živijo izven Irske, saj jih spominja na dom.

... in čisto na kratko o zgodovini Irske:

Prvi prebivalci Irske so bili Kelti. Ti še danes veljajo za originalne Irce, keltščina pa za prvotni jezik.

Zaradi oddaljenosti je bila varna pred tujimi vdori, zasedli je niso niti Rimljani. Potem pa so proti koncu 1.tisočletja iz severa prišli rdečelasi Vikingi, ki so postopoma zavzeli cel otok in s Kelti živeli dokaj mirno.

Irska je bila poganska dežela dokler se iz Anglije ni začela širiti krščanska vera. Pobudnik je bil iz Anglije izgnani misionar Patrik, ki so ga Irci vzeli za svojega, tako, kot tudi vero.

Potem je Henrik VIII cerkev reformiral in jo naredil protestantsko. Angleški vpliv je bil tudi na Irskem vse močnejši a Irci so vztrajali pri katoliški veri. Kar je bil vzrok prvih spopadov.

Industrijska revolucija v 18./19. stoletju je zajela tudi Irsko. Začela se je razvijati, povečalo se je tudi število prebivalcev, ki jih je bilo kar 8 mio. Gospodarska kriza, ki je sledila je večino prebivalstva pregnala v svet, veliko jih je tudi umrlo.

Po prvi sv. vojni so se začele težnje po samostojni državi. 21.1.1919 je bila ustanovljena IRA, ki je imela večinsko podporo ljudstva. Leta 1921 so po dolgih pogajanjih podpisali znamenito angleško-irsko pogodbo, po kateri je Irska dobila položaj neodvisne države v okviru Commonwealtha. Pogodbo je angleška vlada ratificirala 15. januarja 1922, ki je tudi uradni datum osamosvojitve Irske.

1973 se je Irska priključila EU. Iz revne države je tudi s pomočjo evropskih sredstev postala uspešna, druga najbogatejša v EU.


Komentarji

  1. Piękne i klimatyczne zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Wonderful photos - but I'd be terrified to stand on that wall!
    Thanks for sharing these shots at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/09/the-man-in-moon.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Imagine how long it took to build all those stone flint walls back in the day

    Mollyxxx

    OdgovoriIzbriši
  4. What a fun relaxing holiday. We really loved everything about Ireland when we visited. Lovely captures here.

    Lisa @ LTTL

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤