IRSKA (1) - Krožna pot po Irski (julij 2016)

„IRSKA? O, ful hudo, lepo, … ampak kaj pa je tam za videt?“ so me spraševali tisti, ki vedo, da na Irsko nisem šla zaradi piva.

ZELENA IRSKA (Ring of Kerry)



Irsko oglašujejo kot „čudoviti zeleni travniki, ovce, podeželske hiške, gradovi, glasba U2, ...“ kar je bilo več kot mamljivo. Mogoče sem res pričakovala malce preveč pravljično deželo in potrdila oskarizem „Pričakovanja ubijajo doživetja“ … ampak je bilo kljub temu potovanje enkratno in doma sem spoznala, da tudi doživeto.

čudovita, enkratna pokrajina (Moherski klifi)

Kdor je na potovanju pozorno poslušal si je lahko zapomnil mnogo več kot jaz, ki ves čas poslušam samo napol, druga polovica možganov namreč gleda skozi objektiv. Nekaj podatkov sem si zapomnila od prekrasne in zgovorne vodnice Alje, nekaj podatkov je iz literature, ki nam jo razdelila agencija, nekaj iz njihove spletne strani, nekaj iz Wikipedije. Fotografije in občutki pa so povsem moji.

gradovi in utrdbe (Rock of Cashel) 

Da ne zaidem… obkrožili smo celo Irsko, v enem tednu v avtobusu presedeli skoraj 2000 km, povprečno 300-400 km na dan. In ker skoraj ni avtocest, je to zneslo čisto preveč ur sedenja. Na srečo je bila to edina slabost tega potovanja.

irski spori (Londonderry-Derry)

Julij je najlepši čas za obisk Irske. Ko je pri nas prevroče in presoparno je na Irskem je prijetneje (15-20°C). Vreme je malce spremenljivo, a pravijo: „ČE TI VREME NI VŠEČ, POČAKAJ 5 MINUT“ in običajno to drži.

obala in otoki (Aranski otoki)

Iz Benetk smo leteli v Dublin z irsko družbo AER LINGUS, ki je bil včasih državni letalski prevoznik, danes je nizkocenovec. Na Irskem ima močno vlogo, ja, ni samo Ryanair irski.

Prileteli smo v sončen popoldan in se prvi dan zapeljali na SEVERNO IRSKO. Meje skoraj da ni, da smo bili v drugi državi je bilo jasno predvsem iz prometnih znakov (Severna Irska = milje, Irska = km/h) in denarja (Severna Irska = GBP, Irska = EUR).

cerkve (Armagh v Severni Irski)
Irski jezik oz. IRŠČINA se ponekod imenuje tudi GELŠČINA, kar ni čisto pravilno, kajti gelski jezik je tudi škotski jezik. Nekoliko sta si podobna oz. sta enako nerazumljiva.

IRSKA je bilingualna oz. dvojezična. Od leta 1937 je prvi uradni jezik irščina oz. irska gelščina, drugi je angleščina. Irščino govorijo predvsem na zelo zahodnih področjih Irske, učijo se jo tudi v šoli a jo obvlada le malo prebivalcev. Kljub temu imajo vse napise in zakone dvojezične. Irska angleščina se nekoliko razlikuje od uradne angleščine, kar je razumljivo, tudi pri nas ima vsaka pokrajina svoj dialekt. Tako se na irskem vošči dobro jutro s „TOP OF THE MORNING, HOW ARE YOU?“ in odgovor je „GRAND“ če je zares dobro. Tudi v trgovini so nas pozdravljali s "How are you?“

irska arhitektura nekoč (vas Adare)
Kratek slovensko-irski slovar:

DOBER DAN ... la maith (izg.: lom a)
NASVIDENJE ... slan (izg.: slon)
KAKO STE? ... Conas tá tú
HVALA ... go raibh maith agat
DOBRODOŠLI  (a hundred thousand welcomes) ... céad míle fáilte
WC ... leithris
WC-ŽENSKI ... leithris mna
IZHOD, IZVOZ (exit) ... amach


whiskey, z E

V nadaljevanju potovanje od Dublina na Severno Irsko, nato skozi Connemaro v Galway in na Aranske otoke, skozi pokrajino Burren na jug v Kerry in vrnitev v Dublin. Pojdimo...

oskarjevi Kelti 16. - 23. julij 2016
ps:

Oddaja o Irski na TV SLO1 v kateri je nekaj zanimivosti za vse, ki vas Irska zanima, gostja je tudi Alja  SOSED SOSEDU; in še dve oddaji  ČEZ PLANKE na kar sta me spomnila dva sopotnika " o Befastu (sept. 2016) " in "  o Irski (okt. 2010) "

V nadaljevanju pa še 9 delov o Irski:
2) SEVERNA IRSKA, BELFAST, TITANIC
3) SEVERNA IRSKA, GIANT'S CAUSEWAY, DERRY, MURALI
4) POKRAJINA CONNEMARA, GALWAY
5) ARANSKI OTOKI, TRADICIJA IN ZGODOVINA
6) MOHERSKI KLIFI, IRSKE VASI
7) IRSKI STEP PLES
8) RING OF KERRY IN OVCE
9) ROCK OF CASHEL, PIVOVARNA KILKENNY
10) DUBLIN
11) IZBOR ČRNO BELIH FOTOGRAFIJ


linking up with
WEDNESDAY AROUND THE WORLDLIFE THRU THE LENSWORLDLESS WEDNESDAYTHROUGH MY LENS



❤ Zapuščate mojo stran zato prosim za vaš komentar, če vam je všeč, kaj vam je všeč .... hvala 😊❤

Komentarji

  1. Que maravillosas fotos, sin duda que Irlanda debe de ser un país precioso...
    Saludos

    OdgovoriIzbriši
  2. Great shots. So glad you shared at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/08/purple-passion.html

    OdgovoriIzbriši
  3. What wonderful diversity of photos! Ireland looks like it has something for everyone.

    OdgovoriIzbriši
  4. Your photos are breath-taking! I would love to see Ireland someday. I grew up on a sheep farm so I especially love the first photo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Unas fotos maravillosa, me gustan mucho los paisajes verdes de Irlanda...
    Saludos

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivne slike iz Irske, koja mi se već duže vremena nalazi na popisu destinacija koje želim posjetiti. :)

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
  7. Wow, thanks for the tour. In a glimpse i learned exceptional things about Ireland. And i love the quote "Expectations kill experiences", love it and might use it sometime in the future. Thanks.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kdor je na potovanju pozorno poslušal si je lahko zapomnil mnogo več kot jaz, ki ves čas poslušam samo napol, druga polovica možganov namreč gleda skozi objektiv.

    točno tako sem tudi jaz začela tvoje branje.... najprej fotke... uau.. uau.. in še enkrat uau..
    tudi mene Irska vleče vleče...
    potem branje....

    Vendar se k branju vedno vrnem!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤