SARDINIJA (2) – Costa Smeralda & Porto Cervo


Sever Sardinije je nekoliko bolj razvit in turistično bolj obiskan. Moj dopust ni samo potovanje iz kraja v kraj in ogled vseh znamenitosti v čim krajšem času. Rada tudi uživam, zato sem za prvi obisk Sardinije izbrala samo del tega čudovitega otoka. Najlepši del. Smaragdno obalo, bolj poznano pod imenom COSTA SMERALDA.



razčlenjena obala s čudovito oblikovanimi skalami; narava je največji umetnik
Costa Smeralda je 50 km dolga obala na severo zahodu Sardinije, nekje od krajev Porto Rotondo do Baia Sardinia, obala polno zalivov v katerih se skrivajo bolj ali manj lepe peščene plaže.
Od kod je dobila ime? Pravzaprav ne vem od kod ime. Prepričana sem bila, da po barvi morja. Vendar je le-ta bolj TURKIZNA kot SMARAGDNA. V tem primeru je možno samo to, da so ime izbirali moški, ki itak ne ločijo modre od zelene. :)
Razen v oblačnih dneh, kot je bilo ta dan ... takrat je imela voda v zalivu zares čudovit zelenkast odtenek.

costa-smeralda-beaches.html 
smaragd = emerald = smeraldo (wiki)

Oblačen dan bolj poudari SMARAGDNO barva morja. Ko posije sonce se smaragdna zelena spremeni v turkizno modro.
Zares čudovite barve.

Večkrat sem brala, da je Costa Smeralda najdražje, najbolj ekskluzivo območje v celotnem Sredozemlju, Meka za vse bogataše. Res me je zanimalo, kako to izgleda. In kaj je tako dragega, da si mi tega ne moremo privoščiti.

Skratka, kaj sem ugotovila, ko sva se vozila naokrog: nič ni za videt, ker je vse skrito za ograjami. Več mio € vredne vile so od daleč videti kot čisto običajne vile, nekatere imajo celo svoj košček obale s privezom za čoln. Blizu se niti pod razno ne pride.


ti dve sliki sta iz Porto Cerva, drugače pa je stil podoben po celotni smaragdni obali, le da večinoma skrit za kamnitimi ograjami in visokim drevjem

Šele Google-Earth razkrije kaj je za visokimi ograjami. Uau.... noro. To, kar sem jaz včasih mislila, da so hoteli z bazeni … to niso hoteli ampak privat vile z bazeni:

vir: Google; povsem desno zgoraj je najbolj znana plaža Del Principe, čisto na dnu slike Capriccioli, ki je sicer v 2 zalivčkih 

Najbolj "zanimivo" se mi je zdelo, da se iz ceste nad obalo same obale sploh ne vidi. Ni nekih panoramskih točk, da bi se od kod videlo vse to, kar se vidi na google-maps. Enostavno moraš vedeti kje se zavije iz ceste, da prideš do plaže. Saj je označeno, če veš kaj pomeni "Romazzino", kjer se nahaja ljubka plaža Del Principe, ali pa Cala di Volpe, ki je zaliv iz katerega se pride do plaže Liscia Ruja.

Sem pa ves čas med potjo videvala polno jaht, zasidranih v zalivih ... ja, tudi to je znak, da je tam nekje plaža.

"Panorama view" ob cesti s pogledom na obalo

JAHTE ... Do sedaj sem temu rekla kar ladje, ker so bile nekatere tako ogromne jahte, se v navadnem pristanišču niti zasidrati ne morejo.

kaj je to jahta? 

nekje srednje velika jahta, 45m dolga WILD ORCHID 1

in malce večja jahta"ONA" - 110 m dolga jahta, ena izmed 11 narejenih
do nekaterih velikih se seveda ni smelo :(
Moji vtisi o Costa Smeraldi:
Na zunaj torej nobenega blišča oz. je ostalo mojim očem nevidno. Mi je bilo pa vseeno zelo všeč, ker je bilo vse tako lepo urejeno in čisto. Sploh ne kičasto, vse je delovalo mirno in usklajeno. Čista obala, urejene plaže.

PORTO CERVO 


Hotel Colonna Country & Sport se nahaja le 2-3 km od marine Porto Cervo. Sliši se lepo, ampak, ko je pri 30°C potrebno iti v hrib se kar vleče... Zato sva se vedno odpeljala. Junija s parkiranjem ni problema, dovolj je bilo tudi brezplačnih parkirišč. Na Sardiniji velja: parkiranje je dovoljeno znotraj oznak: bela = brezplačno, modra= parkirnina (max 1,5/h), rumena = prepovedano. Če ti kdaj pajek odpelje rentan avto, potem je to pomemben podatek :)

Porto Cervo je razdeljeno na 3 dele: marino za čolne, marino za jahte in trgovski kompleks

staro pristanišče Porto Vecchio in v ozadju trgovski center

Ime Porto Cervo  me nekako spominja na Poreč-Červar, ampak res se lahko primerja samo ime, nič več. Naselje je nastalo po letu 1962, ko se je princ Aga Khan s somišljeniki odločil to obalo poseliti in jo narediti najbolj ekskluzivno kar je mogoče. In nekaj je naredil prav: določili so pravila, po katerih je potrebno graditi. Pri gradnji je potrebno uporabiti kamen, opeko, opečnato kritino, vse naravnih toplih tonih. Nobenih visokih graden in tudi zasadi se lahko samo nizko drevje, nobenih tujerodnih evkaluptov in borovcev. Zato to področje deluje tako mirno, skladno, urejeno in pomirjujoče.


Porto Cervo - privat, privat, ...
še ena fotografije narejena v oblačnem delu dneva; vreme se je namreč ves čas menjalo




Na delu, kjer so privezi za jahte se je že bolj čutilo razkošje. Osebje je letalo po jahti, jo čistilo in pripravljalo vse potrebno za zahtevne goste.


Blišč Porto Cerva


Na nasprotni strani zaliva je najbolj "zanimiv" trgovski center. Lep izgled, nebahav, preprost, v stilu, kot ga je izbral Aga Khan. Največ obiskovalcev je bilo čisto navadnih turistov, ki so se predvsem sprehajali in se razgledovali. Mogoče je avgusta prizor malce drugačen, ampak junija so bile trgovine bolj kot ne prazne.




Glede nakupovanja zelo slabo kaže. Veliko blišča po nenavadno visokih cenah. Večina blagovnih znamk mi je bilo celo neznanih (res pa je, da se na modo sploh ne poznam). Edini prostor, kjer so se turisti zbirali je bil v barčku, kjer je bil espresso macchiato po 1,2 € in 2 kepici sladoleda 3€.




...

prihodnjič pa več o otokih arhipelaga La Maddalena 

LINKING UP WITH:

Komentarji

  1. What a lovely place. I looks quiet and inviting in some photos. In others, it looks very busy with visitors. Nice photos.

    OdgovoriIzbriši
  2. What a beautiful place. I noticed that the water changes color or is a different color depending on the location and cloud coverage. These places are always interesting to look at.

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful~
    Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/07/happy-independence-day.html

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤