Anglija 2015 - EAST MIDLANDS IN DERBYSHIRE

Sredi maja sem z nekaj sopotniki obiskala East Midlands, točneje grofijo Derbyshire. Naš cilj je bil spoznati narodni park Peak District, ki leži na SZ te grofije.

Naš hotel je bil lociran ob najstarejši angleški avtocesti M1 in je bil tako dobro izhodišče za izlete. Obiskali smo tako Denby, Chesterfield, Matlock, Buxton, Bakewell, Crich in se vozili naokrog, kakor nas je vodila navigacija.


Pri postanek je bil v Denbyu, kjer smo si ogledali tovarno keramike DENBY POTTERY. Njena zgodovina sega dobrih 200 let daleč (1809) in je danes v privatni lasti. Obiskovalcem nudijo ogled tovarne, kjer so nam lepo (so se potrudili in govorili razločno in večkrat vprašali, če razumemo) in nazorno obrazložili celoten potek izdelave skodelic in čajnikov, od vlitja v kalupe do pečenja in barvanja.




Cathie je v nekaj minutah poslikala krožnik.



Skodelice, čajnike, krožnike izdelujejo iz tekoče gline, ki jo vlivajo v kalupe. Sledi postopek potapljanje v fini "china" porcelan in pečenje. Nato barvanje in ponovno pečenje.


Zelo nas je presenetilo samo delo v tovarni, ki je ostalo na ravni "kot pred 100imi leti", nemodernizirano, s slabimi delovnimi pogoji. Po drugi strani pa je porcelan izredno kakovosten in modernega videza.




Keramičarstvo je v teh krajih zelo razširjeno, seveda vse tovarne niso odprte za oglede obiskovalcev. V Denby Pottery si obiskovalci lahko sami pobarvajo skodelico, mi smo si v kalupu izdelali žabice.

***

Sledil je ogled predilnice ARKWRIGHT'S CROMFORD MILL. Industrijska revolucija se je v Angliji začela že v 18.stoletju (ostala Evropa v 19. st.) in je pomenila uporabo el.strojev in masovne proizvodnje. Delo v tovarnah je bilo težko, socialni problemi pogosti.

Zaradi naravnih danosti je bil takrat industrijsko najbolj razvit prav ta del Anglije. Sir Richard ARKWRIGHT je leta 1771 postavil prvo predilnico bombaža in ga imenujejo tudi za pionirja prve ind. revolucije. Za delovanje predilnice je uporabil vodo.


Tudi tu smo imeli voden ogled tovarne. Vendar so bili moji možgani že zelo utrujeni od celodnevnega "sprejemanja" v angleščini, poleg tega so bili še podhranjeni, tako, da nisem mogla slediti sicer zanimivi pripovedi. Tudi ta vodič se je zelo potrudil, da je jasno in razločno govoril. A od vsega povedanega mi je najbolj ostalo v spominu, da je sir Arkwright imel posluh tudi za delavce, da je za takratne čase zelo veliko naredil tudi za njihove delovne pogoje.

Arkwright je izumil statve na vodni pogon, tole pa je njegov predilni stroj:


Zgradbe, ki so se ohranile do danes, ruševine pa so ostale za zgradbo, ki jo je že davno nazaj zajel požar.




Notranjost, ki jo še obnavljajo.


Več podrobnosti na:  http://cromfordmills.org.uk/ in http://cromfordmills.org.uk/content/sir-richard-arkwright

... SE NADALJUJE ...

Komentarji

  1. Zelo poucno. Se veselim nadaljevanja. Ne nas pustiti predolgo cakati. Lep pozdrav Milena

    OdgovoriIzbriši
  2. O, hvala. Anglija me je res presenetila, kako je lahko drugačna od ostale Evrope.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤