LJUBLJANA - 3. - TROMOSTOVJE IN LJUBLJANSKE ULICE

Čez Tromostovje proti Prešercu ...


Osrednji kamniti most Tromostovja iz leta 1842 stoji na mestu nekdanjega lesenega, strateško pomembnega srednjeveškega mostu, ki je povezoval dežele severozahodne Evrope z Balkanom oziroma z jugovzhodno Evropo. Med leti 1929 in 1932 je Plečnik osrednjemu mostu dodal še dva mostova, namenjena pešcem in tako ustvaril edinstveno arhitekturno posebnost Ljubljane. Z osrednjega mostu je Plečnik odstranil kovinsko ograjo in vse tri mostove opremil z masivno kamnito balustradno ograjo, na katero je razmestil svetilke. Z vsakega od stranskih mostov vodita po dve stopnišči na terasi ob reki. Tam je Plečnik dal zasaditi topole, katerih krošnje so svojevrsten dodatek podobi mostu. (vir: visitljubljana


Še ni tako dolgo nazaj, ko so se po Tromostovju in Prešercu vozili avtomobili in trole... ali pač? Wikipedija pravi, da je od 2007 zaprt za ves promet.


Prešeren in njegova razgaljena muza; ne predstavljam si kako so jo sprejeli leta 1905, ko je bil spomenik postavljen. Zagotovo so se skrivaj spogledovali z njo in jo javno zaničevali.


Danes je Prešernov trg center, kjer se srečujejo mladi in stari, ki ob lepem vremenu posedajo in klepatajo.
Pogled na Tromostovje iz Ribje brvi:


V mojem arhivu je še nekaj fotografij iz desnega brega Ljubljanice, zadnji vikend v septembru:
Ulice v starem delu mesta:V nadaljevanju pa Čopova, Nebotičnik in Ljubljanski grad.

Komentarji