KALABRIJA (2.) - TROPEA & Cipolla Rossa



 TROPEA. To je tisti biser ob Tirenskem morju, ki te že na prvi pogled prepriča, da je Kalabrija vredna obiska. Nobenega blišča, nobenega luksuza a ima vseeno nek šarm, da pritegne.





TROPEA je največji turistični kraj ob obali. Ne po številu prebivalcev pač pa po številu turistov. Najbolj pritegne stari del mesta, ki se dviga nad strmo pečino, pod katero je ljubka mala peščena plaža. Junija se je na njej še dalo dobiti svoj prostor a verjamem, da je avgust tu kot med sardinami.



Ampak sem se ne pride zaradi ležanja na plaži. Mesto ima simpatično italijansko arhitekturo. Visoke zgradbe z balkoni, na katerih se suši perilo. Fasade so oguljene, omet odpada. Barve fasad so usklajeno obledele, malenkostno prevladuje oker-rumena. Obnavlja se le toliko, da ne razpada. Ampak vse skupaj deluje umirjeno in usklajeno.






Staro mestno jedro obkrožajo ozke ulice, ki niso nikoli tako ozke, da ne bi bile prevozne za Italijane. Vespe so njihovo glavno prevozno sredstvo. Najbolj pogoste so 3-kolesne. Kot bi se vrnili 40 let nazaj. Simpatično.



Opazila sem, da Italijani ne hodijo radi peš. Če se le da, se povsod pripeljejo z avtom. Zato so poleg 3-kolesne Vespa-Ape najpogosteje videni avtomobili Fiat500, Punto ipd. Večina avtomobilo je starejših od 10 let. Ni važno kako izgleda, važno je, da gre...

Parkiranje je za turiste urejeno ob cesti v center mesta, kjer se plača cca 1€/h. A je le streljaj stran na tržnici brezplačen parking. Junija s parkiranjem res ni bilo problema. Parking v marini pa vem, da se plača 5€/dan ampak je le za goste, ki se potem odpeljejo z ladjo.



Simbol Tropeje je čebula. Rdeča čebula CIPOLLA ROSSA DI TROPEA. Prodajajo jo povsod – ob cesti, na tržnici, v trgovinah, v trgovinah s spominki, na magnetkih, na skodelicah … povsod jo imajo. Pač čisto navadna rdeča čebula iz katere so naredili simbol mesta. NI tako pekoča, je malce sladkastega okusa, lahko kupite tudi v kozarcu kot marmelado in tudi kot sladoled.




Sicer pa kar se tiče hrane ... gostiln je polno. Cene podobne kot pri nas, samo porcije so manjše. Italijani jedo namreč več obrokov po malo. Tako je razdeljen njihov meni:
- ANTIPASTO je hladna predjed, npr bruschetta ipd
- PRIMO oz. prvi topli meni so testenine, juha ali rižota
- SECONDO oz. glavno jed, običajno meso ali riba s prilogo (CONTORNO) tj. zelenjava oz. solata
- DOLCE ... sladica :)
- CAFFEE ... espresso ali macchiatto (kapučino se pije samo pri zajtrku)
Ampak v gostilni sva bila dobrodošla tudi, če sva naročila samo testenine, vodo in kozarec vina, ter seveda kavo. Ta je v Italiji vedno dobra. Raje kot sam espresso imam caffe macchiato. To je espresso s kapljico mleka.



Junija je bila Tropea čudovita. Toplo a ne prevroče in tudi turistov ni bilo pretirano veliko. A lepše kot podnevi je bilo zvečer, ko so se prižgale luči in je mesto oživelo. O tem pa naslednjič.

Linking up with


Preberi vse:
1) KALABRIJA – počitnice v Italiji
2) TROPEA – majhno mesto na pečini  
4) OB OBALI - s čolnom iz Tropee do rta Capo Vaticano
6) OB OBALI - z avtom iz Tropee do Scille
7) EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli
8) Hotel Villaggio Stromboli (14.6.-21.6.2017)
9) KALABRIJA - black&white

Komentarji

  1. ohoho, bas si bila daleko na jugu Italije (hvala google). lijepo mjesto. slike su odlicne, posebno mi se svidja plaza s visine.nasla si i Del Boy-ev auto :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Gorgeous place! Would like to visit one day. #wkendtravelinspiration

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤