SARDINIJA (1) - Dopust na Sardiniji

plaža del Principe, ena najlepših kotičkov obale Costa Smeralda

Že več let sem si želela, da bi nekoč dopust preživela na Sardiniji. Slike mamljivih plaž Smaragdne obale so me mikale in letos sem se odločila: GREVA! Ko pa je bilo treba spakirati kovčke nisem bila več tako prepričana, če si dopusta v Italiji res želim. Najbolj me je motilo to, da grem nekam v „neznano“, kamor Slovenci ne hodijo ravno pogosto dopustovat. Poleg tega težko zaupam Italijanom, da bo vse potekalo brez problemov.

Zakaj ravno Sardinija, zakaj ne Korzika? Menda, da je KORZIKA lepša, je bolj gorata in ima čudovite plaže. Ima lepe kampe in je prijazna do avtodomov. Ja, ravno zato me ne mika. Gore in ozke ceste imam doma, kampiram ne, hiša na kolesih tudi ni poceni, sploh, če potujeta samo dva.

Torej SARDINIJA ... ampak kje? Kupila sem DK vodič po Sardiniji in prebrala vse od začetka do konca, nato še malo poguglala in takrat sem vedela kam bom odšla ... na najlepši konec Sardinije.

zemljevid regije Gallura na SV delu Sardinije. 

Zgodnje prijave običajno pomenijo nižje cene. V Olbio iz bližnjih letališč letita samo EasyJet in Alitalija, hotel sem iskala preko Booking.com. Uf, nore cene, čisto predrago ali pa mi ni bilo všeč. Cenovno in najenostavnejše je bilo rezervirati preko turistične agencije FTI (rezervacija preko Sončka, da je vse v slovenščini)  hotel 4* COLONNA COUNTRY & SPORT, PORTO CERVO.
Termin: en teden, sredi junija, Graz – Olbia s FLY NIKI (1,5 ure), cena 720 eur/osebo (let + hotel + polpenzion).


Ugotovila sem, da bo brez avta težko. Zato sva ga najela že na letališču, Fiesta ali Clio za en teden 270 eur (incl. all risks), kajti najem avta v hotelu preko agencije, bi bilo dosti dražje. Porto Cervo je namreč najelitnejši kraj na otoku...
Skupaj z vsemi prevozi, izleti in pijačami je bilo cca 2000 eur, to pa je toliko, kot običajno dam za dopust. Mogoče se komu zdi veliko … ampak je vredno, če le rad pogledaš dlje od Hrvaške. Ne gre samo za navaden dopust s poležavanjem na plaži, je res lepo in nepozabno potovanje.


KAKO SE JE ZAČELO ....

Zapustila sva deževno Slovenijo in priletela na sončno Sicilijo, kjer naju je že čakal čisto nov Clio. Res me je skrbelo kako bo z rent'a'car-jem v Italiji, saj Italijanom ne zaupam, da bo vse tako, kot piše. Pa je bilo! Še več, dobila sva odličen avto, celo z navigacijo. Izkazalo se je, da je še kako potrebna. Navigacija na telefonu je sicer OK, če imaš naloženo najnovejšo in te ne vodi po vseh kozjih stezah, kot je nas lani v Angliji :) - tako, da lahko pohvalim Budget/Avis za to prijetno presenečenje.

Manjši avto na sardinijskih cesta pride prav. Je bolj okreten, rabiš manjši parkirni prostor,  glede hitrosti pa: več kot 100 km/h se ne da preseči, saj so ceste precej prometne, poleg tega Italijani pa niso ravno zgledni vozniki in je še kako potrebna previdnost. Pri nas Italijani vozijo po polžje, „giro turistico“. V Italiji pa turisti vozimo „giro turistico & panoramico“. Domačinom se kar trena, vozijo za ritjo, prehitevajo, so nestrpni in izsilijo, če je le možno.

Na dopustu nisva hitela. Zato sva si ogledala samo del Sardinije, da je bilo potovanje prijetno, brez naglice, s poležavanjem na plaži. Cilje ogleda sva sproti določala glede na zanimanje in vreme. Kar nekaj dni je bilo oblačno, kar pa nikakor ni pokvarilo dopusta.


KJE VSE SVA BILA?

za izhodišče izbrala hotel v osrčju Smaragdne obale,



po dolgem in po čez sva prehodila PORTO CERVO



si ogledala tudi kraje Porto Rotondo, Palau, Santa Teresa, Castelsardo



obiskala sva kar nekaj plaž: Pevero, Capriccoli, del Principe, Liscia Ruja, Baja



pokukala na sever na Costa Paradiso in se kopala v valovih na plaži  Di Badesi



videla dve najslavnejši skali: medveda in slona



in z ladjo odplula na otoke La Maddalena



V nadaljevanju pa več o samem otoku oz. pokrajini Gallura, o Smaragdni obali, o otokih La Maddalena in seveda o plažah s kristalno čistim morjem.




LINKING UP WITH:
THROUGH MY LENS
WORDLESS WEDNESDAY
LIFE THRU THE LENS
WEDNESDAY AROUND THE WORLD


❤ Zapuščate mojo stran zato prosim za vaš komentar, če vam je všeč, kaj vam je všeč .... hvala 😊❤

Komentarji

  1. super, zavidim na suncu i lijepom vremenu (ovdje kiša i jesen). da, Sardinija nije čest izbor za dopust u našim krajevima. fotke su super a i mjesta koje si posjetila.

    OdgovoriIzbriši
  2. Beautiful place and photos.
    Warm regards :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful place and the photography is absolutely stunning.

    OdgovoriIzbriši
  4. Beautiful pictures! Sardinia is a stunning island!

    OdgovoriIzbriši
  5. What a lovely place - great shots!
    Thanks for joining in at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/07/happy-independence-day.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Gorgeous! I have always wanted to go to Sardinia! It is on our list!
    http://travelingbugwiththreeboys-kelleyn.blogspot.com/2016/07/the-end-of-swim-season.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Zelo lep kraj sta izbrala, morje je videti res neverjetno čisto in morda bi bilo res treba premisliti o dopustovanju na Hrvaškem...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ojla Saša kdaj si bila na Sardeniji?
    Sicer pišeš tudi o
    KAKO SE JE ZAČELO ....
    Zapustila sva deževno Slovenijo in priletela na sončno Sicilijo.
    Ma kolikor vidim so fotke iz Sardenije?
    Zame letošnje in znane (:).

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow, what a great vacation at a beautiful place. Please do continue to link to Life Thru the Lens. I really enjoyed this post.

    Lisa @ Life Thru the Lens

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤