VRŠIČ in JASNA

Vedno več ljudi preživi poletne počitnice v Kranjski Gori. Tudi zato, ker ima Kranjska Gora vedno več ponudbe. A najlepša je/ostaja narava. Oblačen dan sva izkoristila za izlet na Vršič, mimogrede sva se ustavila še ob Jasni, ki je letos končno (spet) zaživela.
Cesta na Vršič je bila pred nekaj leti na novo preplastena samo do Ruske kapelice (8-9 ovinek) in se imenuje Ruska cesta. Vse, kar morate vedeti o tej cesti je napisano na tabli, na postajališču s čudovitim razgledom na Prisank in lukno, ki ima od tu videz srčka  <3

Planinske koče ob vršiški cesti si sledijo kar prehitro: Mihov dom (1085 m/m), Koča na Gozdu (1226), Tonkina koča (1380), Erjavčeva koča (1515), Tičarjev dom (1620), Poštarska koča (1688). Za vsak dom skrbi drugo planinsko društvo. Razen Tonkine koče, ki je privat, kjer je svoj piskrček pristavil župan. Ampak njegova mama menda zelooo dobro kuha in mogoče bom šla kdaj tja na kosilo.


24 ovinkov do vrha prelaza, 1611 m visoko. Kaj pa sedaj? Parkirišča so majhna in večinoma vsi parkirajo ob cesti. Saj vem, vedno kritiziram in primerjam z Avstrijci, ampak tu bi res morali urediti parkirno ploščad.
Vršič obožujejo kolesarji. A jih ne razumem, zakaj sopihajo v ta klanec, ko mimo njih trumoma vozijo avtomobili in drvijo motorj, kje je tu užitek? Gre res za samopotrditev: bil sem s kolesom na Vršiču!


Jasna je letos zelo presenetila. Župan se je tokrat zelo izkazal in preureditev Jasne je več kot očitna.

Jezero je sicer umetno, a je bilo tu kopališče že v času, ko so se kopali skoraj oblečeni. Kranjska gora ima namreč kot turistični kraj že 110-letno tradicijo, vse od leta 1904.


Od kod ime JASNA? Pred dobrimi 100 leti se je tukajšnje kopališče imenovalo TRSJE. Ime Jasna so mu menda nadeli češki turisti, predvsem zaradi bistre, kristalno čiste vode. Tako, da ja, nobene ženske ni bilo vmes.Komentarji