MARTULJŠKI SLAPOVI in BRUNARICA PRI INGOTU

Ostajam na izletih v Zgornjesavski dolini. Preteklo soboto sem odšla do Martuljških slapov. Med deveto in deseto je bilo ravno pravi čas, ko še ni bilo toliko obiskovalcev.


Pot do prvega, spodnjega slapu vodi skozi sotesko. Letos je povsem obnovljena, finančno je na pomoč priskočila občina, večji del pa gre zahvala prostovoljcem - krajanom, ki so uresničili dolgoletno željo nas vseh: da je pot skozi sotesko varna.


Pot je tako slikovita, da zelo hitro mine. Do 1. slapu je približno 20 min hoje (od glavne ceste), nato do gozdne ceste še slabih 10 min počasne hoje, ker je kar ozko in strmo. In še slabih 10 min  do Brunarice pri Ingotu.Pot sem nadaljevala do drugega, zgornjega slapu. Na tabli piše 40 min in bo kar držalo. Najprej prijeten sprehod po gozdu, potem po gozdni stezi kar strmo v breg.


Ko zmanjka gozdne poti ste skoraj na cilju, še čez nov kovinski most in nato navzgor po klinih. V supergah si tja gor nisem upala, previdnost ni nikoli odveč. Končala sem ob mostu in bom zahtevnejši del poti obiskala enkrat drugič. Skale so namreč zelo zlizane, klini pa prirejeni za korake velikanov.

Potem pa nazaj v dolino, mimogrede sem se vstavila še pri kapelici na Jasenjah in pri Ingotu.

Finžgarjeva kapelica na Jasenjah, ki je dobila ime po F.S.Finžgarju, ki je tu rad maševal in počitnikoval in spominska plošča posvečena ponesrečenim v gorah nad Gozd Martuljkom


JASENJE... res nekam čudno ime in ne vem od kod izvira. Včasih so rekli tudi RAJSKE LIVADE, ampak to res včasih, ko je bil Martuljek klimatsko zdravilišče in je bilo tu veliko Hrvatov. Tudi Jasenje se uprablja vedno manj, vedno namreč rečemo "gremo k Ingotu"... Ingo je domačin, ki je pred 15, 20 leti rad postregel s tadomačim in po mukah in naporih dosegel to, kar ima.


Ups, prihaja obisk iz RTV, Marjeta Klemenc in njena ekipa. Ravno so zaključili snemanje skozi sotesko. (glej: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174357636)


Vrnila sem se skozi sotesko. Opoldansko sonce se je vrnilo in zato sem naredila še nekaj posnetkov.


Pot na tem delu je zaradi padajočega kamenja še vedno lahko nevarna. Drugo leto bodo tu namestili dodatne mreže, ki bodo nekoliko oblažile posledice. Previdnost pa nikoli ni odveč.Zares lep izlet in ne pozabite pri Ingotu naročiti stoletnika:Komentarji

 1. Res krasna izbira izleta. Lepe slike kot je lepa okolica. Tudi jaz priporocam obisk teh slapov. Jesen bo lepa in narava vabi. Lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Ekipa RTV še bolj zaostaja z prispevkom kot jaz, prispevek je bil objavljen šele danes (Slovenska kronika: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174357636).

  OdgovoriIzbriši
 3. Bom tako rekla: imamo krasno in prečudovito deželico, ki jo premalo cenimo vemo o njej in obiskujemo!!!!
  in imamo blogerje, hvala Saška tebi!, ki to lepoto oglašujejo in iz katere prihajajo ideje za oglede, izlete.

  OdgovoriIzbriši

Objava komentarja

😊❤