Srečanje parkeljnov treh dežel - Podkoren 2018





"Ognjeni spektakel - Srečanje parkeljnov treh dežel" je dogodek, ki v Zgornjesavski dolini napove, da se začenja zima. Začelo se je tam nekje leta 2004 in od takrat se vsako leto zbere vedno več in več parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije.





👹

Parkeljni so strahotni črni možje, ki hodijo od hiše do hiše in strašijo otroke. Izvirajo še iz predkrščanskih oz. poganskih časov, ko so ljudje verjeli, da se pozimi na ta svet vračajo umrle duše. Kasneje so bili pomočniki Sv. Miklavža, ki je obdaroval pridne otroke, parkeljni pa so strašili poredne.










V Podkornu se je nekoč preprosto srečanje spremenilo v pravi ognjeni spektakel. Začelo se je ob 18h in do 20h se je ob glasni Hard-Rock in Metal glasbi sprehodilo 350 parkeljnov iz 21 slovenskih, avstrijskih in italijanskih skupin. Grozne grdobine, dim in ognjene bakle ... prava paša za oči.




Obiskovalci smo ostali varno za ograjami, za še večjo varnost so skrbeli gasilci in varnostniki, ki so umirjali divje parkeljne. Saj veste kako lahko leva mirno gledaš za ograjo .... ampak ko se lev divje zapodi se tudi za ograjo ne počutiš več tako varno. Ja, večkrat smo se podzavestno umaknili korak nazaj. Sicer pa: enkratno doživeto in lepo je bilo stati v prvi vrsti :)




Vse maske so seveda unikatne, ročno izdelane. Vsaka s svojim karakterjem. In všeč mi je, da ne gre za tekmovanje, da se ne izbira najlepše maske.











Mogoče najbolj enostavni oz. prvinski ostajajo prav parkeljni iz Kranjske Gore in Podkorna. Kože, zvonci in verige. A se jih vsi najbolj bojimo ... saj z rokavico polno saj mažejo po obrazu in okrog... Zelo zanimivo je bilo opazovati mladino, ko so se najprej umikali, kasneje pa prosili: še mene, še mene...







Upam, da sem vam pričarala nekaj prazničnega vzdušja. Vam je všeč?


Linking up with
OUR WORLD TUESDAY
WORDLESS WEDNESDAY ON TUESDAY
WEDNESDAY AROUND THE WORLD
FRIDAY BLIS #13
ALL SEASONS

Komentarji

  1. I would LOVE seeing this in person!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh my goodness - these are terrifying creatures! YIKES!
    Thanks for sharing with us at http://image-in-ing.blogspot.com/2018/12/gangly-and-gorgeous-blue-heron.html

    OdgovoriIzbriši
  3. This looks like something I would LOVE

    Mollyx

    OdgovoriIzbriši
  4. What a stunning photo series of this spectacle! Their masks are so real and frightening though :)

    OdgovoriIzbriši
  5. It would be an exciting event. Those masks are truly terrifying.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤