ŠVICA (6.) - ALPE (Jungfrau, Wengen, Adelboden)


Švica velja za alpski deželo. Njene Alpe so pravi magnet za turiste - Alpski del je predvsem na jugu od Francije preko Italije do Avstrije. Meni se zdi najbolj fascinanten vrh Matterhorn (4.478 m), ki se nahaja v Penninskih Alpah na meji med Švico in Italijo. Njegov piramidasti vrh je zagotovo najbolj prepoznaven vrh švicarskih alp, čeprav je šele 4. najvišji v Švici (najvišji je Monte Rosa, 4.634 m).
Ampak Matterhorn pustim za kdaj drugič. V tem mojem potovanju po Švici sem se omejila bolj na Bernske Alpe.  Tam vladajo JUNGFRAU, MÖNCH in EIGER.

Švica, vir: MAPNALL

JUNGFRAU je s 4158 m 9. najvišji vrh v Švici in 3. najvišji vrh v Bernskih alpah. Jungfrau oglašujejo kot Top of Europe, kot najvišjo točko kamor lahko pride prav vsak. Kajti na Jungfraujoch, tj 3454 m visoko, se lahko pripelješ z vlakom.

Preden sem začela brati o tej gori sem vedela, da na JUNGFRAU vozi vlak oz. gorska železnica. Seveda to ni res, kajti vlak pripelje samo na sleme JUNGFRAUJOCH (Joch = ridge = sleme, sedlo). Na vrh se pride samo peš.

Železniška proga je dolga 9 km in kar 7 km je speljane skozi steno gore Eiger (3970 metrov) in Mönch (4107 metrov). Z gradnjo so pričeli leta 1896 in je trajala kar 16 let. Narejena je bila torej pred več kot 100 leti - danes kaj takega najbrž ne bi bilo možno.

Vstopna točka za vlak na Jungfrau je železniška postaja na KLEINE SCHEIDEGG (2.061 m). Do tja se pride z vlakom iz znanega smučarsko turističnega kraja Wengen ali malo manj znanega kraja Grund/Grindelwald.  Wengen se nahaja v eni dolini, Grindelwald pa v nasprotni. Upoštevati je treba, da se v Wengen pride samo z vlakom iz vasi Lauterbrunenn!

In cena vozovnice? Cene so različne glede na to od kod štejemo vstopno točko in je možno uveljavljati tudi popust s turistično kartico STP. Ampak okvirna cena je ... ufff... 180 eur.

Interlaken, v ozadju Bernske Alpe - Jungfrau, Mönch, Eiger

Je vredno plačati 180 eur / osebo, da lahko rečemo, da smo bili 3454 m visoko? Ne, vem, meni se zdi to nesmiselno. Švice se ne doživi na tak način, v vlaku polnem tujih turistov, kjer večina od njih nosi hidžab in abajo, nekatere tudi burko (ki pokriva celo telo, tudi obraz).

sleme Jungfraujoch ... kjer je manjša "skala" je tudi postaja gorske zobate železnice

Zato sva se odločila za drugačno doživetje. Avto sva pustila v kraju Grund pri Grindelwaldu. Od tam sva se z gondolo odpeljala na Männlichen, 2230 visoko.  Gondola je sicer že zelo zastarela, a že gradijo novo, ki bo odprta 2020. Dostop je tudi iz Wengna a je tam več gužve, saj je Wengen dosti bolj poznan.

Pogled na planoto kjer leži WENGEN, nižje v dolini LAUTERBRUNNEN

Ko sva od 9h prišla na vrh še ni bilo veliko ljudi, pravi raj. Sprehodila sva se naokrog nato pa počasi po panoramski poti na Kleine Scheidegg. Čudovita pot, ki ves čas nudi enkraten razgled na Bernske Alpe. Jungfrau, Eiger in Mőnch kot na dlani. Pot je dolga 1-2 uri odvisno koliko časa si vzamete.

Männlichen, 2230 m/m s pogledom na 4000+ (Jungfrau v ozadju)

Männlichen, 2230 m/m - postaja gondole iz Wengna

vrh Männlichen, 2230 m/m 


v ozadju Eiger - Mönch - Jungrajoch



čas za počitek in čudovit razgled na Mönch - Jungfraujoch - Jungfrau
 
ob vznožju gore Eiger


KLEINE SCHEIDEGG in v ozadju Mönch - Jungfraujoch - Jungfrau

WENGEN - znano smučarsko središče. Kljub temu, da je dostopno samo po železnici je kraj zelo monden in zato privlačen predvsem za bogatejše turiste. Kar je bil tudi vzrok, da sva se Wengnu izognila.

Raje sva odšla v ADELBODEN, ki je tudi zelo znan smučarski center. Adelboden leži na koncu ozke doline, 1300 m visoko. Od večjih krajev je oddaljen slabo uro z avtom in niti ne tako monden. Nekaj hotelov sicer pa več manjših penzionov, izgledalo je precej mirno. Velike hiše z velikimi balkoni … brez rož :( kar se opazila tudi v drugih kraji - kar žalostno izgledajo ti prazni balkoni. Če ne bi bil Adelboden znan po smučarskih tekmah v svetovnem pokalu FIS ne vem, če bi bilo vredno priti sem.

ADELBODEN, - moderno vs klasika

Glavna ulica Dorfstrasse

kraj za ljubitelje športa - pozimi smučanje, poleti pohodništvo


ADELBODEN, 1300 m/m, vas v hribu, predvsem hoteli in apartmaji

Na koncu počitnic nama je ostal še en dan. Po nasvetu Urške (Slovenka, ki že 50 let živi v Švici) sva odšla še enkrat v hribe. Malo z gondolo in malo peš, na vrhu pa čudovit razgled ... to je OESCHINENSEE.

KANDERSTEG je glavna vstopna točka za vlak v tunel pod Bernskimi alpami, povezava z dolino na nasprotni strani. Sicer lep kraj a nič posebnega. Obiskala sva ga predvsem zaradi izleta do OESCHINENSEE.

Kandersteg


Gondola stane 20 chf in pelje samo 5-7 min, kar se mi je zdelo oderuško ... lahko bi izbrala tudi pešpot a je cca  1 ½ ure hoje. Raje sva izbrala gondolo in nato še 20 min pešpoti po čudoviti gozdni poti, ki nagradi s čudovitim razgledom.



OESCHINENSEE


OESCHINENSEE



Spustila sva se do obale in med potjo našla tudi nekaj borovnic. Privoščila sva si kratek počitek. Nekateri se tudi kopajo, saj voda ni ledeniško mrzla kot se je zdelo na prvi pogled.

Nato pa do koče, kjer je bilo veliko več ljudi, ki so prihajali peš. Srečevala sva jih je vso pot do doline. Čudi me, da se tako veliko ljudi odpravi na pot tako pozno, šele okrog 11h od vznožja. Takrat je ozračje že močno segreto, sonce žge, in postaja iz ure v uro bolj vroče … jaz raje kakšno uro prej vstanem in potem popoldne počivam v senci.



To je bil zadnji prispevek o enotedenskem potovanju po Švici. Kaj naj rečem: Bilo je lepo in zelo drago. Videla sva mesta in vasi, vozila sva se po jezeru, šla v hribe in skozi sotesko, potovala sva tudi z vlakom, vrhove dosegla z gondolo in gorsko železnico.
To, da hitiš od enega do drugega kraja in v enem tednu prevoziš celo Švico gor in dol in počez - ne, to ni zame. Treba si je vzeti čas in uživati vsak trenutek.

Sicer pa hvala in nasvidenje oz. kot rečejo Švicarji

Merci vilmal   &   Uf Widerluege


Švica v 6. delih

Komentarji

  1. ...such a beautiful part of the world.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, these are stunning! I especially love the images of the lake with those beautiful mountains in the background. Thank you for sharing with us!

    OdgovoriIzbriši
  3. Wow - stunning photos! You should sell these to some postcard company!

    OdgovoriIzbriši
  4. These are some fabulous images! I love seeing that part of the world.

    OdgovoriIzbriši
  5. Wow! The views are spectacular. Parts of these Alps remind me of Yosemite National Park in California. The Eiger almost resembles Half Dome. Thanks for sharing your photos.

    OdgovoriIzbriši
  6. The Jungfrau is gorgeous! It looks like you had fantastic weather when you went. It was a little overcast on the days we went.

    OdgovoriIzbriši
  7. Wow - what an incredibly beautiful place.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤