ŠVICA (2.) - Bern

Teden dni dopusta v Švici je premalo, da bi lahko Švico dobro poznala. Ampak nek splošen vtis sem si ustvarila s prebiranjem drugih blogov,  internetnih info straneh in v pogovorih s Slovenko Urško, ki v Švici živi že 50 let.

Bern


Švicarji se tu pozdravljajo z „Grüezi“ in se zahvalijo z „Merci“ s poudarkom na širokem E kar se sliši kot meeersi. Švicarji govorijo svoj dialekt nemščine, ki mu rečejo „švicarska nemščina“. Sliši se kot neka čudna mešanica nizozemščine in švedščine in nič kaj dosti ne razumeš.

Bern


Švica je majhna država a še vedno še enkrat večja od Slovenije. Ima 41.000 km2 in dobrih 8 mio prebivalcev, od tega kar nekaj priseljencev. Švicarji so taki kot država – nevtralni, zaprti, predvsem pa ne marajo tujcev. Ampak globalizacija je dosegla tudi Švico. Po eni strani berem, kako težko je dobiti službo v Švici, potem pa opazim, da je kar nekaj zaposlenih tujcev. Žal le za nižje plačana dela in vprašanje je v kakšnih razmerah živijo. Mislim, da je Švica sanjska dežela samo, če si Švicar.


Bern


Zalo veliko dajo na znamko MADE IN SWITZERLAND, pa naj bodo to oblačila, pohištvo, hrana, ... Kar je seveda prav. Veliko priznanih blagovnih znamk je "made in Switzerland" in to jim je prineslo ugled in visok standard. Vendar ... veliko zaslužijo in tudi veliko zapravijo, saj je vse zelo zelo drago.

tržnica v Bernu


Tole sta dve fotografiji iz tržnice v Bernu. Glej in se čudi ... breskve za 12 chf ??  Pa saj niso zlate!!! 
(1 CHF = 0,9 EUR = 1 USD = 0,8 GBP)


Tale cenik je iz restavracije v Thunu. Čisto nič drugače ni bilo izven mesta ali 2000 m visoko. Juha 12-15 CHF, pomes 9-10 CHF, orangina 4-5 CHF, malo pivo 4-6 CHF, vino 7 CHF/kozarec


Bern, reka Aare in most Untertorbrücke

In ostale cene ...  vlaki - povratna karta Thun-Bern-Thun je 32 CHF, zobate železnice imajo speljane skoraj na vsak višji hrib, cena povratne karte cca 50 CHF, prevoz na Jungfraujoch npr stane cca 180 CHF. S turistično kartico STP se dobi kar nekaj popusta ampak kartica stane cca 220 eur za 3 dni.

Bern

Bern


Eden od prepoznavnih švicarskih artiklov je zagotovo čokolada. Ampak katera je najboljša???? Lindt, Ragusa, Toblerone (ki je prav iz Berna, njeni trikotniki pa predstavljajo vrh Matterhorn), mogoče Läderach? No, Läderach je zagotovo najdražja, saj je bilo v vsaki od trgovin vedno več trgovcev kot kupcev.

prestižna čokolada Läderach 

7 CHF / 100 g 


Avtomobilsko oznako poznate: CH, kar je okrajšava za  Confoederatio Helvetica, kar je latinsko ime za Švicarsko konfederacijo.  Švica je konfederacij a 26. kantonov. Vsak od njih je prava mala država s svojo ustavo, sodstvom in zakonodajo a vsi skupaj so trdno povezani v eno samo Švico. Nekateri so bolj katoliški, nekateri bolj protestantski in temu primerno imajo razdeljene tudi praznike. En sam jim je skupen – 1. avgust – državni praznik. Leta 1291 je bila oblikovana Švicarska konfederacija, kar je natanko 700 let preden se je osamosvojila Slovenija (1991).

Evangeličanska cerkev Berner Münster



BERN je glavno mesto Švice, čeprav ni največje mesto. Je turistično izredno privlačno, saj je železniška postaja skoraj v centru mesta, tik ob starem delu mesta.

železniška postaja Bern


Prihod na železniško postajo je bil zame pravo malo presenečenje, saj se z vlaki ne vozim pogosto, po Evropi pa sploh ne. Velika, lepa in prostorna postaja, njen podaljšek pa je nakupovalni center.

peš cona Marktgasse


V Bern se res splača priti z vlakom, saj je center čisto blizu. Spitalgasse, Marktgasse in Krammgasse so ulice prepovedane za promet razen za javni promet in dostavo. Tako, da ni čisto prava peš cona, saj je treba kar pazit, da te ne povozi tramvaj. A vendar je ta del mesta nekaj posebnega – na vsaki strani te ulice se nahaja 3 km dolga nakupovalna promenada znana pod imenom ARKADE LAUBEN … to je kar 6 km trgovin. V dežju pokritih, poleti nudijo zaščito pred soncem.


Bern, Kramgasse 


Stari del mesta (imenovan  Innere Stadt ) spada pod UNESCO zašito naravne in kulturne dediščine. Sem spada tudi najbolj znamenit 23 m visok, 800 let star urni stolp ZYTGLOGGE z astronomsko uro in figurami.


Bern, Kramgasse, Zytglogge v ozadju 


Zanimivo je bilo počakati na polno uro, ko zazvoni v uri in se figurice začnejo premikati. Glede na množico gledalcev sem pričakovala divji ples figuric. Ne, ne, nič takega.


... ??? ... 


Na Krammgasse 49, pod arkadami torej, se nahaja tudi Einstein haus, kjer je A. Einstein živel v letih 1903-1905. Med nami laiki je najbolj najbolj poznana enačba razmerja med maso in energijo … E = mc2.

Bern, Kramgasse 49, kjer je živel Eistein 


V Bernu je A.Einstein ustvaril svoja največja znanstvena dela. Tu je razvil teorijo relativnosti. Splošno teorijo relativnosti je objavil leta 1916 in leta 1921 zanjo dobil Nobelovo nagrado (teorijo je razvil skupaj s prvo ženo Milevo Marić). V Švici je živel od 1896-1914.


In na koncu sprehoda, čez most, kjer se nahaja medvedji park. In ... ne boste verjeli, ogled je brezplačen. Medvedji park financirajo  občani, katerih ime v zahvali vtisnejo v tlakovano pot. Lepo, ane?

Ob reki Aare imajo medvedi svoj živalski park


Zakaj ravno medved? Medved je namreč zaščitni znak mesta Bern, po njem je mesto tudi dobila ime. Bär = medved. Anekdota pravi, da ko mesto še ni imelo imena je grof izjavil, da bo mesto dobilo ime po živali, ki jo bo prvo ustrelil. In ustrelil je medveda. Obstajajo še druge variante o izvoru imena ampak ta je najlepša.

Bern, reka Aare in most Nydeggbrücke


Bern smo si ogledali v enem dopoldnevu. Jedli smo kar v restavraciji mega-trgovine Migros, kjer je bilo dokaj sprejemljivo za naš žep. Potem pa na vlak in "domov" v Thun.




... se nadaljuje ...

Švica v 6. delih



Linking up with

Komentarji

  1. odlicna reportaza. i tekst i slike.

    OdgovoriIzbriši
  2. ...gorgeous images. Thanks for taking me along of the tour. Caption? 'when the clock rings, everyone look up!'

    OdgovoriIzbriši
  3. thanks for the info and tour - love all the photos!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoje reportaže so tako čudovite, kar profesionalne, zelo zanimive. Čakam nadaljevanje.

    OdgovoriIzbriši
  5. I really liked Bern, my husband and kids didn't. No idea why. I thought it was great! You're pictures seem to prove I was right! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. What awesome architecture! Love all your photos and thanks for the info, too.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤