Izlet v CINQUE TERRE – 4 – Parma in Mantova

Tridnevni izlet po Italiji - kratek odklop od vseh skrbi, pravi dopust za možgane na off. Tretji dan smo se vračali proti domu in med potjo vstavili v Parmi in Mantovi.



Italija se deli na 20 dežel in ena izmed njih je tudi EMILIA-ROMAGNA, ki se deli na 9 pokrajin: Bologna, Ferrara, Forlì-Cesena, Modena, Piacenza, Ravenna,  Reggio Emilia, Rimini in PARMA.



Dežela, ki je dala Italiji obilico dobre hrane ... v Bologni je doma omaka bolognese, tortelini, rezanci tagliatelle, mortadela...



iz Modene je balzamični kis Balsamico di Modena, iz Parme so sir, parmska šunka (no paršut, če smo bolj natančni) ... leta 1877 je bila tu ustanovljena tovarna Barilla. Ampak PARMEZAN, to je tisto pravo. Najboljši je Parmigiano-Reggiano (parmidžano-redžano).

Parmigiano-Reggiano, zaščite ime za trd sir, staran 18 ali 24 ali 36 mesecev, ki se lahko proizvaja samo v tej regiji. 



P A R M A


Po dobri hrani si oglejmo še mesto PARMA, ki smo si jo ogledali na zaspano nedeljsko jutro. Sprehajali smo se po praznih ulicah in uživali v čudovitem mestu, polnem zgodovine. 

Najprej skozi Palazzo della Pilotta ...


... mimo Parmidžanina (Parmigianino - Italijanski slikar iz Parme, zaradi svoje nizke rasti so ga imenovali kar Parmagianino sicer pa Francesco Mazzola 1503-1540)


do stolnice  (oz. katedrala, po italijansko DUOMO).

Poznate razliko med katedralo in baziliko? Katedrala oz. stolnica je tam, kjer je sedež škofje. Bazilika pa ima poseben romarski pomen za ljudi. Laično rečeno.


In mimogrede sem izvedela še zakaj vhod v stolnico običajno varuje lev oz. neka velika zver. Ne, ne čuva stolnice. Samo želi, da človek vstopi ponižen.


Sem in tja si včasih ogledam tudi kakšno cerkev. In ta se mi je zdela izredno lepa. Italijanski arhitekti so imeli že od nekdaj čudovit občutek za estetiko.



Konec zgodovine ...  odšli smo na kavo, pa v trgovino po PARMIGIANO-REGGIANO. In nato v Mantovo.






M A N T O V A


Mantova je gl. mesto istoimenske pokrajine v deželi LOMBARDIJA. Wikipedija na kratko pravi takole: Mantova ima pomembno vlogo v zgodovini opere; mesto je znano po svojih arhitekturnih zakladih in artefaktih, elegantnih palačah in srednjeveški in renesančni mestni krajini. To je kraj, v katerem je skladatelj Monteverdi premierno predstavil svojo opero Orfej, v Shakespearjevi drami Romeo in Julija je bil Romeo izgnan iz Mantove. To je najbližje mesto rojstnega kraja rimskega pesnika Vergila. 

Najprej smo pokukali na vrt (Casa di Rigoletto), kjer so premierno igrali Verdijevo opero Rigoletto in se z Rigolettom tudi fotografirali ;)


RIGOLETTO ... "La donna è mobile"

RIGOLETTO je opera, ki ima pomembno mesto v Mantovi, oz. je eden izmed glavnih likov "Vojvoda iz Mantove", dogajanje pa je postavljeno tudi  v Rigolettovo hišo z vrtom, kjer ima Rigoletto svoj spomenik. Eno izmed arij je pel tudi Luciano Pavarotti, rojen v Mantovi (1935-2007)

Nato smo se ustavili na osrednjem trgu Piazza Sordello. Tam so Vojvodska palača, pa katedrala,  ... sicer pa tudi prostor za tržnico.


Palazzo Vescovile, v ozadju Duomo - katedrala

V zgodovini se največkrat omeni ime GONZAGA. Dolg rod pomembnih mož iz Mantove- Mogoče je najbolj poznan markiz Francesco II Gonzaga, predvsem pa je bila pomembna tudi njegova lepa žena, humanistka in plemkinja, Isabella d'Este. Znano je, da jo je mož dal narisati Leonardu da Vinciju a se mu je zdela risba tako grda, da jo je vrnil slikarju. Danes jo hranijo v Louvru.

Med pomembnejšimi stavbami se mi je izredno zanimiva zdela cerkev  Rotonda di San Lorenzo ... je romanska osrednja stavba iz poznega 11. stoletja v središču mesta. Res nekaj posebnega. Nobenega kiča, nič bogastva, nobenega zlata... Notri pa se počutiš kot v središču sveta.




Mesto MANTOVA je pod zaščito kulturne dediščine UNESCO. Lepo se je bilo sprehoditi. Veliko manjših trgovin, še več lokalov s ponudbo hrane.



Zelo simpatično in ljubko mesto, zelo mi je bilo všeč. Na žalost smo bili bili po kratkem sprehodu že zelo zelo utrujeni (tri dni pohajkovanja ni tako malo), zato smo kar obsedeli v manjši pizzeriji.

Seveda pa nismo pozabili na nakupe. V Mantovi sta najbolj poznana MOSTARDA - sladka omaka s sadjem in gorčico, odlično paše zraven staranih sirov kot je parmezan ipd


in sladica SBRISOLONA, ki jo prodajajo povsod a je nisem kupila, ker ... ne vem, ne maram takih kolačev.  2 za 5 eur.




Tako, pa smo pri koncu. In upam, da kmalu pridem spet v ta del Italije, ker je zares čudovit.

VERGIL ... rimski pesnik iz Mantove, ki vabi: "pridite še kdaj"



oglejte si tudi:

Izlet v CINQUE TERRE – 5 – ČRNO BELO (objava v septembru)




Linking up with 

Komentarji

  1. We just got back from Italy. We were in Sardinia. I have never been to Parma, but have been to Cinqu Terra. So beautiful! Looks like you had a fantastic time. Have a happy week!

    OdgovoriIzbriši
  2. A feast of food, art, and architecture, oh my. Thanks for sharing your adventure. Your photos show how beautiful and amazing the cities are.

    OdgovoriIzbriši
  3. I know very well Mantova. Your shot are very nice!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za tvoj potopis in fantastične profesionalne fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Looking at the wonderful food, I think I may have gained 5 lbs already.

    Worth a Thousand Words

    OdgovoriIzbriši
  6. Great travel impressions, well captured.
    Thanks for sharing.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤