Izlet v CINQUE TERRE – 2 – Portovenere


Potovanje po vaseh CINQUE TERRE smo začeli v kraju PORTOVENERE oz. kakor se po novem imenuje: Porto Venere (poudarek na prvem E). Vasica ne spada me TOP-5, torej ni ena izmed vasi CINQUE TERRE a je čudovito lepo ohranjena, polna manjših trgovin in barov. Povsem upravičeno spada Porto Venere skupaj z 5-TERRE pod UNESCO World Heritage Site – seznam svetovne dediščine.


pogled iz zaliva Golfo dei Poeti proti Porto Venere

Iz pristanišča LA SPEZIA smo z ladjo izpluli po po zalivu poetov, GOLFO DEI POETI, kjer so se v 18-19. stol. zbirali pesniki in umetniki in tu ustvarjali v miru in tišini, saj je bilo na pretek vina in ljubezni.

Porto Venere

Izkrcali smo se v slikovito vasico, ki je mogoče še lepša od bolj znanih TOP-5, ki predstavljajo Cinque Terre. Če odmislim preveč ljudi potem je to zares ljubka vasica v kateri bi lahko preživela cel dan. Malce bi se sprehodila, mogoče ležala na soncu, si za kosilo privoščila testenine in potem spet uživala siesto v senci pinij.



Sprehodite se z menoj...

Mogoče se mi samo zdi, da je bilo v Porto Venere malo manj turistov, kot v ostalih vaseh, kajti tu se ustavijo predvsem skupine, ki potujejo z ladjo iz La Spezie, saj vlak sem ne vozi. Zdelo se mi je, da je tu tudi več trgovin in več ponudbe za nakupe.


 


Focacceria kjer prodajajo izvrstne fokače ... oglejte si zavese :)




Najbolj glasni si bili v mali trgovinici, kjer prodajajo zares odličen PESTO. Saj res, sploh še ničesar nisem napisala o hrani … Pa dajmo...

PESTO GENOVESE … najbolj tipična specialiteta za kraje v okolici Genove. Omaka, ki je narejena iz bazilike, olivnega olja, parmezana, česna in pinjol. Vse sestavine so včasih zdrobili, tolkli v možnarju in od tod tudi ime … PESTARE = STOLČITI



TESTENINE … vsaka pokrajina v Italija ima svoje značilne testenine. Za Ligursko obalo so najbolj   značilne testenine TROFIE. Taki svaljkci so najbolši skupaj z omako PESTO GENOVESE.


Bolj kot PIZZA je tu značilna FOCACCIA – fokača. Kot bolj mastno testo za pico, na katerega posujejo olive, rožmarin, čebulo ipd. Ampak jaz imam raje kar pizzo.




Dve uri sta minili tako hitro, da smo kar prehitro morali nazaj na ladjico. Še zadnji pogled na Porto Venere in cerkev Svetega Petra … uau, veličastno.

Gotska cerkev Svetega Petra, ki so jo zasnovali že v 12. stol. Poleg cerkve se nahaja tudi Venerin tempelj po katerem je kraj dobil ime Porto Venere.


In odpeljali smo se v deževen dan ... ali pa tudi ne .... ?


... se nadaljuje ...


Izlet v CINQUE TERRE – 1 – Genova
Izlet v CINQUE TERRE – 3 – MonteRosso in Manarola
Izlet v CINQUE TERRE – 4 – Parma in Mantova
Izlet v CINQUE TERRE – 5 – ČRNO BELO


LINKING UP WITH / DELIM Z:
ALL SEASONS
WEDNESDAY AROUND THE WORLD


Komentarji

  1. ...wonderful tour, thanks for taking me along. The shoes hanging in the first pic made me smile!

    OdgovoriIzbriši
  2. vau, kako so čudovite, tako lepe :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pesto Genevese, my favorite. Mmmm. Your photos gives me a wonderful sense of the village. I want to go there now.

    OdgovoriIzbriši
  4. we have just visited here for the first time a few weeks ago. The pesto was amazing. I loved your pics of the windows and washing. I took lots like these too. Happy travels. I am joining you at All Seasons today. It was lovely to "meet" you.

    OdgovoriIzbriši
  5. we just visited here for the first time a few weeks ago. The pesto was amazing. I loved your pics of windows and washing. I took lots like these too. Happy travels. I'm joining you at All Seasons today. It was lovely to meet you.

    OdgovoriIzbriši
  6. Such a gorgeous old-world city. Love the colors of the buildings.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤