Izlet v CINQUE TERRE – 1 – Genova


Izlet v CINQUE TERRE načrtujem že zelo dolgo. Tako dolgo, da so v tem času preživele veliko neurje s plazovi in, da bodo mogoče prav kmalu omejili vstop v te čudovite vasice. Namesto z avtomobilom sva se tokrat odločila za organiziran izlet z agencijo.




Potovanje z agencijo ima kar nekaj rizika ... lahko je slabo  vreme, preveč potnikov, neustrezen vodnik … Ampak jaz sem na vse skupaj gledala z lepše plati … usedeš se v avtobus in odpelješ … in sem imela zares srečo: ravno prav sončno vreme, super vodička in pa majhna skupina potnikov. Samo 18 nas je bilo, kar je pomenilo, da je imel na avtobusu vsak najmanj 2 sedeža. Tako, da lahko rečem samo: Hvala agenciji OSKAR za nepozaben izlet. Luksuzno je bilo potovati v majhni skupini prijetnih sopotnikov.




Kratek vikend izlet se je začel v petek zjutraj in končal v nedeljo pozno zvečer. Nekje 8-9 ur vožnje v vsako smer, z vmesnimi postanki seveda. Imeli smo čisto klasičen program, podoben kot druge agencije. Prvi dan smo si ogledali Genovo, drugi dan so bile na vrsti vasice v Cinque Terre, tretji dan Parma in Mantova.




GENOVA je glavno mesto pokrajine LIGURIJA (Ligurija je obalna pokrajina med San Remom in La Spezio v velikosti ¼ Slovenije), je največji italijansko pristanišče in 6. največje mesto v Italiji.



Genovo je Petrarca imenoval LA SUPERBA - PONOSNA … pst... kaj to pomeni mi še ni uspelo izvedeti, menda, da zaradi veličastne preteklosti in impresivnih znamenitosti. Leta 2004 so jo imenovali tudi za Evropsko mesto kulture. Tako, da ...



V zgodovini je bilo to živahno in bogato trgovsko mesto. Trgovina je med drugim prinesla zelo veliko denarja s katerim so gradili veličastne palače in širili mesto, ki so ga kasneje zaščitili z mogočnim zidom.

PORTA DEI VACCA – nekoč eden od vhodov v mesto, ki je bilo zaščiteno z mogočnim zidom 


ena od stranskih ulic



Najbogatejša ulica starega dela mesta se imenuje VIA GIUSEPPE GARIBALDI, oz. STRADA NUOVA in z vsemi mogočnimi stavbami spada pod UNESCO svetovno kulturno dediščino „UNESCO World Heritage“.

Via Giuseppe Garibaldi - PALAZZO ROSSO (rdeča palača)


Nekaj zgradb je danes v privatni lasti, v nekatere se sme pokukati. Tudi v stavbo mestne hiše (občina)  smo lahko vstopili (in koristili njihov wc).

GENOVA - Municipio (mestna hiša)




Zaradi varnosti je celotna ulica pod kamerami, okna v pritličju pa varujejo debele rešetke. In potem se vprašaš – se je tur sploh varno sprehajati  ????


GENOVA - Via Giuseppe Garibaldi


Sprehodite se skozi ozke ulice, ki so temačne tudi sredi sončnega in vam bo vse jasno. Preveč različnih kultur daje neprijetni občutek in nisem si upala predolgo hoditi tam, sama sploh ne. Videti je bilo veliko policistov in karabinjerov, pa vseeno ... Teh ulic na fotografiji, sem kar švignila skoznje. Raje imam sončne in svetlejše ulice...



Zato smo se toliko bolj razveselili enostavne popestritve ulic. Dežniki. Vsepovsod dežniki. Jeeee,  mesto je takoj zasijalo v čisto drugi luči.




Zagotovo je KRIŠTOF KOLUMB (CRISTOFORO COLOMBO) največja osebnost, ki ponazarja Genovo. Rojen je bil leta 1451 v Genovi (umrl leta 1506 v Španiji, kjer je tudi njegov „uradni“ grob). Pod špansko zastavo je leta 1492 prispel na Bahamsko otočje in tako odkril Ameriko. Iz Amerike (Jamajke) je med drugim prinesel tudi tobak, oz. kot je sam rekel: „blago dišeče kadeče se liste, ki pomirjajo in uspavajo“.

Ste že slišali za KOLUMBOVO JAJCE … gre za prispodobo, ko je nekaj samoumevnega šele takrat,  ko to nekdo pokaže (na provokativno vprašanje: kako postaviti jajce, da stoji pokonci so se trudili in trudili, pa ni šlo. Kot odgovor je jajce spodaj strl in ga postavil pokonci. Ko so to videli je bilo vsem jasno in logično kako se to naredi.  “Razlika med mano in vami je v tem, da bi vi to znali narediti, jaz pa sem to dejansko storil.”

GENOVA - rojstna hiša Krištofa Kolumba


Druga najbolj pogosto omenjena osebnost je GIUSEPPE GARIBALDI (1807-1882), Italijanski narodni junak, ki je združil Italijo. Ne samo Genova, cela Italija je zelo ponosna nanj, veliko ulic in trgov nosi njegovo ime.

Naj omenim še to, da 2. junija Italija praznuje dan republike, saj so 2.6.1946 na referendumu  odločili, da Italija postane republika (in da kralj za vedno zapusti Italijo). Takrat so v Italiji prvič lahko glasovale tudi ženske.

GIUSEPPE GARIBALDI na Piazza de Ferrari


Med ženskami pa je najbolj poznana SVETA KATARINA IZ GENOVE (Caterina Fieschi Adorno). Je zavetnica Genove in italijanskih bolnic. Živela je v 15. stoletju in se posvečala predvsem bolnim. V 17-18 stol. je bila razglašena za svetnico.



V Italiji seveda ne moremo mimo njihovih čudovitih in razkošnih cerkva, katedral. Ena najlepših v Genovi je Katedrala di San Lorenzo. Njena črno bela progasta fasada spominja na pidžamo - stil, ki krasi še nekaj cerkva v Liguriji. 

Katedrala di San Lorenzo - Duomo di Genova, Cattedrale di San Lorenzo




Tako da, ja... GENOVA je vsekakor vredno ogleda, čeprav je nam Slovencem malce iz poti in se le redki tam ustavijo. Za konec še nekaj panoramskih posnetkov narejenih iz busa:






Turistični kraji v okolici Genove oz. na Ligurski obali:

RAPALLO, kjer je bila l. 1920 podpisana mirovna Rapalska pogodba med kraljevino Italijo in kraljevino SHS (Istra in Dalmacija sta pripadali Italiji, da je le-ta priznala kraljevino), sicer pa turistični kraj znan tudi po čipkah.

PORTOFINO, sicer zelo lepa vasica (stavbe a'la Cinque Terre), za nas dostopna samo lokalnim avtobusom, saj je parkirnina čisto predraga (100 eur na dan). Mogoče jo pa kdaj vseeno obiščem??

In seveda vasice CINQUE TERRE, pojdimo...


... se nadaljuje...

Izlet v CINQUE TERRE – 2 – Portovenere
Izlet v CINQUE TERRE – 3 – MonteRosso in Manarola
Izlet v CINQUE TERRE – 4 – Parma in Mantova
Izlet v CINQUE TERRE – 5 – ČRNO BELO

Linking up with
ALL SEASONS
OUR WORLD TUESDAY
WEDNESDAY AROUND THE WORLD

Komentarji

  1. Lovely! Thanks for bringing me along on your trip through your photos. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Great and interesting photo series!

    OdgovoriIzbriši
  3. Eine beeindruckende Tour!
    Mir gefallen deine Innenaufnahmen besonders gut!
    Liebe Grüße sende,
    Britta

    OdgovoriIzbriši
  4. What a fun and interesting tour!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤