DIY - pletene ROKAVICE - Navodila za pletenje rokavic na prste

Pletenje rokavic na prste izgleda bolj zapleteno kot je v resnici. Jaz sem se jih naučila s štetjem vrst in zank iz že narejenih rokavicah in s pomočjo babice in mame. Lani sem po dolgih leti spet našla ta stari hobi in dokončala rokavice, ki so dolga leta ležala v omari. Letos sem spletla ene zase, nato še ene dekliške s sovico za L. in sedaj ravno zaključujem še en par modrih.


Težko je najti navodila v slovenščini. Mogoče v kakšni knjigi, ampak knjige je dandanes še težje dobit kot kaj pametnega iz interneta. Zato sem se odločila, da si vzamem čas in vam predstavim moj način pletenje rokavic na prste.


ZAČETEK

Število zank in vrst si zapisujem na prav poseben način, na obris roke. Tako ne pozabim pomembnih podatkov pri pletenje druge rokavice in imam vse pripravljeno za naslednji par.

Prve rokavice izdelajte zase, da lahko sproti merite in zapisujete pravo število zank in vrst.

Pletite obe rokavici hkrati. Kupite 2 komplete pletilk in 2 klobčiča volne ali pletite eno rokavico z nitjo iz notranjosti drugo z nitjo iz zunanjosti klobčiča. Za rokavice porabim skoraj 10 dag volne.

In volna? Najboljša je 100% merino volna, mehka, prijetna na otip. Svetle barve, da lahko pletete tudi zvečer pri slabi luči.

Bež rokavice na fotografiji so narejene s sovico. Navodila za krožno pletenje sovice najdete na mojem blogu TUKAJ.


NEKAJ NASVETOV ZA PLETENJE ROKAVIC - za igle št. 3.5 ali 4

PATENT

1. Za patent nasujemo 40 ali 44 zank, odvisno od debeline volne/igel in odvisno od velikosti roke/zapestja. Najlepše se plete 2-levi 2-desni, zato mora biti število deljivo s 4. vsaj cca 25 vrst oz. vsaj 7 cm pletenja.

2. V kolikor želimo v patentu manj zank, da je patent bolj ozek, na koncu patenta dodamo 2, 4 ali 6 zank, odvisno od zapestja in naše roke. Jaz ne dodajam.


skica oz. načrt pletenja; pomoč, da se zanke pravilno razporedi in da sta leva in desna enaki.


PALEC

3. Če roko dobro pogledamo vidimo, da palec nekako izstopa. Tam je roka tudi širša, zato bo za palec potrebno dodati cca 2x 5-6 zank. A preden začnemo dodajati zanke zaradi palca naredimo še cca 3 vrstice samih desnih, da ne bo palec zrasel takoj iz zapestja.

4. Recimo, da imamo 40 zank.  Razdelimo jih tako da je 10+9+2+9+10. Tisti 2 v sredini sta namenjeni za palec in ju ločimo z vrvico-markerjem. Vsako 4 vrsto dodajamo zanke.
1-4 vrsta ... 10+9+2+9+10
5 vrsta ... 10+9+4+9+10 (tu smo dodali 2 zanki)
9 vrsta ... 10+9+6+9+10 (in spet smo dodali 2 zanki)
13 vrsta ... 10+9+8+9+10
17 vrsta... 10+9+10+9+10
21 vrsta ... 10+9+12+9+10
25 vrsta ... 10+9+14+9+10
Tako počasi raste palec.

5. Do zapestja smo torej napletli že 25 vrst. Plesti moramo, da z iglo pridemo čez sklep na palcu. Potrebujemo cca 30 vrst.

pred pletenjem palca na rokavicah

pred pletenjem palca - stranski pogled

pletenja palca na rokavicah

IZDELAJMO PALEC

6. Imamo 19+14+19 zank. 19 in 19 jih preložimo na stransko iglo (ali take velike sponke). 14 jih potrebujemo za palec in jih razdelimo na 3 igle.

7. Za palec potrebujemo npr. 16 zank. Imamo jih 14 zank, 2 bomo še dodali. Nekateri tu nič ne dodajo ampak meni se zdi videz rokavic lepši, delujejo bolj 3D.

8. Imamo 16 zank in pletemo cca 20 vrst, do vrha palca, da samo konica gleda ven. Zaključek je namreč zelo hiter.

2x 19 zank na sponkah


prste pletemo s 3 iglami

9. Zaključek palca: po dve in dve zanki skupaj, poštrikamo jih iz leve proti desni, da se ne naredi tak grd rob. No, vsaj meni se tako zdi. Imamo 8 zank, tudi tu po dve in dve skupaj. Ostanejo 4 zanke oz. najlepše je, če ostane 5-6 zank, tako izgleda najlepše.  Odtrgamo 20 cm niti in konec vdenemo v iglo za šivanje. Iz igle za pletenje jih enostavno "zašijemo" skupaj.

NADALJUJEMO S PLETENJEM

10. Na pomožnih iglah imamo 19+19 zank. +2, ki smo ju ustvarili za palec. Iz tistih dveh ustvarimo 2 zanki. Torej spet 40 zank. Pletemo 4 vrste in potem je že čas za mezinec.




PRERAČUN ZANK ZA POSAMEZNE PRSTE

11. Če želimo 3D videz rokavi potem moramo na enak način, kot smo dodali zanke za palec dodati tudi zanke pri vsakem prstu. Imamo torej 2x 20 = 40 zank. Glede na debelino prstov jih posamezen prst potrebuje:
- mezinec 13
- prstanec 14
- sredinec 15
- kazalec 15
Potrebovali bi 57 zank. Seveda jih imamo premalo.  Tistih 17 manjkajočih dodamo med prsti.

12. Zanke bodo porazdeljene tako:
- mezinec 13 = 5+5 + 3 nove
- prstanec 14 ... 4+4 + 3 nove na strani mezinca + 3 nove na strani sredinca
- sredinec 15 ... 5+5 + 2 novi na strani prstanca + 3 nove na strani kazalca
- kazalec 16 ... 6+6 + 3 nove na strani sredinca

13. Koliko zank potrebujemo za posamezen prst je spet odvisno od prstov in od volne. Ravnamo se po palcu, lahko si tudi spletemo krožni vzorček 14 zank in vidimo, če paše na prstanec.

vem kaj si mislite: KAOS


ZASUK ZARADI PALCA oz. LEVA in DESNA ROKAVICA

14. Še en problem je pri palcu ... Palec ne raste čisto iz strani ampak je pomaknjen malce proti dlani. Zato moramo pri izdelavi ostalih prstov paziti, da bo palec "rastel" iz dlani.

15. Zanke na iglah imamo razporejene 10+10+10+10, centrirano tako, da je palec na sredini. Sedaj vse zanke premaknimo za 2 v levo ali 2 v desno. Tako dobimo LEVO IN DESNO ROKAVICO.


Tu se lepo vidi, da mor biti palec malenkost pomaknjen proti dlani
in da je mezinec postavljen nekoliko nižje od ostalih 3 prstov

OD TU NAPREJ LAHKO PLETETE ROKAVICE PALČNIKE (NAVODILA PRIHODNJIČ) ... ALI PA SE POTRUDITE IN SPLETETE PRAVE ROKAVICE. TAKOLE:

MEZINEC

13. Mezinec je postavljen malce nižje od ostalih treh prstov. Če želimo lepe rokavice pletemo do sklepa čez mezinec, izdelam o mezinec, nato spet naredimo 3 ali 4 vrste in nato ostale 3 prste.

14. Za mezinec smo že izračunali, da potrebujemo 13 zank. 5 jih imamo iz hrbtišča roke, 5 iz dlani in 3 nasujemo na novo. Zanke, ki jih ne potrebujemo prestavimo na pomožne igle. Pletemo cca 20 vrst, nato zaključimo enako kot palec.

15. Na hrbtišču nam je ostalo 15 zank, na dlani prav tako 15. Nove 3 zanke pa bomo ustvarili. Dobimo 15+15+3 = 33 zank. Napletemo 4 vrste .

palec in mezinec sta narejena


 PRSTANEC, SREDINEC KAZALEC

16. Nadaljujmo s pletenjem ostalih prstov:
Za PRSTANEC potrebujemo: 3 zanke iz strani, 4 iz hrbtišča in 4 iz dlani in dodatno nasujemo 3 zanke.
Za SREDINEC potrebujemo: 5 iz hrbtišča, 5 iz dlani, dodamo 2 iz enega in 3 iz drugega medprodstora.
Za KAZALEC potrebujemo 6 zank iz hrbtišča, 6 iz dlani in dodamo 3 iz medprostora.

hkrati pletem desno in levo rokavico, za vsako imam svoj komplet igel


17. Višina posameznega prsta je
- mezinec ... 20 vrst
- prstanec ... 24 vrst
- sredinec ... 27 vrst
- kazalec ... 25 vrst

18. vsak prst zaključimo po 2 zanki skupaj, najlepše je, če na koncu ostane 6 zank. Odtrgamo 20 cm niti in konec vdenemo v iglo za šivanje. Iz igle za pletenje jih enostavno "zašijemo" skupaj.





tako si zapisujem, da lahko obe rokavici naredim enaki.
po tej skici sem naredila rokavice s sovico

prazen list, ki že čaka na nove zapiske, saj veste: PAMETNI PIŠEJO
s pomočjo prve skice bom vpisovala podatke za nove,
število zank bo odvisno od debeline volne in velikosti rokavic

Najtežje delo so zaključki na koncu prstov. 


Včasih se prikrade kakšna napaka. Če jo najdete, mi sporočite.Vesela bom tudi kakršnega koli komentarja, zanima me tudi, če se da še kaj izboljšati.

Navodila ali skico vam lahko pošljem tudi v PDF, samo naslov mi javite.

Navodila za pletenje SOVICE najdete TU.


Komentarji

  1. Ooo, kako si pa ti pridna. Bravo, bom probala še po tvojem načrtu, sovico imam pa itak v načrtu že od lani. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oj... meni ne pošpiljat PDF,8:) meni pošlji kar rokavice 8:)

    HUDO!!

    in

    KRASNE SO!

    OdgovoriIzbriši
  3. Noro lepe rokavice, še posebej tiste s sovico (obožujem ptice in vedno si privoščim kaj s "ptičjim" motivom). Sama drugače rada za kratek čas primem za kvačko, bom pa zdaj zagotovo prijela za pletilko. Ti javim, če mi bo uspelo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Great thoughts and photos, thanks for sharing!

    OdgovoriIzbriši
  5. Vau, to pa je reeees izčrpno in natančno navodilo! Vse pohvale za trud! Fajn štrikanje še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljena!

    Super navodila, lepe rokavičke!! Lepo vas prosim za navodila v pdf datoteki. Moj elektronski naslov je barbara.hotavlje@gmail.com.

    Hvala lepa
    Obilo užitkov pri pletenju :-)
    lp Barbara

    OdgovoriIzbriši
  7. Prosim za navodila ... pa še to ... kako poteka zaključevanje pri prstih? Krožno in zaporedoma jemljemo dol 2 zanki? Lp Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pišite na moj mail (saskia02@gmail.com) in vam pošljem pdf navodila
      ...
      zaključevanje : krožno zaporedno po 2 zanki, ko ostane cca 6-7 zank trgam nit (do pol metra) in skozi zanke zašijem s šivanko. tako ne nastane na vrhu špička ampak izgled zvezdice. z ostankom niti nit potem še ojačam konico, naredim en krog ali dva naokrog.

      Izbriši
  8. Lep pozdrav! imate morda navodila za moške rokavice?

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljeni!
    Prekrasne rokavičke,jaz bi vas tudi prosila za navodila v pdf obliki in slikco roke.Čisto ste me navdušili,zelo lepo napisana navodila.
    Moj naslov: irena.gramc@gmail.com
    Lep pozdrav in hvala!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤