KALABRIJA (8.) - EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli

Eolski otoki (italijansko Isole Eolie) ležijo nad Kalabrijo in Sicilijo, upravno spadajo pod Sicilijo. Otoki so vulkanskega izvora in so še vedno delujoči. Uvrščeni so na seznam svetovne dediščine pri organizaciji UNESCO (World Heritage Sites List 2000)



Od kod izvira njihovo ime Eolski otoki? Še pred našim štetjem so pripadali Grkom, ki so jih poimenovali po EOL-u, bogu vetra. Njihovo drugo ime je LIPARSKI OTOKI - ISOLE LIPARI, po največjem otoku Lipari.

Najvišji otok Stromboli je ob lepem vremenu lepo viden tudi iz Kalabrije. Mamljivo je vabil, da ga obiščem. Ponudb za izlet na Eolske otoke je bilo veliko. Poleg večernega ogleda sončnega zahoda za otok Stromboli in pohoda na še delujoč vulkan so bili najbolj pogosti enodnevni izleti na vse tri večje Eolske otoke: VULCANO, LIPARI, STROMBOLI.


OTOK VULCANO


Že na letališču v Benetkah sva se spoznala s parom, ki je istočasno kot midva letoval v Kalabriji. In ponovno smo se srečali ravno na tem izletu. Sprehodili smo se skozi vasico do obale, a je bilo že ob 11h čisto prevroče, da bi ležali na plaži. Zato je prvi postanek na otoku VULCANO potekal bolj ob klepetu ob kavi.



Nekateri si tu privoščijo tudi smrdljivo vulkansko kopel. Ampak me ni nič mikalo, še manj vonj po žveplu, ki se zažre v vse pore. Ne, hvala! ... Mogoče, ko naslednjič obiščem ta otok (ki je edini od vseh, na katerega se želim vrniti).

Bolj so me zanimale skale in razpoke (FUMAROLE) s samorodnim rumenim žveplom, skozi katere se je valil dim z vonjem po gnilih jajcih.

FUMAROLE - luknje, iz katerih se kadi in smrdi po žveplu.


Zanimivo je ime otoka VULCANO, kateri je dal ime vsem ostalim vulkanom na svetu. Beseda VULKAN izhaja prav iz tega otoka.

OTOK LIPARI


Postanek na otoku Vulcano je ob pogovoru prehitro minil, kar prehitro smo se vrnili na ladjo. Morje je postajalo valovito in ker vsako manjše zibanje povzroča slabost je bila že polurna vožnja precej neprijetna. Mogoče tudi zato otoka Lipari nisem doživela tako, kot bi ga sicer lahko. Po ulicah do trdnjave in nazaj ... Mesto je majhno, ulice podobne kot na Kalabriji. Je največje v celem arhipelagu, poseljeno že okrog 6000 let.



Najbolj oblegana je ulica Via Garibaldi, ki je tudi glavna ulica za trgovine in bare, kjer si lahko privoščite tudi kratko kosilo. Midva pri izboru nisva imela sreče, slabše pizze še nisem jedla.


Eolski otoki, kjer je morje kobaltno modre barve


OTOK STROMBOLI


Sledila je še nora vožnja na najbolj oddaljen otok Stromboli, ki pa je najbližji Kalabriji. Kapetan se je izkazal kot pravi gusarski norec, dirkal je z gliserjem in potniki na zgornji terasi so se pred visokimi valovi umaknili v notranjost ladje, kjer smo bili kot sardine. In res sem komaj pričakala, da smo se izkrcali.

Vas je zgrajena v tipičnem grškem slogu - nizke, belo ometana hiše z modrimi dodatki. Zares simpatično in žal mi je, da si otoka nisem pobližje pogledala. Res sem se preveč slabo počutila, da bi uživala v sprehodu.


STROMBOLI ima značilno stožčasto obliko, po kateri mu stari Grki tudi dali ime. Je stalno aktiven vulkan vendar varen za obiskovalce. Na 920 m visok vrh se lahko odpravite samo v spremstvu vodnika. Najlepši pogled nudi zvečer, ko so menda vidni izbruhi iz manjših stranskih kraterjev.



Glede na to, da so otoki po Unescovo zaščito sem si zaželela le to, da bi to lahko bolje izkoristili in jih tudi malce bolj uredili. No, vsaj kar se tiče odpadkov. In tudi sicer nisem opazila nič presenetljivega, res pa ni bilo veliko časa za sprehod.

Potem pa še nora vožnja domov. Dobri dve uri sta se vlekli in ni bilo konca. Nora vožnja,  ki je gliser zibala gor in dol. Ampak na cilj smo prišli vsaj 10 minut prej kot ostala dva gliserja, s katerima smo odpluli istočasno.

Še nekaj statistike:
Tropea odhod: 7:15
Vulcano prihod: 10:15, postanek 1/2 ure
Lipari prihod: 12:00, odhod 14:30
Stromboli prihod: 16:00, odhod 17:30
Tropea prihod: 19:30
cena izleta 45 eur/os + 5 eur takse za Eolske otoke

Preberi vse objave o KALABRIJI:

1) KALABRIJA – počitnice v Italiji (junij 2017)
2) TROPEA – majhno mesto na pečini  
3) TROPEA zvečer    
4) s čolnom OB OBALI - iz Tropee do rta Capo Vaticano
5) PIZZO CALABRO & TARTUFO DI PIZZO 
6) z avtom OB OBALI - iz Tropee do Scille
7) EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli
8) Hotel Villaggio Stromboli (14.6.-21.6.2017)
9) KALABRIJA - black&white


Komentarji