KALABRIJA (6.) - OB OBALI - iz Tropee do Scille

Malce premora ... sedaj pa moje počitniško potovanje po italijanskem škornju nadaljujem s fotografijami Scille, enega najlepših mest.





Od Treope do Scille je 80 km in za to razdaljo potrebujete vsaj uro in pol vožnje po obalni cesti. Ampak, če ste na dopustu naj vas to ne skrbi. Počasna vožnja je priložnost za ogled okolice. Malce sem bila zgrožena nad kupi odpadkov na mestih kamor ne sodijo. Ampak ... tako je to na jugu.


Večina mest se nahaja na strateški točki visoko nad obalo, s pogledom na obalo. Najprej sva se ustavila v Nicoteri, ki ima lep pogled na obalo, kjer je novo naselje Nicoter Marina.  A najlepši panoramski pogled nudi razgledna točka Sant' Elia nad krajem Palmi, kjer se ob lepem vremenu vidi od Tropee do Scille in še naprej proti Siciliji. Čudovit razgled a žal nič več kot to. Turizem tu še ni v prednosti.


Cilj izleta je bila SCILLA. Šarmantno mesto, poznano predvsem po gradu na skali, ki je v lasti družine Ruffo. Grad deli mestece na dva dela. Na levi dolga peščena plaža, na desni pa je na bolj ribiškem območju polno majhnih gostilnic, ki so si svojo teraso naredile na pomolih. Izgleda precej simpatično. Uličice so ozke in promet skoznje ni mogoč. Skoraj.



Staro mestno jedro se nahaja pri cerkvi San Rocco, kjer so so hiše ometane predvsem z oker-rumeno barvo, zatu deluje vse precej skladno. Mogoče malce nižje stavbe kot sem bila vajena iz drugih krajev.



Po eni strani je Scilla taka, kot že videna mesta Tropea in Pizzo, po drugi strani pa je mesto čisto drugačno. Če tudi Tropea ni kraj za zahtevne petične goste, je Scilla še bolj skromna. Mestece je zelo lepo urejeno, ulice so tlakovane, fasade bolj obnovljene kot v Tropei, a je vse dosti manjše. Kot, da želijo imeti Italijani kraj zase, ne za tuje turiste. Gostilne na zunaj je dajejo znakov blišča. Velika terasa na pomolu pa kaže, da ni vse tako majhno, ko deluje na prvi pogled.


V eni od takih gostiln sva si privoščila kosilo. Bila je sobota in gostilne so bile polne. Italijanske družine so si privoščile obilno italijansko kosilo. Vsi lepo oblečeni, predvsem pa po italijansko glasni. Na srečo se je našla tudi mizica za naju.





HRANA je bila tako kot povsod - zelo italijanska. Jedilnik - samo v italijanščini. Njihove testenine imajo 1000 imen, a skoraj vedno so to domači bolj ali manj široki rezanci (hvala, Google).  In veliko ribjih jedi. Ja, Italijani vegetarijanske hrana skoraj ne poznajo.



Kraj je ime dobil po Scili (Scylla), 6-glavi mitološki pošasti (iz Grške mitologije), ki je domovala v skalnih votlinah pod skalo in je prežala na ribiče, katerih glavna riba v teh vodah je bila riba mečarica.



Preberi vse:
1) KALABRIJA – počitnice v Italiji (junij 2017)
2) TROPEA – majhno mesto na pečini
3) TROPEA zvečer  
4) s čolnom OB OBALI - iz Tropee do rta Capo Vaticano
5) PIZZO CALABRO & TARTUFO DI PIZZO 
6) z avtom OB OBALI - iz Tropee do Scille
7) EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli
8) Hotel Villaggio Stromboli (14.6.-21.6.2017)
9) KALABRIJA - black&white

Komentarji

  1. Love these Mediterranean views and reminds me on our vacation in Italy, close to Cinque Terre. Would love if you would link your post to
    All Seasons - August Adventures before Wednesday today 7 pm, USA time (you are 9 hours ahead). The link of All Seasons is open every week from Sunday to Wednesday 7 pm - Hope to see you there!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Many thanks! Hope make All Seasons to a weekly meme/challenge:) What alerted me to your beautiful blog is the name Saskia - it used to be a common name in Holland, my country or origin. Any Dutch descent?

      Izbriši
    2. :) about my name ... I'm Saša (Sasha), little Saša is Saška, but e-mail does not allow "š", so Saska. But Saskia seemed to me more fancy. Later I found out that is a very common Dutch name.

      Izbriši
  2. Simply gorgeous ! Have a lovely week!

    OdgovoriIzbriši
  3. How utterly beautiful. I want to live somewhere like this

    Mollyx

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤