KALABRIJA (5.) - PIZZO CALABRO & TARTUFO DI PIZZO


Pizzo Calabro je majhno mesto ob Tirenskem morju. Na pečini visoko nad morjem se dviga grad, poleg gradu je stari del mesta, ki obsega trg z ljubkimi ulicami po katerih se je poleti prijetno sprehoditi. Na eni strani mesta je majhna marina, na drugi strani pa nekaj simpatičnih zalivov s peščeno plažo in kristalno čistim morjem.






Pizzo je pravi magnet za turiste. Nič posebnega a vseeno zelo privlačen. Predvsem zaradi svoje preprostosti in majhnosti. Ima nekaj zgodovinskega (grad Murat), ima mestni trg (Piazza della Republica), ima cerkev v podzemni jami, ima 3-kolesne Vespe, ki prevažajo ljudi po mestu in ima svoj sladoled.





Ko sem stala na ploščadi pri trdnjavi mi je v oko padla ena čisto posebna skulptura. Res huda stvar, narejena iz žične mreže. Všeč mi je bila a nisem vedela zakaj je tam in koga predstavlja, šele kasneje sem našla zanimiv odgovor.


Jeklena skulptura se imenuje "zbiralec vetrov" ( L'uomo dei venti ). Sedi na robu mesta in gleda proti Eolskim otokom. Najlepši pogled je zagotovo zvečer, ko sonce zaide ravno tam nekje, za otokom Stromboli.

Predvsem očara njegova mogočnost in transparentnost, meni se je zdel veličasten. Spet drugi ga niso niti opazili. Skulptura je delo milanskega kiparja Edoarda Tresoldi, ki je pred 10 leti z izdelavo takih skulptur začel povsem slučajno. L'uomo dei venti je nastal v sklopu uličnega festivala Mura-Mura-Fest leta 2013 in je ena njegovih prvih bolj poznanih del.
MURA-MURA-FEST-2013

***


3-kolesne Vespe so se mi zdele izredno zanimive že v Tropei in zato sem bila takoj ZA, da se zapeljeva naokoli. "Taxi" naju je zapeljal do cerkve v jami PIEDIGROTTA ki je neka znamenitost kraja. Malce prenapihnjeno, kajti gre za naravne jame v katere so postavili nekaj svetopisemskih kipov. Na srečo vsaj vstopnina ni bila visoka (2€).

***


Taksi naju je kasneje odpeljal tudi nazaj v mesto. Vožnja pa ... hmm... razburljiva, če pomislim, da sem malo prej po tistih strmih ulicah komaj hodila... No, zato se še kako prilegel TARTUFO.


Ne, ne gre za gobe tartufe. TARTUFO je sladoled, ki po videzu spominja na gobo tartuf. Sladoled je polnjen s tekočo čokolado in posut s kakavom v prahu. Iznašli so ga prav tu, v Pizzu. Čeprav ga ponujajo tudi kavarne v Tropeji, ga je treba pojesti v Pizzu, na trgu Piazza della Republica.

***

Dan je tako hitro mineval, postajalo je vroče in izlet sva počasi zaključila. Na žalost (ali pa na srečo) v mestu ni nobenih trgovin, da bi lahko kaj zapravljala.



Pod mestom je nekaj luštnih plažic, ampak se nisva kopala. Ma kaj jaz vem no. Ne da se mi. Čeprav sva bila na morju, mi ni do tega, da se na vsaki plaži vržem v morje in potem skačem okoli z napol mokrimi cunjami.


Raje sva se sprehodila po ozkih ulicah, med hišami s starimi fasadami in majhnimi balkoni na katerih se suši perilo.


Občudovala sva domačine, kjer nihče ne hiti, kjer vsi glasno govorijo a nihče ne kriči, vsi se pozdravljajo z objemi in poljubi, kot da se že neznansko dolgo niso videli...



... in kjer se tudi v najbolj ozko ulico lahko pripeljete z avtom. Luštno, ni kaj.


linking up with
WORDLESS WEDNESDAY (ON TUESDAY)
OUR WORLD TUESDAY



Preberi vse:
1) KALABRIJA – počitnice v Italiji (junij 2017)
2) TROPEA – majhno mesto na pečini  
3) TROPEA zvečer  
4) s čolnom OB OBALI - iz Tropee do rta Capo Vaticano
5) PIZZO CALABRO & TARTUFO DI PIZZO
6) z avtom OB OBALI - iz Tropee do Scille
7) EOLSKI OTOKI - Vulcano, Lipari in Stromboli
8) Hotel Villaggio Stromboli (14.6.-21.6.2017)
9) KALABRIJA - black&white

Komentarji

  1. What a beautiful small seaside town. These are the type of towns I wnat to see.

    Worth a Thousand Words

    OdgovoriIzbriši
  2. Beautiful photos, charming town with beautiful skies and sea

    OdgovoriIzbriši
  3. What a beautiful place and the food looks yummy

    Mollyx

    OdgovoriIzbriši
  4. Beautiful - truly beautiful!
    Thanks so much for linking up at http://image-in-ing.blogspot.com/2017/07/pm-paddle-on-lake.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Superca... mene tudi mika peta.
    Poglej mal na meil.

    OdgovoriIzbriši
  6. Such a wonderful town with the old architecture and narrow streets. The sculpture is really awesome.

    OdgovoriIzbriši
  7. Great photos of this beautiful city. The sea is so blue! The statue is interesting. Wishing you a lovely evening.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤