IRSKA (6) - Moherski klifi, pokrajina Burren, irske vasi, Killarney

MOHERSKI KLIFI z 200 m sicer niso najvišji klifi na Irskem, so pa najbolj dostopni in zato tudi najbolj obiskani.





Najlepši so popoldne in zvečer, ko jih obsije sonce. Magični pa, če jih obiščete pred množico turistov in se lahko mirno sprehodite po poti nad klifi. In če imate srečo posije tudi sonce.

Moherski klifi in jaz
Od kod ime Moherski? Nekdaj je na mestu, kjer danes stoji stolp, stala cerkvica oz utrdba, gelsko ime za to je bilo Moher. Na najvišji pečini, 214 m visoko, stoji stolp O'Brien iz katerega se vidi daleč na okoli.



"Če ti vreme ni všeč, počakaj 5 minut" ... Ja, je povsem držalo. Ko smo prišli sem bila kar malo razočarana nad razgledom, saj je pihalo in kazalo na dež. Pa so se oblaki raztrgali in posijalo je sonce, ravno prav za poluren sprehod nad klifi. Sledil je še "obvezen" postanek v lepo oblikovanem turističnem centru in ko sva ga zapustili je bilo ravno po dežju.



Naredili smo kratek sprehod po sicer 8 km dolgi poti. Del poti je povsem varno zaščitene z mogočno ograjo, drugi del je "na lastno odgovornost".






Skozi malce nefotogenično kraško pokrajino BURREN (gričevnata, poraščena z grmičevjem) smo se pripeljali do gradu BUNRATTY ob katerem so zgradili pravo irsko vas. Vse skupaj sploh ne bi bilo tako zanimivo, če ne bi izvedeli kako je vas nastala.



Najprej je bil grad, katerega korenine segajo v leto 1425. Pravzaprav je bil ves čas v uporabi razen v predzadnjem stoletju, ko so od njega ostale praktično samo stene. Za 1 funt ga je kupil zbiratelj starin in mu povrnil ugled. Po svetu je iskal irske starine, nekaj jih je na ogled v gradu. Nato se je zgodilo, da so zaradi graditve ceste morali porušiti neko staro irsko hišo. Dobil je idejo in jo je dal po kosih prestaviti sem, v grajski park. In nato še eno, in še eno. Zgradil je pravo irsko naselje, sestavljeno iz restavriranih zgradb iz različnih delov Irske.


Ja, zato se splača pogledati to irsko vasico BUNRATTY CASTLE & FOLK PARK, ki predstavlja Irsko v 19. stoletju.

Dobili smo čisto pravi zemljevid in se odpravili skozi vas v mesto. Najprej smo se sprehodili do šole:


potem pa po mestu naokog.


Lahko se vstopi v posamezne zgradbe, večina od njih je spremenjena v delavnice in trgovine.


Za nujne primere je tu tudi zdravnik, ki pozdravi vsako težavo. Malce je spominjal na dr. Martina.


Ups, pred zdravnikovo ordinacijo pa čisto pravi policaj. Nekoliko naprej je še pošta, ki še vedno deluje.


Ni mesta brez gostilne. Star skedenj so spremenili v simpatično gostilno, tam zraven pa je še čajnica v kateri strežejo doma narejene pite. To pa je pogled v kuhinjo, kjer jabolka lupijo še ročno.



Še en skok nazaj v prejšnje stoletje. Tokrat v čisto pravo vas Adare, a kot bi se ustavil čas v 19. stoletju. ADARE velja za najlepšo vasico na Irskem, kjer so strehe še vedno krite s slamo.  Pssssst, samo tiste za turiste, drugače pa se tu ljudje vozijo z avtomobilom in živijo tako kot mi. Pred leti je požar nekaj hiš uničil.

Nekatere hiške so spremenjene v lične trgovinice,


spet druge v gostilnice,


večina od njih pa v lične majhne penzione.





Adare ima še nekaj, česar ne najete kar povsod: najdražji hotel na IrskemADARE MANOR HOTEL. Ne, ne, nismo spali tam.


Sledila je pot proti najlepši irski pokrajini KERRY, v očarljiv kraj KILLARNEY. V majhnih mestih se odlično počutim in takoj mi je bil všeč.



In končno trgovine. Polno trgovinic in pubov. Kar žal mi je bilo, da smo ravno ta dan imeli IRSKI VEČER oz večer IRSKE GLASBE IN IRSKIH PLESOV. A nič hudega, Killarney je živahno turistično mesto in živi tudi po 10 uri zvečer.


Kot vsako Irsko mesto ima tudi Killarney odlične ulične glasbenike z odličnim občinstvom





MOJA IRSKA:

Linking up with:

Komentarji

  1. Lovely photos from your tour through Ireland. When we were at the Cliffs of Moher it was cloudy and rainy, but did manage a walk along the cliffs.

    OdgovoriIzbriši
  2. These are beautiful photos - I love them all!
    Thanks so much for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/09/the-man-in-moon.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Hello, wonderful photos and scenes from Ireland. I would love to see the Cliffs of Moher and visit Ireland some day. Thanks for sharing your visit. Happy Monday, enjoy your new week ahead!

    OdgovoriIzbriši
  4. Wonderful, beautiful series of photos!

    OdgovoriIzbriši
  5. magnificent photography of Ireland ~ I remember the beauty and your captured its essence so well with nature, villages, people ~ and musicians!

    Happy Week to you ~ ^_^

    OdgovoriIzbriši
  6. What beauty! I'd love to visit there sometime!

    OdgovoriIzbriši
  7. WOW!Great place and photo!!


    https://emierre-photography.blogspot.pt/

    OdgovoriIzbriši
  8. Gorgeous! Thanks for sharing!
    http://travelingbugwiththreeboys-kelleyn.blogspot.com/2016/09/whitewater-on-ococee-river.html

    OdgovoriIzbriši
  9. Najlepša hvala za komentarje, veseli me, da ste začutili Irsko.

    OdgovoriIzbriši
  10. Your photos prove that Ireland's reputation for beauty is true! I love all the different parts of life you found. The black and white shots are just perfect!

    OdgovoriIzbriši
  11. These photos are so beautiful! I feel like visiting Ireland right now!

    OdgovoriIzbriši
  12. I've been there many times and love it.

    OdgovoriIzbriši
  13. Oh thank you so much for sharing these lovely photos. My favorite of the cliffs is the fifth one with the flowers in the foreground. Simply gorgeous landscape. And I love the castle shots. There's such rich history here, and you captured it beautifully.

    OdgovoriIzbriši
  14. Bunratty was open when we went, but it was too early and most of the little shops were closed up tight. It still was a fabulous place to visit. The Cliffs were a favorite of our.

    Lisa @ LTTL

    OdgovoriIzbriši
  15. OH how I would love to visit Ireland so your sharing of the photos are great. Enjoyed seeing them.

    visiting from LTTL

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤