IRSKA (4) - Connemara, Kylemore Abbey, Galway

Tretjega dne našega potovanje smo se podali v pravljično Republiko Irsko. Pot nas je vodila čez čudovito pokrajino CONNEMARA do Galwaya in nato v pokrajino BURREN. A lepo po vrsti.





Megleno jutro je bilo ravno pravšnje za irsko poezijo. V Drumscliffu smo obiskali skromen grob največjega irskega pesnika, ki ima pred cerkvijo zares fotogeničen spomenik.

spomenik W.B.YEATS


WILLIAM BUTTLER YEATS je pisal nacionalno obarvano gelsko poezijo. Zaradi težkega prevoda je nam malo znan, medtem, ko je na Irskem zelo pomemben poet, ki je leta 1923 dobil Nobelovo nagrado za književnost.

mural W.B.YEATS


Nato pa skok v zgodovino megalitske kulture, 4000 let pr.n.š., v CARROWMORE. Iz ene takih grobnic (tomb 51 - LISTOGHIL) so naredili rekonstrukcijo. Zanjo je bilo značilno, da stoji na najvišji točki Carrowmora in sonce skozi odprtino posijalo v notranjost le 1x na leto, 31. oktobra, ki ima v krščanstvu poseben pomen. Takih oz. podobnih grobnic je na Irskem kar nekaj, žal so veliko takih velikih kamnov porabili za druge namene, saj v preteklosti niso vedeli čemu sploh služijo. Aja, grobnica leži znotraj tega kamnitega kupa.

CARROWMORE, tomb51 (Listoghil) 

Pokrajina je taka, da se je ne nagledaš. Prav posebno magičen kraj.

Naslednje večje mesto je bilo WESTPORT. Pristaniško turistično mesto, zanimivo za turiste. Polno trgovin in majhnih restavracij, v eni takih sva si privoščili kosilo.

lunchtime

Glede hrane …  :(  ... kakšna je tipična irska hrana ne vem, ker je nisem jedla. IRSKI ZAJTRK mi ne ustreza, ker ne jem mesa. V hotelu je bila vedno na voljo topla ovsena kaša - PORRIDGE :). Meni je všeč, je taka kot naša ovsena kaša kuhana na vodi in mleku. Doda se ji oreščke, suho sadje, jagodičevje (tega imajo veliko) ali kakšno drugo sadje. Sirov ni bilo veliko izbire, so bolj močnega okusa. Kruh delajo brez kvasa, imenuje se IRISH BROWN SODA BREAD. Okusen vendar ni slan. Zato se nanj maže SLANO MASLO. Malce nenavadno, sploh za zajtrk mi ni bilo všeč.

Lahko rečem, da za vegetarijance ni poskrbljeno, ampak vseeno lačen ne bo niče!

kosilo za vegetarijance - juha :)

Zato pa soda bread kruh z maslo zelo paše k juham. Vsak dan sva si za kosilo privoščili juho. Servirajo jo v kar veliki skledi + 2 kosa kruha in včasih sva imeli eno juho obe dovolj. In še kakšno sladico za zraven. Zelo znana „sladica“ je SCONE, sladek kruhek z dodatki (sadje, čokolada, …)

SCONE, sladek kruh

Kosila sva običajno jedli v manjših družinskih gostilnicah. Zelo domač izgled, tudi jedi so običajno sveže, sezonske in doma narejene. Pogrešala sem zelenjavo in predvsem solate. Ampak en teden sem kamot zdržala ob juhah :)

***

In po kosilu  je sledila žalostna zgodba iz irske zgodovine: KROMPIRJEVA LAKOTA, ki je Irsko prizadela v letih 1845-1848. V 19.stol je bilo osnovno živilo krompir, ki je na Irskem bogato obrodil in nahranil številčne družine. Ko je krompirjeva gliva (ne gre za tako plesen, kot je poznamo danes)  prvič napadla pridelek tega niti niso opazili oz. gomoljev niso zavrgli. Zaradi idealnih razmer tistega leta se je gliva naslednje leto razširila in še leto kasneje uničila praktično ves pridelek. Zaradi odvisnosti od krompirja ni bilo kaj saditi, ni bilo kaj jesti. Veliko ljudi je zato umrlo zaradi lakote, v obdobju od 1845-1855 vsaj milijon (osmina vsega prebivalstva), domnevno 2 milijona se jih se jih je izselilo v Ameriko.

Pod sveto goro CROAGH PATRICK so vsem žrtvam irske katastrofe postavili spomenik imenovan COFFIN SHIP.


impresiven spomenik The Great Famine - Zaradi lakote je 2 mio Ircev odplula v Ameriko

In nato skozi čudovito pokrajino po Irski naokrog. Več ali manj smo pokrajino občudovali skozi avtobus.



Za pokrajino CONNEMARA so značilna jezera, šotni bajerji, griči in ozke ceste, močno razčlenjena  obala z veliko fjordov. Nizko rastlinje, veliko je travnikov posebne rjavo-zelene barve, kot neko Škotsko višavje se nam je zdelo. Zaradi sončnega vremena smo bili nad pokrajino naravnost navdušeni.



Ozka cesta, polna vzponov in ovinkov. In ko smo bili prepričani, da se vozimo okrog velikega gorskega jezera, kajti pokrajina CONNEMARA jih je polna nas je Alja vprašala kje in kako visoko smo? Pa smo se vozili kar okrog morja, po cesti CONNEMARA LOOP okrog globokega fjorda AASLEAGH. Ja, Irska nas je vedno znova presenečala.

 


Connemara je v 19. stoletju navdušila tudi Margaret Henry, kateri je mož Mitchell Henry prav v teh krajih zgradil veličasten dvorec KYLEMORE ABBEY. Margaret je umrla zelo mlada, a dvorec živel naprej. Bil je tako lep, modern in bogat, da ga je želel kupiti sam kralj a je ugotovil, da je zanj predrag.



V 19-20. stol. in vse do leta 2010 je bila tu dekliška šola. Poleg dvorca si je možno ogledati tudi čudovit park, žal za oboje ni bilo časa. Izbrala sem samo dvorec in užival v čudovitem dnevu.




Dan je bil dolg in naporen. A ga še ni bilo konec. Dobra ura vožnje in prispeli smo v simpatično mesto GALWAY, ki nas je pozdravilo v sončnem popoldnevu. Pravzaprav smo imeli srečo, saj je ravno v tem delu Irske vreme najbolj muhasto, Galway pa običajno pod oblaki.

GALWAY je univerzitetno mesto, prestolnica zahodne Irske s približno 70.000 prebivalcev. Kratek sprehod po mestu, ki je sicer zelo simpatično a še daleč ne tako zanimivo kot Dublin.








GALWAY - LATIN QUARTER

Linking up with:

Komentarji

  1. Marvelous photos and impressions of Connemara and Galway. Fabulous !
    Best regards, Synnöve

    OdgovoriIzbriši
  2. Great photos, they make me want to visit those places! Thank you for sharing them!

    OdgovoriIzbriši
  3. These are marvelous!
    Once again, so glad you stopped by to share at http://image-in-ing.blogspot.com/2016/09/the-man-in-moon.html!!

    OdgovoriIzbriši
  4. I loved the energy in your crowd shots and the Galway church. I laughed when you talked about not caring for Irish food, ha. My Irish relatives are not really the best cooks but I think some of the best Irish foods are stews, fresh seafood and soda bread. And beer of course.

    OdgovoriIzbriši
  5. Such a lovely land! Been to Ireland twice! Would love to go back again. Someday!
    http://travelingbugwiththreeboys-kelleyn.blogspot.com/2016/09/whitewater-on-ococee-river.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Terrific captures. We did not have time for Galway, I wish we did. It looks lovely.

    Lisa @ LTTL

    OdgovoriIzbriši
  7. Nujno potrebujem kak tečaj fotografiranja.
    Ko grem-fotkam vse in potem nimam ene ta prave... fotke namreč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tvoje fotografije so SUPER, vedno so mi všeč ne glede na to kaj fotografiraš. Samo premalokrat objaviš. Ne rabiš tečaja fotografiranja, rabiš samo brco (beri navdih). Pa saj jaz bi tudi zelo rada šla na kakšen dober tečaj ali druženje, pa pri nas tega sploh ni, kot, da s nikomur ne ljubi s tem ukvarjat. Je le začetni in nadaljevalni tečaj, potem pa ostane youtube in 1000000 nasvetov na internetu :(

      Izbriši
    2. Tvoje fotografije so SUPER, vedno so mi všeč ne glede na to kaj fotografiraš. Samo premalokrat objaviš. Ne rabiš tečaja fotografiranja, rabiš samo brco (beri navdih). Pa saj jaz bi tudi zelo rada šla na kakšen dober tečaj ali druženje, pa pri nas tega sploh ni, kot, da s nikomur ne ljubi s tem ukvarjat. Je le začetni in nadaljevalni tečaj, potem pa ostane youtube in 1000000 nasvetov na internetu :(

      Izbriši

Objavite komentar

😊❤