VILA ČIRA-ČARA

... na elitni lokaciji, ob jezeru, s pogledom na grad, tik pod cerkvijo Sv.Martina, v senci mogočnih kostanjev že 20 let sameva Riklijeva vila. Iz leta v leto v slabšem stanju leze sama vase in čaka na obljubljeno rušenje.

Arnold Rikli je leta 1895 na Bledu postavil prvo kopališče, kasneje tudi zdraviliški objekt,
ki ga danes imenujemo Riklijeva vila. 


Riklijev zdraviliški turizem je temeljil na vegetarijanski hrani in nudizmu,
zato verjamem, da med Blejci ni bil priljubljen.

Vedno, ko se sprehodim mimo nje jo ošvrknem s pogledom. Poleti je skrita za krošnjami mogočnih dreves, pozimi pa je povsem razgaljena, vsem na očeh. Ograja okoli vile dopušča, da jo prestopim. A dlje kot iz varne razdalje si je ne upam pogledati.
Bolj in bolj se mi zdi, da je Blejcem še kako všeč tako kot je. Raje imajo razpadajočo "sramoto" kot, da bi se tu kakšen Ljubljančan šel turizem. Blejski lobij je tako močan, da je zmožen česa takega, da zaščiti "svoje". Na jezeru jim ratuje, da nihče razen pletnarjev ne sme služit na račun jezera ( prepoved supanja npr.), želeli so prepovedati ognjemete (poroka na gradu res ni razlog za ognemet), omejili bi nočni hrup razigranih turistov, ki bivajo v poceni hostlih.

Nima veze ... všeč mi je bilo sprehoditi se tu mimo in z užitkom sem naredila teh nekaj fotografij. Mogoče bo že drugo leto vse drugače.
Na Bledu je še nekaj, kar mi ne da miru, kar vedno ošvrknem z drugim očesom. Umetniški kipi ob vili Rog.... pravzaprav samo ta, za katerega mi ni jasno kaj predstavlja, kaj je umetnik želel z njim povedat, da je upodobil psa, ki je skočil na dekle?
Komentarji

  1. I know exactly where this is! I only wish I could read your post so I knew more about the building.

    OdgovoriIzbriši
  2. You certainly have an eye for photos! I, too, would have liked to read your words. Maybe you can put a 'translate' gadget on your blog for the times that it doesn't automatically translate? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. It's so beautiful! I wish it could be restored! Gorgeous photos!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

❤ Zapuščate mojo stran zato prosim za vaš komentar, če vam je všeč, kaj vam je všeč .... hvala 😊❤