PLANICA - Nordijski center in ZipLine

Pred dnevi odprt Nordijski center in sončen dan sta dva razloga, da sva se odpeljala v Planico. Ker je bilo poleti tu še veliko gradbišče nisem pričakovala preveč. In ravno zato sem bila pozitivno presenečena.




Sprehodila sva se po asfaltiranih tekaških poteh od koder je najlepši razgled na celoten Nordijski center. Tekaški stadion in skakalnice v ozadju bodo zagotovo najbolj fotografirana kulisa Planice.

NORDIJSKI CENTER: osrednji objekt, nogometno igrišče, ki bo pozimi tekaški stadion
v ozadju: Goriškova letalnica, otroške in mladinske skakalnice in Bloudkova velikanka z osvetlitvijo


Ozko dolino so sedaj optično tako razširili, da se mi zdi kar na enkrat tu res veliko prostora. Tudi Osrednji objekt za smučarske teke ni prav nič moteč. Meni je celo zelo všeč. Ne vem pa kdo bo zadolžen za čiščenje stekel, ker steklenih površin je res ogromno.

Planica, Kranjska Gora, Slovenija, Evropa 

Seveda sva se hotela sprehoditi tudi do vrha in si mimogrede ogledati še notranjost Osrednjega objekta. Ampak... vstopnina! Res je pisalo, da je ogled celotnega NC 9€, nikjer pa, da je za razgled iz vrha treba plačat 6€. Zato sva z dolgim nosom odšla ven, tudi kuhančka nisva naročila v bifeju spodaj. Ja, hitro se učijo od sosedov.


Začuda ni bilo parkirnine. Ampak, ne se bat, bodo kmalu zaračunavali tudi to, menda, da bo 3 €. NC se bo namreč moral vzdrževati sam (v Financah piše, da je to 1mio € letno) in nekaj bomo morali prispevati tudi obiskovalci.

Da se bomo radi vračali v Planico bodo pripravili več aktivnosti. Prva izmed atrakcij je ZIPLINE.


Gre za najstrmejši Zipline na svetu, naklon je 38%. Žal ni najdaljši, saj meri "samo" 566 m (najdaljši meri kar 2 km) pri 200 m višinske razlike.




Kdo si upa spustiti se iz 1150 na 950 m nadmorske višine? Jaz sem tokrat ostala spodaj, ampak spomladi sigurno "poletim". Za en spust zaračunajo 25 eur.


Postavitev ZipLine je Zavod za Šport Planica stal 600.000 eur, postavil ga je Elan Inventa. V primerjavi s 48mio €, kolikor je stal NC je to pravi drobiž. Upam, da bodo pripravili še kaj zanimivega in bo Planica zares zaživela.





Komentarji