Anglija 2015 - NEKAJ ZNAČILNOSTI IN IN DRUGAČNOSTI

Kakšni je Anglija oz. kakšni so Angleži? Moj prvi obisk Anglije je bil na angleškem podeželju lokacija nekje na sredini Anglije. 4-dnevni izlet je zagotovo premalo a vseeno dovolj, da sem opazila kar nekaj značilnosti Anglije, predvsem njenih drugačnosti od krajev, ki jih poznam v Evropi.





Najbolj opazno je vsekakor to, da vozijo po levi strani ceste ... Pravilo, ki velja še iz časov Rimskega imperija, ko so jahali so po levi in se bojevali z mečem v desnici. (na fotografiji avtocesta M1)


Bolj me je presenetil stoječi promet ... kakor se še reče parkiranju. Avta nikoli (!!) ne parkirajo na pločniku, vedno na cestišču ob pločniku. Promet skozi vas ali naselje potem poteka malo cik-cak.



Večina prebivalcev so protestantje, večina njih pripadajo Anglikanski cerkvi. Prvi poglavar protestantske cerkve je bil Henrik VIII davnega leta 1534. Elizabeta I je znotraj protestantske ustanovila Anglikansko cerkev. Danes je vrhovna guvernerka Anglikanske cerkve Elizabeta II.



Bogat angleški jug in industrijski sever.... v zgodovini je že bilo tako. Obiskali smo predilnico Cromford Mill, ki je delovala v času industrijske revolucije. Stavbe so ostale kot muzej na prostem.


Kaj pa značilni rdeči poštni nabiralniki in rdeče tel. govorilnice? Kakor sem slišala jih že vračajo nazaj. Bodo ostali kot del tradicije.


Tradicija... mogoče ravno zato voda še vedno teče iz dveh pip. Ena za toplo in ena za hladno vodo. V hotelu je bila le ena pipa, v gostilnah in ostalih WCjih pa vedno v paru.


Vreme, vreme, vreme ... imajo besede za vse možne vremenske pojave. Mi smo imeli 4 dni dokaj lepega vremena s konstantno temperaturo 11-14°. Anglija ima mile zime in hladna poletja, kar pa je moteče je veterrrrrr.
Zanimivo mi je bilo, da so pri vremenski napovedi napovedali tudi kakšno bo veme na posamezni nogometni tekmi :)


So res tako debeli in se ne znajo oblačit? Nič drugače, kot pri nas. Vendar so za razliko od nas veliko manj oblečeni. Med tem, ko smo bili mi v puloverjih+softshelu in nas je še vedno zelo zeblo smo videli Angleže majicah s kratkimi rokavi, 3/4 hlačami, s sandali.


Pivo, pivo, pivo ... Angleži striktno ločijo kaj je BEER in kaj LAGER. Beer je lažji, običajno lokalne znamke, lager pa je tisto, čemur ni rečemo PIR. Potem pa je še "ALE", z več alkohola in bolj grenek. No, tako nekako.



Hrana?  Res jedo smo hitro pripravljeno? Najbrž je tega veliko, vsaj v trgovini sem opazila veliko predpripravljenih jedi. Ko smo jedli v podeželskih gostilnah me je presenetilo, da hrano strežejo samo med 12 in 14h in potem ponovno zvečer. Sicer pa o hrani več kasneje.


V navadi jim je, da, ko čakajo vedno stojijo mirno v vrsti. Sem opazila, da se je naša skupina Slovencev večkrat obnašala kot trop ovac.

In ko smo že pri ovcah ... res jih je veliko. Imajo kar precej kmetijskih zemljišč, če že niso zasejana pa so to lepi pašniki na katerih se pasejo ovce ali krave. Zapleveljenih in poraščenih površin skoraj ni bilo videti.


Dolgočasna gričevnata pokrajina? Gričevnata da, sigurno pa ne dolgočasna. Barva trave pa je izrazito lepe zelene barve. Pogled na polja s pašniki in ovčkami je nekaj posebnega.





Arhitektura je povsem drugačna kot pri nas. Vse hiše so zgrajene v enakem stilu brez pretiranih odstopanj. Kar pa je še posebno opazno je, da nimajo balkonov, pač pa zimske vrtove. En zanimiv dvojček, kjer tudi dimnika nimata enakega.


Kaj me je še presenetilo... npr, veliko prodajaln za ročna dela, tudi trgovinice v muzejih so prodajale komplete za ročna dela, manjši kraji imajo tudi tržnico za ročnih del....


Povsem pa me je "šokiralo", da so prav vse trgovine zapirali ob 5 p.m., tudi v trgovskem centru je bilo tako. Prijeten delovni čas za zaposlene, po drugi strani pa .... če vsi delajo od devetih do petih, kdaj greš potem lahko v trgovino?


In da ne pozabim, uporabljajo tudi drugačne merske enote:
vozijo v miljah/h (omejitev na avtocesti je 80/h, sicer pa je 1 milja 1,6 km),
merijo v palcih (1 inch = 2,54 cm),
tehtajo v funtih (1 pound = 0,45 kg),
plačujejo v funtih in penijih.... kjer smo si Slovenci imeli veliko povedati glede penijev "one penny, two ..."


Komentarji

  1. Zelo lepo napisano.
    Mi je všeč ker ne dolgoveziš in filozofiraš.. preideš kar na dejstva .. kar se mi zdi da je z vidika potopisa krasno.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤