TENERIFE - EL TEIDE

Tenerife je otok vulkanskega izvora, velik kot Gorenjska, vendar kar 3718 m visok. Sliši se grozno visoko, vendar ni tega občutka, ko si tam. Iz nič do dvatisoč-in-nekaj n/m se pripelješ po zares lepi cesti. Potem ga zagledaš sredi kaldere ... stožec El Teide.





Skoraj do vrha gore vozi gondola (se vidi na sliki). Čisto na vrh pa je dovoljeno peš samo s posebno dovolilnico. Nisva šla, saj smo bili tik pod vrhom že enkrat. Takrat na zg. gondolski postaji ni bilo nič za počet, razen, da se sprehodiš levo in desno, v eni uri se je bilo treba vrniti nazaj.

Moji zapiski izpred treh let: EL TEIDE

Tu pa je en zemljevid kaldere:



Odpeljala sva se po cesti čez 17-kilometersko kaldero. Vmes sva naredila še nekaj postankov, pokrajina je tu neponovljivo čudovita. Marsikdo bi mislil, da je tu samo kamenje, v resnici je pokrajina polna blazinastih rastlin, ki naredijo pokrajino zelo barvito.







Najbolj poznana rastlina na kalderi je endemitski mleček ECHIUM WILDPRETII, ki izgleda kot kaktus, še posebno lep je, ko se odene v rdeče socvetje.



Nebo nad Kanarskimi otoki je tako čisto in neonesnaženo, da je že iz tega vidika primerno za opazovanje neba... lune, zvezd, planetov... Eden od observatorijev je tako zgrajen tudi na Tenerifu. Ker sva se ravno peljala tam mimo sva se odpeljala na vrh. Tam pa je bilo na najino veliko presenečenje polno, res polno ljudi. V flise zavitih špansko govorečih. Izvedela sva, da imajo ravno ta dva dni "dan odprtih vrat", kar se zgodi le enkrat v letu.



Če je to tako, pa počakajva, sva si rekla in čakala, čakala, ... in dočakala. V observatorij se nas je natlačilo približno 30. Začelo se je predavanje, seveda v španščini. Trajalo je približno 15 minut, v tem času se je odprtina enkrat zavrtela, dobili smo prospekt in to je bilo vse. ... Res ne vem, zakaj so vsi hodili od enega do drugega observatorija, kot, da se nevem-kako zastopjo na to. Ampak, če ne bi šla bi mislila, da sem kaj zamudila.


Pot sva nadaljevala naprej, proti Santa Cruzu. Čeprav je bilo zjutraj na pogled povsem brez oblačka se je po poldnevu obala že ovila v oblak.




Iz dvatisoč metrov sva se počasi spuščala proti morju, proti gl. mestu SANTA CRUZ.

O tem pa v nadaljevanju.



Komentarji

  1. prav zanimivo videti to pokrajino, lep rdeč kaktus, res, pa kako dobro - iskreno - napišeš, kako (ko smo v vlogi turistov) kot res neki poznavalci ogledujemo to in ono :-) -- observatorij v vašem primeru .. ampak imaš prav :-) .. sonja

    OdgovoriIzbriši
  2. Espectaculares fotos y un lugar imponente!!!!!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

😊❤