OPATIJA


Prvomajski prazniki prav izzivajo, da je treba iz mrzle Gorenjske proti morju. 

Kam? V Opatijo. V maju se mi zdi še posebno lepa, tudi klima je takrat najbolj prijetna.

Kaj početi v Opatiji? Meni je najlepši sprehod po 12 km dolgi sprehajalni poti Franca Jožefa I, imenovani tudi Lungomare. Pot je bila zastavljena leta 1885, leta 1911 pa dokončana od Voloska do Lovrana.Volosko je stara vas, ki se je okrog pristanišča razširila proti Opatiji. Uličice v hribu s starimi hišami, sem pa tja je kakšna vila. Nobenega razkošja. Ta je rezerviran za Opatijo.Popoldanski sprehod naju je vodil do zaliva s plažo v Ičičih. Presenetila me je čistoča in dobro vzdrževana pot. Ob poti je nekaj restavracij, cene podobne kot v naših turističnih krajih.

Potem pa v hotel in na večerjo. GRAND HOTEL ADRIATIC****, rezerviran preko Bookinga. Opaziti je bilo precej slovenskih registerskih na prepolnem parkingu. Parkiranje je res slabost Opatije, vsaj zame, ki mislim, da mora biti vsaj za goste hotela parking zastonj. 
Večerja v hotelu… Kot bi se čas ustavil pred 10. leti. Nič se ni spremenilo. Za hrana se čaka v vrsti, izbor jedi slab, če jedi zmanjka je pač ni, natakarji pred sabo porivajo socialistične vozičke,… Ostale storitve v hotelu so na nivoju 4*, čeprav je bazen absolutno premajhen in brez doplačila za savno/jacuzzi ni dostopa na teraso. 

Zvečer pa spet na sprehod po Opatiji.
Prebudili smo se v deževen dan. V vseh vremenskih napovedih je bil napovedan dež, pa sem do zadnjega upala, da se motijo.

Opatija ima zelo lepe parke. Največji je 3,6 ha velik Botanični park  Angiolina, ki je dobil ime po vili Angiolini iz leta 1844. V parku je najbolj prepoznavna rastlina kamelija (Camellia Japonica), ki je postala tudi simbol Opatije. Zaradi dežja kamelij nisem videla, dosti bolj opazno je bilo, da se je v vsako praznino prikradel bambus. Ne vem, če to res paše v to okolje?
Drug simbol Opatije je »dekle z galebom«  iz leta 1956. Nahaja se na čereh, na mestu, kjer je pred tem stal kip Marije oz. Madonne, ki je nesrečno končal v morju in so ga kasneje prestavilo na varno mesto v vilo Angiolino.

Največja znamenitost Opatije so vsekakor njene vile in hoteli iz časov začetka prejšnjega stoletja. Astorija, Bristol, Mozart, Palace-Bellevue, Kvarner,…


V Opatiji sem bila prvič, zagotovo ne zadnjič. Naslednjič pa… mogoče v Astorijo. Komentarji